• 41

Bunjevci: Nismo Hrvati, tražimo sednicu Skupštine Vojvodine

Pre oko dve godine, Bunjevački nacionalni savet uputio je zahtev Skupštini Vojvodine da se poništi odluka iz 1945. kao akt diskriminacije i asimilacije

  • 41

Pitanje Bunjevaca i akta Narodnooslobodilačkog odbora Vojvodine iz 1945. godine kojim se propisuje da se oni imaju smatrati Hrvatima i dalje nije dobilo svoj istorijski epilog, a Savez bačkih Bunjevaca (SBB) zatražio je da Skupština Vojvodine taj akt što pre proglasi ništavnim, piše "Poliitka".

Hrvatska postavlja novi uslov Srbiji na putu ka EU: Moraćete da rešite pitanje odštete

Pre oko dve godine, Bunjevački nacionalni savet uputio je zahtev Skupštini Vojvodine da se poništi odluka iz 1945. kao akt diskriminacije i asimilacije.

Ovaj zahtev podržala je i stranka SBB-a, čiji predsednik Mirko Bajić je izjavio za "Politiku" da postoji zahtev tri člana skupštinskog odbora za pravosuđe da se sazove sednica.

Već je usaglašeno da i akt koji bi skupština trebalo da donese bila deklaracija da je dokument iz 1945. godine bio protivan ljudskim pravima.

Bajić je podsetio i da je pre šest meseci Vlada Vojvodine dala podršku donošenju deklaracije, a da se od tada ništa nije dogodilo.

- Mi ne tražimo da deklaracija ima bilo kakvo retroaktivno dejstvo, već da se ubuduće takve stvari više ne dešavaju i da se ne manipuliše Bunjevcima i njihovim imenom. Sada imamo situaciju da žetvene svečanosti Dužijancu organizuju oni koji se definišu kao bunjevački Hrvati, i država prati tu manifestaciju, a da mi ne znamo da li postoji nacionalni savet "bunjevačkih Hrvata", koji je to odobrio - kaže Bajić.

- Oni koji predstavljaju hrvatsku manjinu u Republici Srbiji, a ćute na povampirenje ustaštva u Hrvatskoj, nas Bunjevce prikazuju kao Hrvate, otimajući nam jezik, kulturu i tradiciju i nazivajući nas nekakvim "bunjevačkim Hrvatima", a država to ćutke posmatra - stoji u saopštenju SBB-a, koji zahteva da se uoči izbora za manjinske nacionalne savete ovo pitanje reši.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Stanimirović

    Svi samo prave probleme i buku bez ikakvog razloga i potrebe.

  • Jelena

    Ako se Bunjevci ne smatraju Hrvatima onda nek vrate dobijena Hrvatska državljanstva.

  • ana

    Samo napred Bunjevci, izborite se za svoj identitet.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima