≫ 

Kako su se Klinton i Jeljcin dogovarali da sruše Miloševića: Isplivali transkripti do sada tajnog razgovora uoči bombardovanja 1999. godine

U transkriptima iz 24. marta 1998. godine, navodi se razgovor dvojice lidera u kojem Klinton, govoreći o situaciji u Srbiji i na Kosovu, kaže kako su Žak Širak, Toni Bler, Šreder i "ostali Evropljani" rešili da se Jugoslavija mora bombardovati

  • 15

Transkripti razgovora Bila Klintona i Borisa Jeljcina, iz 1998. i 1999. godine o Srbijii Kosovu, koji su isplivali u javnost, pokazali su da je ovo bila jedna od glavnih tema dvojice lidera, kao i da je ruski predsednik želeo da špijuni razviju strategiju borbe protiv tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, kako bi se "sprečilo bombardovanje SR Jugoslavije".

Jeljcin je, pokazuju transkripti, insistirao na tome da ruski i američki špijuni "udare" na Miloševića, govoreći da je protiv toga da se započinje rat zbog njega i da će Miloševiću pružati podršku "samo pred kamerama".

Amerikanci pojačavaju tempo! Ubrzana šatl diplomatija zbog dogovora Beograda i Prištine: Mičel na telefonu, Skat na terenu

U transkriptima iz 24. marta 1998. godine, navodi se razgovor dvojice lidera u kojem Klinton, govoreći o situaciji u Srbiji i na Kosovu, kaže kako su Žak Širak, Toni Bler, Šreder i "ostali Evropljani" rešili da se Jugoslavija mora bombardovati i to vojne mete.

- Milošević je odugovlačio naše pregovarače i nastavio da sa svojim trupama evakuiše sela. Nije nam ostavio nikakav izbor. Znam da ste protiv toga i ne želim da to utiče na naše odnose - rekao je američki predsednik.

Jeljcin mu je poručio da je udar na Jugoslaviju nerazumljiv za Rusiju i da su potrebni politički pregovori, a ne uništavanje naroda.

Jeljcin je govorio da je udar na Jugoslaviju nerazumljiv za Rusiju i da su potrebni politički pregovori, a ne uništavanje naroda-Foto: Wikipedia/Presidential Press and Information Office

- Milošević je, kršeći sporazum, poslao 40.000 vojnika i oko 300 tenkova na Kosovo da bi terao ljude iz sela. Ne želi da zaustavi nasilje. Tvoja je odluka, da li želiš da zaustaviš to ili će ovaj siledžija uništiti ono na čemu smo mi radili šest i po godina - rekao mu je Klinton i poručio da ne može mirno da gleda kako Milošević stvara nove izbeglice.

- Žao mi je što je Srbin, a ne Irac recimo. Međutim, nije toliko važan da uništi odnose između amerike, Rusije i Evrope, nije vredan toga. On ubija nevine ljude, niko neće da mu otme zemlju, ali on hoće da ih vojno razbije - rekao je američki predsednik.

Kako transkripti pokazuju, tokom celog razgovora, Klinton je insistirao na tome da tadačnji predsednik Srbije pokušava da "sprovede isti plan kao i u Bosni i da će to dovesti do novog etničkog čišćenja na Kosovu", što je glavni razlog zbog kog Amerika mora da reaguje i napadne Jugoslaviju.

Klinton je tvrdio da ne može mirno da gleda šta Milošević radi na Kosovu-Foto: Tanjug/AP

- Evropljani su još više rešeni nego SAD da se uradi nešto po tom pitanju. Imaju noćne more da se ne ponovi Bosna, pa da se ne raširi na makedoniju i Albaniju - poručio je američki predsednik, na šta je Jeljcin odgovorio da je nepodnošljivo bombardovati celu državu zbog "jednog čoveka".

- Stradaće stotine ljudi. Moramo Miloševića okružiti ljudima koji će ga vratiti na pravi put. Strane službe moraju da rade na tome - rekao je Jeljcin, što je američki predsednik ocenio kao "suviše dobro da bi bilo istinito."

Bombardovanje SR Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine i trajalo je 78 dana tokom kojih su NATO avioni vršili udare na našu zemlju.

Bombardovanje SR Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine i trajalo je 78 dana tokom kojih su NATO avioni vršili udare na našu zemlju-Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

Prema razgovoru koji su američki i ruski predsedik vodili 25. aprila iste godine, Jeljcin je poručio Klintonu da "čuje od vojske da žele da pošalju trupe da pomognu Miloševiću i naglasio kako je osudio takve pozive i zapretio da će bilo kog generala koji priča o slanju trupa da se pomogne Miloševiću otpustiti iz vojske".

Posle završetka bombardovanja, 10. juna, zabeležen je razgovor u kojem se Klinton zahvaljuje svom ruskom kolegi na liderstvu da se konflikt okonča.

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hana

    1. septembar 2018 | 12:32

    Eto vam vasih Rusa. Mislite da je ovaj bolji?

  • Miraš

    1. septembar 2018 | 14:43

    E zemlja mu kosti isturila. Da je Putin bio sve bi drugačije bilo

  • Milan

    1. septembar 2018 | 17:02

    Za koga je ovo nešto novo taj je slep ili je prespavao 90. Godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA