Iz regiona idu svi Obamini ambasadori osim Skata: Prvi je pre 4 meseca za Telegraf najavio promenu politike SAD prema Srbiji

Da li je u pitanju neslaganje diplomata sa politikom Donalda Trampa ili pak američki predsednik želi ljude od poverenja u diplomatskim predstavništvima, činjenica je da je Skat prvi najavio promenu stava SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, značajno ranije od izjave Džona Boltona

  • 0

U toku je velika zamena ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u regionu. Naime, do kraja sledeće nedelje u američkom Senatu trebalo bi da budu potvrđena imena novih ambasadora SAD u Sloveniji, Crnoj Gori i na Kosovu, dok je Bela kuća predložila i svog novog predstavnika u BiH. Međutim, situaciju u Srbiji, kada je u pitanju američki ambasador, ostaje nepromenjena.

Da li je u pitanju neslaganje diplomata sa politikom Donalda Trampa ili pak američki predsednik želi ljude od poverenja u diplomatskim predstavništvima, činjenica je da je Kajl Skat prvi najavio promenu stava SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, značajno ranije od izjave Džona Boltona, savetnika za nacionalnu bezbednost, koja je izazvala brojne reakcije.

Zašto bi Evropa trebalo da podrži razmenu teritorija: Analiza uglednog portala "Politiko"

Ko zna koliko je analiza spoljne politike SAD pod Donaldom Trampom urađeno. Manje-više sve su saglasne u jednom - da je nepredvidiva. U slučaju Srbije to može da ima više nego pozitivnu konotaciju, s obzirom na to da se rukovodstvo Srbije svim silama trudi da se odstupi od desetogodišnjeg stava da je samoproglašena nezavisnost Kosova završen proces.

Spomenik Bilu Klintonu u Prištini - Foto: A. Nalbantjan

Nezavisno od onoga što se dešava u odnosu Beograda i Prištine, dešavaju se promene u ostalim centrima u regionu.

Stižu novi ambasadori SAD u Ljubljanu, Podgoricu, Prištinu i Sarajevo. Simptomatično je da su njihovi predstavnici imenovani za vreme prethodne američke administracije, odnosno za vreme Baraka Obame. Svi su na dužnost stupili tokom 2015. godine, kada i aktuleni ambasador u Srbiji Kajl Skat. On sa druge strane ostaje u Beogradu.

Normalna je i razumljiva procedura, kada se promeni ekipa na vrhu Stejt departmenta da se menjaju i ambasadori, ukazao je za Telegraf.rs novinar Jakša Šćekić.

- Ako dolazi do promene ambasadora u regionu treba znati kada je ko došao, a zanimljivo je da je Skat ostao. Jedan od razloga je zato što je on verovatno duboko inkorporiran u svu ovu raspravu i oko pregovora sa Prištinom, odnosno da taj posao treba da se završi - rekao je Šćekić.

Jakša Šćekić - Foto: TV Pink

Prema njegovim rečima, Amerikanci su jako praktični ljudi, koji ne žele da gube vreme na uhodavanje novog ambasadora.

- To bi potrajalo mesecima, a moj utisak je da svet problem Kosova hoće da "skine" sa dnevnog reda. To i jeste američka poruka: dogovorite se, kako vama najviše odgovara, samo da više ne moramo da brinemo o Balkanu, odnosno Srbiji i Kosovu - istakao je Šćekić.

Skat je diplomata od karijere, koji nikada nije važio za nekog politizovanog ambasadara, kaže za Telegraf.rs novinar Boško Jakšić.

- Očigledno je da procena u Vašingtonu da se on uklapa u promene koje Tramp uneo u Stejt departmentu, pošto se neko vreme nije mešao. Očigledno je došlo vreme da se definiše nova spoljna politika sa Trampovim ličnim pečatom, pa se to vidi i u regionu - kazao nam je Jakšić.

Boško Jakšić - Foto: Marko Jovanović

Kako nam je rekao Jakšić, na osnovu poslednje izjave Džona Boltona o Srbiji i Kosovu, adminitracija SAD definiše neke stvari kojima se do sada nisu bavili.

- Ambasadori su visoki službenici koji treba da sporovode politika, koju im centrala nalaže, sem ako se ne slažu, onda je to akt demontracije i podnose ostavku, kao što je u slučaju američkog ambasadora u Sloveniji - napomenuo je Jakšić.

Kada govorimo o gore pomenutoj izjavi Boltona, ona je izazvala brojne reakcije u regionu.

- SAD ne isključuju teritorijalne korekcije ako se o tome dogovore Beograd i Priština - izjavio je prošlog petka savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost.

Džon Bolton i Ivica Dačić - Foto: mfa.gov.rs

Bolton je to rekao na pres konferenciji u Kijevu, ističući da se SAD neće uključivati u raspravu oko "ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova", te da je to na dvema stranama:

- Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije.

Iako je ova izjava nagovestila promenu politike SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, vesnik te promene je zapravo bio Kajl Skat.

On je, naime, pre četiri meseca u intervjuu za Telegraf.rs, rekao da je cilj Amerike direktan dogovor Beograda i Prištine bez koga nema održivog rešenja.

Time je, čini se, pokazao da savršeno razume promene koje je Tramp uneo u spoljnu politiku SAD.

- Ne možemo da govorimo o dugoročnom rešenju tog problema bez direktnog dogovora između rukovodstava Beograda i Prištine. To je naš cilj, to je cilj Briselskog dijaloga uopšte. Mi ćemo činiti ono što je u našoj moći, da sugerišemo i predložimo stvari, ili da smirimo situaciju kada je to potrebno i gde imamo uticaj. Na kraju krajeva, to mora biti direktan dogovor između Beograda i Prištine - rekao je Skat krajem aprila za naš portal.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA