Jevreji Beograda osudili potez izraelskih pilota u Kninu: Nije bilo vreme da lete nebom Hrvatske jer naši građani tog dana oplakuju 250.000 žrtava

Direktor Centra kancelarije "Simon Vizental" u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof takođe su kritikovali učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju "Oluje"

  • 14

Predstavnici jevrejske zajednice u Beogradu smatraju da je prelet izraelskih aviona u čijim kabinama su bili piloti-instruktori iz Izraela, pokušaj hrvatskog medijskog spina, očigledno sračunat da se "ispravi" medijska slika koju je aktuelna vlast Hrvatske, veličanjem "Oluje", poslala antifašističkoj, ali i ukupnoj svetskoj javnosti.

"Beogradski Jevreji smatraju da Jevrejima pilotima-instruktorima iz Izraela nije bilo ni mesto ni vreme ni odredište na nebu Hrvatske", saopštila je Jevrejska opština Beograd.

Još jedna provokacija pred godišnjicu Oluje: U Hrvatsku stigla tri izraelska aviona F-16 i leteće iznad Knina u nedelju (VIDEO)

"U danu kada građani naše otadžbine, sa svećama u rukama, oplakuju žrtve pogroma i egzodusa 250.000 Srba iz Hrvatske, Jevreji Beograda imaju ne samo osećaj već i jasnu potrebu da se u odnosu na događanja u Kninu i Hrvatskoj oglase. Jevreji pamte svoje strašne žrtve iz Drugog svetskog rata, kada smo kao i Srbi bili žrtve stranog pogroma. Nema mesta, ni hiljaditog dela milimetra, rehabilitaciji tog, ali na žalost i sada aktuelnog veličanja učinka Hrvatske soldateske", navedeno je u saopštenju, prenosi Blic.

Dan sećanja na žrtve Oluje Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Učešće izraelskih aviona u obeležavanju operacije "Oluja" u Kninu nema nikakve političke elemente i u isključivoj je vezi sa ugovorom kojim je Hrvatska od Izraela kupila avione F-16, saopštila je ranije izraelska ambasada u Beogradu.

Ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević izjavio je za Tajms of Izrael da je Srbija duboko razočarana zbog učešća izraelskih pilota i borbenih aviona u obeležavanju operacije "Oluja" u Hrvatskoj.

Akcija Oluja Foto: Profimedia

"To je bio najveći egzodus jedne nacije od Drugog svetskog rata", rekao je Stanojević i ocenio da učešće Izraela u proslavi hrvatske pobede "nije prijateljski gest prema Srbiji".

Direktor Centra kancelarije "Simon Vizental" u Jerusalimu i lovac na naciste Efraim Zurof takođe je kritikovao učešće izraelskih borbenih aviona u obeležavanju "Oluje".

VIDEO: Hrvatska dobila svoj F16

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kratka pamet

    7. avgust 2018 | 08:11

    Sumanuta ideja Izraela. Nije strasno kada te drugi pljune, ali sam na sebe....

  • Лицемер

    7. avgust 2018 | 09:23

    Кад неко негира Холокауст они прете али су се појавили да својим присуством увеличају годишњицу Геноцида. Ускористили су Холокауст да протерају Арапе и формирају државу

  • Nena

    7. avgust 2018 | 08:54

    Hvala našim jevrejskim sugradjanima sto brane svoj integritet u odnosu na ekonomsku politiku svoje matice i ogradjuju se od sitnoposednickih interesa koji su u suprotnosti sa moralom i tradicijom prijateljskih odnosa srpskog i jevrejskog naroda. Na taj način daju primer i nama da se opiremo neprihvatljivim aspektima i naše političke elite jer ko god se ponaša kao ovca u stadu, proći ce kao ovca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA