≫ 

Završena zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u Trebinju: Naša država u ovoj godini donirala više od 8 miliona evra (FOTO) (VIDEO)

Na sednici je razmatrana saradnja Srbije i Republike Srpske u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede

  • 51

U Trebinju je danas održana zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske, na kojoj su premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović zajedno sa ministrima razgovarali o zajedničkim, započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji i situaciji u regionu, kao i o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Srpske.

Vučić i Soroš na sastanku o situaciji u Srbiji i regionu: Na stolu različite teme, a evo šta je rečeno kosovskom problemu

14.00 - Predsednice vlada daju izjave za medije

Novinarima se prvo obratila premijerka Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, prvobitno istaknuvši značaj današnjeg sastanka na kojima je usvojeno 16 zaključaka.

Cvijanović je najavila formiranje Komiteta iz oblasti energetike, ali i gradnju dve hidroelektrane i gasovoda.

Ona je navela da se priprema dokumantacija za različite infrastrukturne projekte i saobraćajno povezivanje i u tom smislu pomenula autoput Banjaluka Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta.

Kada je reč o mostu Bratoljub koji je izgrađen pre godinu dana, Cvijanović je kazala da još nije otvoren granični prelaz i poručila da RS traži od organa BiH da oarde svoj deo posla s ozbirom da su, kako kaže, Srbija I RS svoj deo završile.

Ona je zahvalila Srbiji na sve što je uložila, navodeći da je ostavilla trag u mnogim opštinama budući da je realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata.

- RS želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji gasovoda. Za sve buduće što se bude radilo na tom planu, RS želi da bude sastavni deo projekta - rekla je Cvijanović.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

Prema rečima Ane Brnabić, u različite zajedničke projekte Srbija je do sada donirala 8.750.000 evra samo u ovoj godini, odnoso oko 21,5 miliona evra za poslednje četiri godine.

- Sve jača Srbija, sve jača RS, sve više zajedničkih projekata i to sve dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju. Misllim da je retko kada bila ovako važna bliaskost i jedinstvo srpskog naroda - rekla je Brnabić.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

Ona je dodala da su te projekte kandidovale lokalne zajednice, a da se oni odnose se na različite oblasti i u tom smislu pomenula most Bratoljub, izgradnju vodovodnog sistema u opštini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, izgradnju magistralnog putaprema Foči…

- Zajedničke sednice nisu samo protokolarne i signal da je saradnja između RS i Srbije sve bolja i bliža. Mi imamo konkretne projekte. Nama je zadovoljstvo što imamo ovako intenzivnu saradnju sa Vladom RS. Ovo je deveta sednica, prošla je bila u novembru, a u međuvremenu smo imale radne grupe, sastanke - rekla je Brnabić.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dve sednice energetskog komiteta, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dve važne hidrocentrale", rekla je Brnabić.

To je, kako je navela, prva energetska investiicija koja će značajno uticati na rast BDP-a i značiće energetsku stablinost i nezavisnost.

Premijerka je istakla da bez politike koju je predsednik Vučić pokrenuo 2014. godine, bez fiskalne konsolidacije, Srbija ne bi mogla da pomogne ovoliko RS.

Ona je zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

Prema rečima ministra energetike Aleksandra Antića, pred nama su u 2019. godini kompletiranje dokumentacije i razgovori o finansiranju, formiranje zajedničkog preduzeća.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

- Prvi zajednički energetski projekti koji su pred nama su od izuzetnog značaja i za Srpsku i za Srbiju. Sporazum o saradnji o energetici i izgradnja dve hidrocentrale na gornjem toku Drine "Foča" i "Paunci" snage između 90 i 95 MW, a investicija po sadašnjim predikcijama iznosi oko 200 miliona evra - rekao je Antić.

13.45 - Završen sastanak vlada

Ministri predvođeni dvema premijerkama pristupaju holu gde će potpisati nekoliko memuranduma i sporazuma.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

Paraf će biti stavljen na Memorandum o saradnji vlada Republike Srpske i Republike Srbije u oblasti energetike, Memorandum o međusobnom priznavanju "velikih licenci" i Memorandum o razmeni iskustava u oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola, kao i Sporazum o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Potpis na memoranudm prvo je stavio Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

Zatim potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, kao i gradobačlenik Trebinja Dragan Lukač i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji su potpisali Memorandum o saradnji informacionih tehnologija.

Foto: Slobodan Miljevic/Kancelarija za saradnju sa medijima

12.00 - U podne otpočeo sastanak dve vlade

Deveta zajednička sednica Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske započela je u podne, posle čega se očekuje svečano potpisivanje memoranduma i sporazuma.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima/Slobodan Miljevic

Premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović i ministri dve vlade razgovaraju o zajedničkim započetim i budućim projektima, regionalnoj saradnji, kao i o unapređenju bilateralnih odnosa.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima/Slobodan Miljevic

Na sednici se razmatra i saradnja dve vlade u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede, a biće reči i o intenziviranju saradnje u oblasti namenske industrije, kao i saradnji u oblasti pravosuđa.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima/Slobodan Miljevic

11.45 - U gostima kod gradonačlenika Trebinja Luke Petrovića

U toku je razgovor premijerke Srbije Ane Brnabić sa gradonačelnikom Trebinja.

Foto: Vlada Srbije

11.15 - Počeo sastanak predsednica Vlada Srbije Ane Brnabić i Republoike Srpske Željke Cvijanović

Premijerke u razgovoru Foto: Vlada Srbije

U isto vreme je upriličen razgovor resornih ministara iz Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije.

Ministri pravde Srbije i Republike Srpske, Nela Kuburović i Anton Kasipović, istakli su da dva ministarstva imaju izuzetnu saradnju, koja se odvija u svim pravosudnim oblastima skoro na dnevnom nivou.

Oni su posebno izdvojili saradnju između Komora javnih beležnika, pri čemu je ministarka Kuburović istakla da su kolege iz Republike Srpske veliku pomoć i podršku pružile Srbiji prilikom uvođenja javnobeležničkog sistema 2014. godine.

Foto: Vlada Srbije

Sastanak premijerki održava se u kabinetu generalnog direktora MH "Elektroprivreda Republike Srpske".

11.00 - Dolazak ministara Vlada Srbije i Republike Srpske 

Foto: Vlada Srbije

Ministre je predvodila premijerka Ana Brnabić koju je dočekala koleginica Željka Cvijanović.

Ivica Dačić i Nebojša Stefanović u rukovanju sa kolegama iz RS Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Ministri Nela KUburović i Aleksandar Antić Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

Biće potpisano više memoranduma i sporazuma između vlada, posle čega će se medijima obratiti dve premijerke.

Tokom posete srpske delegacije biće otvoren vrtić "Srbija" u naselju Gorica, koji je izgrađen donatorskim sredstvima Vlade Srbije.

Prethodna ovakva sednica održana je 10. novembra prošle godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fudbaler

    29. avgust 2018 | 13:11

    Zajednička sednica će samo pomoći da se razvijaju odnosi Srbije i RS.

  • Baki

    29. avgust 2018 | 09:30

    Mi smo jedan narod i ubedjen sam da ce saradnja biti na najvisem nivou.

  • Miki

    29. avgust 2018 | 10:51

    Za buduce odnose Srbije i Republike Srpske i saradnju u oblasti energetike, poljoprivrede, prehrambene industrije, ruralnog razvoja, veterinarstva, šumarstva i vodoprivrede ova sednica je izuzetno znacajna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA