Ovo je poslednja šansa naše generacije: Jovanović o rešenju za Kosovo

Nema dobrog rešenja za KiM, ne biramo između dobra i zla. Ne možete dva puta izgubiti isto - rekao je Jovanović

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je danas da posledice nerešavanja kosovskog problem i zadržavanja u postojećim okvirima mogu biti "preteće po Srbiju" i dodao da je za nastavak dijaloga u Briselu u ovom trenutku najslabija karika Priština zbog svoje unnutrašnje političke scene.

Kakve su šanse za međunarodnu konferenciju o Kosovu: "Dejton 2" za rešenje svih sporova na Balkanu?

Jovanović je gostujući na Prvoj tv rekao da se ne može dva puta izgubiti isto, kaže i da u slučaju KiM ne biramo između dobra i zla.

Jovanović smatra da je u ovom trenutku ključni problem pregovora Beograda i Prištine to što se nismo dovoljno promenili kao društvo i što Srbija, kaže, ne prolazi test racionalnosti.

- Nema dobrog rešenja za KiM, ne biramo između dobra i zla. Ne možete dva puta izgubiti isto - rekao je Jovanović za TV Prvu.

Čedomir Jovanović - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je ocenio da posledice nerešavanja kosovskog problema i zadržavanja u postojećim okvirima mogu biti "preteće po Srbiju".

- Nije tačno da se ništa neće desiti ako problem ostavimo onakav kakav jeste. Nije to zaleđeni konfilkt, to je sukob u kome Srbija propada kao država. Izolovani smo, hermetizovani, gde ostajemo mi dok će većina zemalja na skupštini UN priznati Kosovo kao nezavisnu državu - kaže Jovanović.

Na pitanje da li smo sada najbliži rešavanju kosovskog problema, Jovanović je naglasio da je ovo poslednja šansa naše generacije i da Srbija ne može da dozvoli sebi da čeka još 10, 15 ili 100 godina da bi rešila pitanje KiM.

- Teško mi je da zamislim nove okolnosti i da se ponovo pojavi neko ko ima političku poziciju kao Vučić u Srbiji i da s druge strane svet ponovo fokusira na Kosovo - rekao je lider LDP i dodao da Srbija ne sme da propusti šansu za postizanjem rešsenja koje nam otvara perspektivu normalnog života.

Čedomir Jovanović - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- To nije pomeranje sa ove ili one strane Ibra, mi možemo da postignemo dogovor sa Albancima koji nikad kao narod nismo imali - uveren je Jovanović.

Kada je reč o dijalogu u Briselu, smatra je da je u ovom trenutku najslabija karika unutrašnja politika scena u Prištini.

- Juče je trebalo da se održe dve sednice kosovskog Parlamenta, na prvoj na kojoj je izabran pregovarački tim za Brisel, a na drugoj, još važnijoj, treba da se raspravlja o rezoluciji koju su predložile opozicione stranke, ali je pitanje kada će biti održana - rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je primetio da se danas mnogo čita i interpretira Zoran Ðinđić i njegov predlog rešenja kosovskog problema, iako je, kaže, njegova vlada bila u potpuno različitim okolnostima.

- Ðinđić je želeo da reši problem Kosova. Ukazivali smo zapadu da je postojeće stanje neodrživo, da je ideja da se uspostave standardi na KiM i da se onda reši status pokrajine. Odgovor zapada bio je da nije vreme za to, bili su fokusirani na Irak i nisu želeli da razmišljanju o KiM i našim odnosima sa Albancima - kazao je Jovanović.

Upitan da li je moguće postizanje ''''Dejtona 2'''', o čemu poslednjih dana pišu mediji, Jovanović je ocenio da zapadni Balkan danas nema značajnu ulogu na međunarodnom planu kao pre 20 godina i da za velike sile postoje urgentniji problemi.

- Ne plaši me organizacija ''''Dejtona 2'''', više me brine da je i danas prisutno misljenje koje je postojalo kao i 1995.godine, a to je da veliki lideri mogu da sednu i da se dogovore i ostave duboko podeljeno društvo - kazao je Jovanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dušan

    5. septembar 2018 | 13:03

    čedo postedi nas tvojih ideja, dosta nam je gluposti

  • milka

    5. septembar 2018 | 13:05

    rece ceda genije...

  • marijana

    5. septembar 2018 | 13:07

    da li neko još slusa sta cedica prica, ne troši cedo reci sve smo te razumeli cim smo te videli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA