≫ 

Bez obzira na spekulacije još nema rešenja za Kosovo i Metohiju: Simić o pregovaračkom procesu

Kako je ocenio, smirivanje tenzije je najznačajnije

  • 28

U ovom trenutku nemamo konkretno rešenje za Kosovo i Metohiju, rekao je danas potpredsednik Srpske liste Igor Simić i posetio da su predstavnici Srba sa KiM takvu informaciju dobili i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanku nedavno održanom u Beogradu.

Srbija sada gleda u Trampa: Preostali i najjači adut u borbi za razgraničenje?

Simić je dodao da su ono što se po tom pitanju pojavljuje u medijima spekulacije.

Prema njegovim rečima, težak položaj je i zbog određenih međunarodnih pritisaka, ali i zbog pritisaka koji dolaze od "neodgovornih pojedinaca iznutra", a koji ruše celokupan pregovarački proces.

Kako je ocenio za TV Prva smirivanje tenzije je najznačajnije.

Igor Simić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dodao je da pregovori treba da donesu potreban mir, mir koji će značiti budućnost za ljude koji žive na KiM, ali i celokupni srpski naropd ma gde se nalazio.

Upitan zašto je dobro da sever Kosova ostane u sastavu Srbije, Simić je istakao da ne želi da komentariše bilo kakve slične navode i dodao da je potrebno pronaći održivo i realno rešenje, koje će zadovoljiti interese i Srba i Albanaca.

- Kada govorimo o severu KiM, ali i o ljudima koji žive na jugu, to su Srbi i jedni i drugi, samo su okolnosti u kojima žive različite. Sever za sve Srbe na KiM predstavlja administrativni, politički, kulturni, obrazovni centar, odnosno to je centar srpskog naroda na KiM - kazao je Simić.

Igor Simić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da ono što Priština predstavlja za Albance na KiM, to je severna Kosovska Mitrovica za Srbe u južnoj pokrajini.

Komentarišući izjavu raško prizrenskog vladike Teodosija, koji je zahvalio predsedniku Srbije što se setio srpskih svetinja na Kosovu i poručio mu da ono što govori nisu reči ohranbrenja i nade za srpski narod, Simić je naveo da to nije iznošljenje mišljenja, već napad na predsednika Srbije i Srpsku listu.

- Ti navodi su degutantni i to nije iznošenje mišljenja, to je napad na predsednika Vučića i na Srpsku listu, omalovažavanje svega što smo uradili, zaboravljanje svega dobrog što je Vučić i Vlada Srbije uradila za SPC na KiM - kazao je Simić.

Dodao je da se nada da će ti napadi prestati, jer je u ovom trenutku potrebno jedinstvo celokupnog korpusa srpskog naroda, kako bi se srpski pregovarački tim izborio za najbolje moguće rešenje.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    16. avgust 2018 | 12:41

    Verujem da ce ste pitanje vezano za KiM sto pre resiti.

  • ee

    16. avgust 2018 | 13:48

    Moramo biti istrajni u nasim namerama

  • Milan

    16. avgust 2018 | 11:42

    Po pitanju Kosova moramo da budemo ujedinjeni i da istrajemo u borbi do kraja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA