Razmena teritorija na Balkanu moguća prvi put bez krvi! Petrič poziva na rešenje istorijskog konflikta Srba i Albanaca

On podseća da sadašnja Evropska komisija ima ograničen rok trajanja, što da ujedno i najviše brine, jer bi do marta iduće godine trebalo potpuno postaviti rešenje kosovskog problema

  • 91

Austrijski političar, nekadašnji specijalni opunomoćenik EU za Kosovo i Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Volfgang Petrič u razgovoru za Dojče vele (DW) rekao je da ideju razmene teritorija treba ozbiljno razmotriti, pre svega zato što dolazi iz Beograda i Prištine.

Đuriću ponovo zabranili ulazak na Kosovo

Kaže i da je njegova prva reakcija na tu ideju bila da ona "protivreči dugogodišnjem principu", ali primećuje istovremeno da je to prvi pokušaj u istoriji Balkana da se granice ne menjaju oružjem i jednostrano već mirnim putem, pregovorom i traženjem kompromisa.

Petrič je za Dojče vele rekao i da ne zna pojedinosti te ideje, te da smatra da se tu radi o nečemu "što smo godinama tražili u regionu".

Kako kaže, to je primena njegovog "ownership principa" korišćenog u BiH, a to podrazumeva ponašanje u skladu s idejom: "to je vaša zemlja, gledajte da sami rešite probleme".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodaje, međutim, i da je iz iskustva BiH, jasno da oktroisana rešenja ne funkcionišu, pa na pitanje kako će se dalje odvijati proces, navodi da će se verovatno vagati prednosti i mane, te da je njemu lično važno da građani koji su direktno pogođeni sa obe strane granice budu uključeni u proces.

- Tu mislim na referendume, naravno i na parlamente, dakle da se vodi računa o demokratskom procesu. I tu imam veliko poverenje u EU da će voditi računa o tome - rekao je Petrič.

On ukazuje i na drugu izuzeno važnu stvar, a to je da se ne dozvoli da građani dođu u situaciju da moraju ili žele da napuste svoju zemlju, kuću, selo...

Važno je i da bi se rešenjem, kako god da na kraju izgleda, razrešio "poslednji veliki istorijski konflikt na teritoriji bivše Jugoslavije", konflikt Srba i Albanaca.

- To bi, takoreći, bio početak pozitivne budućnosti - uveren je Petrič.

On podseća da sadašnja Evropska komisija ima ograničen rok trajanja, što da ujedno i najviše brine.

Foto: Tviter@MajaEUspox

- Trebalo bi gledati da se do marta iduće godine potpuno postavi rešenje, jer nakon toga će ova komisija i (Federika) Mogerini biti prošlost - naveo je Petrič i zaključio da ako stvar propadne i vrati se na nulu, on garantuje da se nova komisija i naslednica Mogerini tim pitanjem uopšte neće ni baviti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktorija Vikica

    5. septembar 2018 | 17:23

    Rat i nemiri nikome ništa dobro nisu doneli. Nadam se da će se sve rešiti na najbolji mogući način.

  • Jass

    5. septembar 2018 | 16:49

    Neozbiljnost politicara u Pristini salje losu sliku o dijalogu.

  • ra

    5. septembar 2018 | 17:35

    Trebalo bi gledati da se do marta iduće godine potpuno postavi rešenje, jer nakon toga će ova komisija i (Federika) Mogerini biti prošlost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA