Haradinaj prkosi Tačijevom i američkom stavu o rešenju dijaloga Beograda i Prištine

- Mi poštujemo te granice i ne mislimo da nam je potrebna kreativnost za novo dizajniranje granica - kazao je Haradinaj, pošto se prethodn kosovski predsednik Hašim Tači založio za "kreativna" rešenja

  • 52

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Draču da se zalaže za očuvanje aktuelnih granica Kosova i da nema potreba za kreativnošću u crtanju granica.

Tačija ruše u Prištini, svi su mu okrenuli leđa: "Nijedan albanski lider nije toliko naivan"

Haradinaj je na skupu o ekonomskoj saradnju u regionu rekao da "Kosovo ima svoje granice, ima granicu sa Albanijom, Crnom Gorom, Makedonijom i sa Srbijom, preneo je Radio slobodna Evropa.

- Mi poštujemo te granice i ne mislimo da nam je potrebna kreativnost za novo dizajniranje granica - kazao je Haradinaj, pošto se prethodn kosovski predsednik Hašim Tači založio za "kreativna" rešenja.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han, upitan o sporazumu Kosova i Srbije, kazao je nije spreman da to komentariše i ponovio stav Evropske unije da nijedna zemlja neće moći da uđe u EU ako ne reši nesuglasice sa susedima.

- Nije prikladno u ovoj fazi komentarisati pregovore koji su u toku. Sledeći sastanak u Briselu, između Vučija i Tačija, neće biti poslednji, nego jedan u nizu. Naravno, da treba vremena dok se ne postigne konačan dogovor - rekao je Han.

Printskrin: Forum Alpbach Streaming 2018

Tači je danas rekao da su "zapadni partneri" otvoreni za kreativna i progresivna rešenja kako bi se postiglo došlo do dogovora Beograda i Prištine. On je tokom vikenda na skupu u Austriji rekao da je s predsednikom Srbije Aleksnadrom Vučićem razmotrio "svaku moguću opciju" za rešenje kosovskog pitanja, uključujući korekciju granica.

Portparolka Evopske komisije Maja Kocijančić rekla je danas da Komisija smatra da Srbiji i Kosovu treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa, dodajući da Evropska unija kao posrednik u dijalogu ne može komentarisati moguće elemente sporazuma, ali da će nastaviti da intenzivno radi s obe strane na održivom sporazumu koji će podržati međunarodna zajednica.

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je prošle nedelje da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali ne isključuju mogućnost korekcije granica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horhe

    27. avgust 2018 | 17:05

    Haradinaj ce biti prvi osudjeni Albanac za zlocine koje je pocinio nad Srpskim stanovnistvom. Haradinaja niko vise ne podrzava niti slusa on je pusten niz vodu i njegovi zakljucci nemaju nikavu vrednost A dijalog ce dovesti do razgranicenja kompromis donosi svakome po nesto , nije mnogo ali sta je tu je.

  • Obrad

    27. avgust 2018 | 16:26

    Al' je lep, ko slika, a na slici ...

  • Sava

    27. avgust 2018 | 17:05

    Zavrsice Haradinaj iza resetaka, samo polako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA