≫ 

Zamrznuti konflikt, status kvo i užas bez kraja: Da li Srbiji treba društvo Nagorno-Karabaha, Južne Osetije i Abhazije?

 ≫ 

Jer nečinjenje će samo dovesti do one sada već legendarne žargonske rečenice: Poslednji koji izađe, neka ugasi svetlo

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Kosignas
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Komentator

    17. avgust 2018 | 13:01

    Naravno da je bolje rešiti problem nego ostaviti status guo. Ali "rešiti problem" ne znači bilo kakvo rešenje. Sigurno da, recimo, priznanje secesije Kosova u sadašnjim granicama nije rešenje. Od takvog "rešenja" bolji je status guo. Nije tačno da vreme radi protiv Srbije, naprotiv, situacija u svetu se menja u korist Srbije - Rusija i Kina su sve uticajniji, smanjuje se broj država koje priznaju secesiju Kosova, Zapad nije više tako jedinstven i monolitan, sve su češći sukobi interesa između SAD i EU i unutar EU, itd. Što se tiče ekonomske analize, ona je totalni promašaj. Pa upravo to što je toliki udeo robne razmene sa EU i jeste najveći problem Srbije! Umesto da favorizuje strani kapital u odnosu na domaći (poreske olakšice i oslobođenja, subvencije za plate, ustupanje zemljišta bez naknade i sl.), država treba da čini upravo suprotno - da, u najboljem slučaju, obezbedi potpuno iste uslove poslovanja domaćem kapitalu u odnosu na strani, pa čak i da ga favorizuje. Država treba da razvija svoju, nacionalnu ekonomiju, a ne da se ponaša kao servis stranog kapitala. U tom cilju treba da: 1. snizi stope poreza i doprinosa na zarade na nivo kao u zemljama u okružewu; 2. smanji poreze i akcize na energente i druge inpute u proizvodnji; 3. ulaže u privredne grane za koje proceni da su od strateškog značaja, kao naprimer, poljoprivredno-prehrambeni kompleks za koji postoji mogućnost plasmana na ogromna tržišta, pre svega rusko i kinesko; 4. da ograniči uvoz te vrste proizvoda i obezbedi tržište domaćoj privredi. Umesto da čekamo da nas EU izvuče iz siromaštva, to moramo sami da radimo. Uostalom, EU nije dobrotvorna organizacija koja izdržava siromašne države već, pre svega, interesna zajednica u kojoj države članice ostvaruju svoje interese - neko u većoj a neko u manjoj mwri, doduše (zna se ko koliko). I na kraju, floskula "mir po svaku cenu" je obična prevara. Nema ništa lakše nego očuvati mir - samo treba dati svakom šta god ko zatraži od nas i eto mira. Tako ćemo sigurno očuvati mir, ali nećemo očuvati Srbiju. Da bismo očuvali i jedno i drugo, moramo biti odlučni i sposobni da po svaku cenu branimo svoje interese, da ne pominjem teritoriju i suverenost.

  • Beki

    17. avgust 2018 | 12:50

    Ja mislim po pitanju ,,STATUS QUO'' definicije je sasvim OK,ionako su odnosi vec godinama u nekom konfliktu pa i neka zamrznu!! Dokle?Pa kao sto je i poznato Kiparski odnosi su vec od 1974 zamrzniti itd. pa ko sta tu dobija ko gubi,a mi bas ako hocemo da se povucemo u cosku,onda!!?? A dala bi se sansa kad-tad ostati svoj na svome,treba biti mudar,ili??

  • SMS

    16. avgust 2018 | 21:42

    STOP pregovora sa teroristima!!! Kosovo je Srbija🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA