≫ 

BBC o dijalogu Beograda i Prištine: Istorijski dogovor ili novi ratni sukob? Za Ketrin Ešton ključ je u rukama međunarodne zajednice

BBC prenosi izjavu specijaliste za Balkan na Londonskoj školi ekonomije Džejmsa Ker Lindzija koji kaže da promene granice možda izgledaju neverovatne, ali i da mnogi to smatraju praktičnim rešenjem

Povodom sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, londonski Bi-Bi-Si (BBC) ocenjuje da je pitanje da li će eventualni dogovor biti istorijski ili bi mogao da pokrene ratni sukob, te dodaje da to zavisi od toga koga pitate.

Dan uoči odlaska u Brisel, Tači ponovo provocira: Sporazum ima smisla samo ako Beograd prizna Kosovo

Napominjući da spekulacije ukazuju da bi okvirni dogovor mogao da bude postignut već sutra u Briselu, gde će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, ovaj medij navodi da je ideja jednostavna: tri opštine juga centralne Srbije (Preševo, Bujanovac i Medveđa) u kojima, kako se navodi, žive pretežno etnički Albanci, pridružile bi se Kosovu.

Zauzvrat, dodaje se, Srbija bi ponovo uspostavila potpunu kontrolu nad opštinama u severnom delu Kosova, gde živi većinski srpsko stanovništvo i od Albanaca ih deli reka Ibar, koja prolazi kroz srce Mitrovice.

Foto: Tanjug / Boki

Zagovornici ove razmene teritorije smatraju, navodi BBC, da bi razmena teritorija potencijalno mogla da okonča sukob nastao pre 10 godina, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

BBC prenosi izjavu specijaliste za Balkan na Londonskoj školi ekonomije Džejmsa Ker Lindzija koji kaže da promene granice možda izgledaju neverovatne, ali i da mnogi to smatraju praktičnim rešenjem.

- Postizanje sporazuma bi otvorilo put za potpunu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i omogućilo bi Kosovu konačno da postane član Ujedinjenih nacija - smatra Ker Lindzi.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Takođe,  bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je pokrenula dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, izjavila je za BBC da Aleksandar Vučić i Hašim Tači pokušavaju da dođu do dogovora, ali da je ključ za aminovanje tog dogovora u rukama međunarodne zajednice. 

- Ključ za rešenje je u rukama Brisela, koji će konsultovati Berlin i razgovarati sa Parizom. Na kraju reč je o članstvu u EU za obe strane - rekla je Ešton za britanski javni servis.

BBC primećuje da je ideja o razmeni teritorija, čim je definisana, izazvala reakciju s obzirom na to da je Zapadni Balkan prošao kroz period, kako se navodi, utvrđivanja granica 90-tih, nakon raspada bivše Jugoslavije.

Podseća se da je u etničkim sukobima tada poginulo više od 100.000 ljudi, a da su milioni raseljeni.

VIDEO: Razlike između Beograda i Prištine su i dalje veoma velike

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ena Savich

    6. septembar 2018 | 15:52

    Razmena teritorija bi mogla da okonča sukob nastao pre 10 godina,a Džejmsa Ker Lindzi kaže da promene granice možda izgledaju neverovatne, ali i da mnogi to smatraju praktičnim rešenjem za obe strane.Ništa od ovoga nije moguće bez odobrenja međunarodne zajednice, od koje sve zavisi.

  • Mare

    6. septembar 2018 | 18:22

    Sukobe zeli samo pristina, dok se mi svim silama borimo za mir.

  • Baki

    6. septembar 2018 | 16:15

    Drzavi Srbiji treba komrpomisno resenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA