≫ 

Posle analize stručnjaka pada odluka o eventualnom vraćanju vojnog roka: Evo na šta se sada čeka (VIDEO)

- Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prilično iznenada i bez velike pripreme i promišljanja šta će doneti, tako da ne bismo da napravimo istu grešku prilikom vraćanja ove obaveze - rekao jeAleksandar Vulin

  • 20

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da u skladu sa naređenjem vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića, Ministarstvo odbrane radi sveobuhvatnu analizu u kojoj bi se došlo do odgovarajućih zaključaka da li potrebno ponovno uveđenje obaveznog služenja vojnog roka i koliko bi to koštalo, kao i kakve su koristi za društvo od toga.

Država razmatra ponovno uvođenje vojnog roka: Vučić otkrio kada bi to moglo da se dogodi (FOTO) (VIDEO)

- Ne bih licitirao sa datumima i sa rokovima. Obaveza služenja vojnog roka je ukinuta prilično iznenada i bez velike pripreme i promišljanja šta će doneti. Ne bismo da napravimo istu grešku - rekao je Vulin za RTS.

Prema njegovim rečima, eventualno vraćanje obaveze služenja vojnog roka mora da bude produkt jednog ozbiljnog rada i o tome mora da se izjašnjava struka, na prvom mestu.

- Ako Švedska vraća obavezu služenja vojnog roka i ako jedna velika Nemačka razmišlja o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, da neutralne zemlje kao Austrija razmišlja o produženju, a da Kipar i Grčka i ne pomišljaju da odustranu od obaveznog služenja vojnog roka, Srbija je neutralna zemlja a ona mora da bude dovoljno jaka da sama odgovori na svaku pretnju - kaže ministar odbrane.

Snažna vojska u kojoj je čitav jedan narod uključen u pripremne za odbranu je vojska koju nećete napasti, ističe Vulin.

Vraćanje obaveze služenja vojnog roka mora da bude produkt jednog ozbiljnog rada i o tome mora da se izjašnjava struka na prvom mestu-Foto: mod.gov.rs

- Najbolji način da sačuvate mir je da imate snažnu vojsku i kada pokažete da je čitavo društvo srpemno da brani svoju zemlju, mala je verovatnoća da će vas neko napasti - istakao je ministar odbrane.

Na nama je da budemo dovoljno jaki da niko i ne pomisli da će doći do sukoba sa Srbijom i da se može isplatiti sukob sa Srbijom, kaže Vulin. To su stvari o kojima treba dobro razmisliti i to su stvari koje imaju i svoju ekonomsku cenu, rekao je Vulin.

Govoreći o bezbednosti i eventualnoj pretnji, Vulin kaže da se Srbija nalazi na Balkanu a "Balkan je uvek područje na kome se takve stvari dešavaju".

- Kada smo živeli u SFRJ verovali smo da živimo u zemlji koja se nikada neće raspasti i da je rat samo prošlost ili priča iz partiznaskih filmova. Nažalost, videli smo da se to desilo nama i našoj generaciji - rekao je Vulin.

Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira, kada imate vojsku koja je moćna i koja je u stanju da odbrani vašu zemlju ne razmišlja se o tome-Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Kako ističe, niko nema pravo da kaže da to ne može da se desi, ali ono što je do Srbije neće se desiti sigurno i nikakvog sukoba neće biti tamo gde se Srbija pita. Međutim, naglasio je da se Srbija ne pita svuda

- Srbija mora da bude spremna da se brani. Snažna vojska i snažna zemlja su garant mira, kada imate vojsku koja je moćna i koja je u stanju da odbrani vašu zemlju ne razmišlja se o tome - rekao je Vulin.

Kada je reč o finsijskom aspektu priče, Vulin kaže da ne može da se izjašnjava o konkretnoj cifri jer to nije završeno i odbacio spekulacije u medijima da bi to koštalo 700 miliona evra.

Kaže da mu je to smešno kao kada sluša političare koji se izjašnjavaju o tome.

Imate one koji bi voleli da budemo deo NATO-a ili nekog drugog vojnog saveza, ali su protiv obaveznog služenja vojnog roka-Foto: Tanjug/AP

- Imate one koji bi voleli da budemo deo NATO ili nekog drugog vojnog saveza, ali se protive obaveznom služenju vojnog roka, jer je to skupo, Međutim, ako treba da budemo u nekom vojnom paktu - odlično. Imate one koji svakodenvno do juče su govorili kako će da jurišaju na Peć i Đakovicu, kako jedna čekaju da do toga dođe, a sada kada im neko kaže da bi eventualno mogli da dva, tri meseca svog života provedu u vojski - kažu da je apsolutno neprihvatljivo, to je militarizacija društva - kaže Vulin.

Naravno da bi se nastavilo ulaganje u vojsku, rekao je Vulin, ako bismo imali obavezni vojni rok. Kako kaže, tražili bi se novi oficiri, podoficiri i vojnici koji bi profesionalno radili, tako da ne bi bilo otpuštanja, jer bi bilo veliki broj regruta.

Govoreći o "migovima", Vulin je rekao da smo zahvaljujući već ličnim odnosima Putina i Vučića dobili izdašnu vojno-tehničku pomoć i sve se radi u skladu sa rokovima i dogovorima.

Dva miga koja su poletela iz Batajnice su srpski migovi-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ova dva miga koja su poletela iz Batajnice su srpski migovi. Naši piloti leteli su u migovima po prvi put - kaže Vulin i podseća da smo za ove avione platili samo remont i modernizaciju za određeni stepen.

On je naglasio da će u novembru na vojnoj paradi leteti osam migova.

VIDEO: Vojska Srbije na vežbama u Rusiji

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    23. avgust 2018 | 10:31

    Sluzenje vojnog roka je ukinuto iz finansijskih razloga . Mi za to nemamo pare , a i od koga da se branimo , od NATO.a ???

  • Zaza

    23. avgust 2018 | 09:48

    Nema te sile koja ce da me natera da posaljem dete na sluzenje vojnog roka!!

  • Dade

    23. avgust 2018 | 10:15

    U koju niko ne zeli da ide!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA