≫ 

Šta znači razgraničenje u slučaju Kosova? Ideja ponikla od "oca nacije", istoričar Marković objašnjava zašto je ona dobra za Srbe

On istovremeno ocenjuje da su građani Srbije iscrpljeni nedefenisanim statusom Srbije i da bi određena stabilizacija države na jugozapadu doprinela boljem životu svih građana

  • 97

Razgraničenje Srba i Albanaca ne podrazumeva povlačenje granice na Ibru, već poseban status za sve Srbe na Kosovu i Metohiji u različitim stepenima, kaže istoričar Predrag Marković.

Sada je momenat da se reši pitanje Kosova, svako odlaganje može samo da šteti Srbiji

- Razgraničenje mora da bude veoma nijansirano. Ono ne podrazumeva da se poptuno zaborave Srbi južno od Ibra, već da Srbi u enklavama, kao i naše svetinje i manastiri imaju posebna status - rekao je Marković za TV Pink.

On istovremeno ocenjuje da su građani Srbije iscrpljeni nedefenisanim statusom Srbije i da bi određena stabilizacija države na jugozapadu doprinela boljem životu svih građana.

- Mi ne znamo gde je Srbija sada. Razjašnjavanje odnosa i jedno trajno rešenje tragičnog sukoba između dva balkanskog naroda doprineće blagostanju građana Srbije - smatra Marković.

On je naveo da se o razgraničenju Srba i Albanaca na političkoj sceni govori decenijama i podsetio da je tu temu još sedamdesetih godina prošlog veka pokrenuo Dobrica Ćosić.

VIDEO: Život Srba na Kosovu - Albanci ih KAMENOVALI jer slave slavu

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cima

    10. avgust 2018 | 23:22

    Razgranicenje ce se pokazati kao najbolja i ispravna odluka!

  • Dragan Raštar

    11. avgust 2018 | 08:32

    Svako održivo rešenje je dobro rešenje, ukoliko je to razgraničenje, u redu.

  • Goran

    11. avgust 2018 | 07:03

    Nekada treba preseći i krenuti napred.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA