99

Dan za ambasadore: Vučić primio akreditive predstavnika Češke, Australije, Nemačke, Iraka, Indije i Belgije (FOTO)

Akreditive predsedniku Srbije predali su novoizabrani ambasadori Češke i Australije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte i ambasadorke Australije Rut Stjuart i izrazio nadu da će zajedničkim radom unaprediti bilateralne odnose.

Trampov specijalac razgovarao sa Tačijem i Haradinajem, a danas stiže u Beograd (FOTO)

Predsednik Vučić je istakao da ambasador Češke počinje diplomatski mandat u Beogradu u godini u kojoj obeležavamo značajan jubilej u odnosima između Srbije i Češke - 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ambasador Kuhta je rekao da stabilnost političke situacije i dobri ekonomski pokazatelji u Srbiji čine dobru osnovu za brojnije investicije iz Češke i ponovio snažnu podršku njegove države evrointegracijama Srbije, koja nije samo politička, već se ogleda i kroz realizaciju mnogih projekata pomoći.

Ambasador Kuhta je Vučiću preneo pozdrave Zemana, a predsednik Srbije uzvratio pozivom da predsednik Češke poseti Srbiju.

Predsednik Srbije primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Češke Tomaša Kuhte-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dvojica sagovornika su se saglasili da će predstojeća poseta češkog predsednika potvrditi i dodatno podstaći dobre odnose Srbije i Češke, saopštila je pres služba predsednika Republike.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što odnose Srbije i Češke karakteriše međusobno poštovanje i razumevanje, kao i nadu da će saradnja dveju zemalja nastaviti da jača, kako kroz politički dijalog, tako i kroz različite vidove ekonomskog povezivanja.

Između Srbije i Australije se intenziviraju kontakti i politički dijalog

Predsednik je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart i istakao da se između Srbije i Australije intenziviraju kontakti i politički dijalog, što daje impuls saradnji u različitim oblastima, pa je vidljivo i interesovanje australijskih kompanija za poslovne prilike u našoj zemlji.

Predsednik je primio i akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Australije Rut Stjuart-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom - istakao je predsednik Vučić.

On je posebno zahvalio Australiji što kroz različite projekte pomaže u rešavanju problema najosetljivijih društvenih kategorija, što podrazumeva zapošljavanje osoba sa invaliditetom, pomoć deci sa smetnjama u razvoju, pomoć žrtvama nasilja, unapređenje ekonomskog položaja žena u ruralnim oblastima, obrazovanje članova romske zajednice i drugo.

Raduje nas to što dvadesetak srpskih kompanija uspešno sarađuje sa australijskim IT sektorom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ambasadorka Stjuart je istakla da je i brojna srpska zajednica u Australiji važan činilac u povezivanju dveju zemalja. Ona je naglasila podršku Australije evropskim integracijama Srbije i izrazila nadu da će dve zemlje iskoristiti dobre političke odnose da unaprede ekonomsku saradnju, navodeći Rio Tinto kao primer saradnje.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, predsednik Vučić je istakao da su mir i stabilnost u regionu od najveće važnosti za Srbiju i da je zato posvećen nalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, iako nije optimista da će do njega doći u skoroj budućnosti.

Irak i Srbija slave 60 godina diplomatskih odnosa

Predsednik je, prilikom ceremonije primopredaje akreditivnih pisama novoimenovanog ambasadora Republike Irak Fakrija Hasana Mahdija Al-Ise, rekao da srpski narod gaji iskreno prijateljstvo prema iračkom narodu.

Predsednik Vučić je istakao da se dolazak ambasadora Al-Ise poklapa sa značajnom godišnjicom u odnosima dve zemalje – 60. godišnjicom diplomatskih odnosa, zasnovanih na uzajamnom poštovanju i razumevanju.

Irak i Srbija slave 60 godina diplomatskih odnosa-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

S tim u vezi, predsednik Vučić je zahvalio na podršci koju Irak pruža suverenitetu i celovitosti Srbije i dodao da Srbija, sa svoje strane, podržava suverenitet i celovitost Iraka. On je izrazio nadu da će se Irak izboriti sa izazovima sa kojima se suočava na unutrašnjem političkom planu.

Dvojica sagovornika su konstatovali da postoji obostrani interes za povećanjem robne razmene, kao i spremnost za saradnju u oblasti građevinarstva i infrastrukture, energetike, poljoprivrede, zdravstva i farmaceutske industrije, auto-industrije i informacionih tehnologija.

Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Savezne Republike Nemačke Tomasa Šiba.

Predsednik Vučić je ambasadoru Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu, uz konstataciju da će u radu imati snažan oslonac u činjenici da su odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji.

Odnosi Srbije i Nemačke na najvišem nivou u zajedničkoj istoriji-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je istakao da je ekonomska saradnja dveju zemalja u snažnom zamahu, uz zahvalnost nemačkim kompanijama što u Srbiji obezbeđuju radna mesta za bezmalo 50.000 radnika. On je konstatovao da snaženju odnosa dveju zemalja doprinosi i unapređenje saradnje Srbije sa nemačkim saveznim pokrajinama.

Ambasador Šib je rekao da Nemačka snažno podržava evropski put Srbije i istakao važnost poglavlja 23 i 24, i posebno poglavlja 35 koje se tiče pitanja Kosova. On je istakao značaj učešća Srbije u Berlinskom procesu, koji je inicirala kancelarka Angela Merkel, jer time potvrđuje svoju politiku regionalne stabilnosti.

Predsednik Vučić je ambasadoru Šibu poželeo dobrodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Beogradu-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost nemačkoj kancelarki što, kroz Berlinski proces, podstiče saradnju na Zapadnom Balkanu i time doprinosi miru i stabilnosti u regionu.

Ambasador Indije će tokom mandata učiniti sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje

Pimivši akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Indije Subrata Batačardžija, predsednik je izrazio nadu da će on, tokom mandata u Beogradu, učiniti još sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će već ove nedelje imati čast da ugosti indijskog potpredsednika Naidua, jer odnose Srbije i Indije karakteriše međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima.

Ambasador Indije će tokom mandata učiniti sadržajnijim tradicionalno dobre veze dve zemlje-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Ambasador Batačardži je rekao da je upravo predsednik Vučić otvorio novu eru u odnosima dveju zemalja, jer je prošle godine, kao premijer, boravio u Indiji, što je bila prva poseta jednog visokog zvaničnika iz Srbije posle trideset godina.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Batačardžija da prenese pozdrave premijeru Modiju i rekao da je impresioniran rezultatima koje Indija postiže u razvoju privrede.

Predsednik Vučić je istakao da se napredak u međusobnim ekonomskim odnosima dveju zemalja vidi i kroz dolazak indijske kompanije TAFE, koja će nastaviti proizvodnju u srpskoj fabrici za proizvodnju traktora IMT i zahvalio na doslednoj politici Indije i principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Belgija i Srbija otvorene za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Kraljevine Belgije Kunrada Adama, koji mu je preneo pozdrave kralja Filipa.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je nedavnom posetom belgijskog premijera Mišela otvoren nov period u odnosima Srbije i Belgije, uz obostranu želju za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza.

Belgija i Srbija otvorene za intenziviranje političkog dijaloga i razvoj ekonomskih veza-FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Vučić je rekao da želimo što više uspešnih belgijskih kompanija na srpskom tržištu, kao što je kompanija Delez, koja predstavlja jednu od najvećih stranih investicija.

Ambasador Adam je rekao da Belgija snažno podržava evrointegracije Srbije i politiku mira i stabilnosti u regionu. On je rekao da belgijska vlada ceni posvećenost predsednika Vučića da se kroz dijalog Beograda i Prištine nađe kompromisno rešenje za pitanje Kosova i Metohije.

VIDEO: U srcu Austrije, našla se srpska Studenica

(Telegraf.rs)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Australija, Češka, Predsednik Srbije, Rut Stjuart, Tomaš Kuhta, Vlada Srbije

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (99)
Poređaj komentare:
 • J
  jana

  Dobro je sto sve ove zemlje zele da saradjuju sa Srbijom.

 • J
  Jovana

  Dobro je sto sve ove zemlje zele da saradjuju sa Srbijom. Srbiji su potrebne direktne strane investicije

 • M
  Maja

  Srbija moze da izgradi prijateljstva i partnerstva, ne samo sa zemljama iz okruzenja, vec i sa zemljama sa drugih kontinenata, to je i dokazala!

Iz američke ambasade u Prištini negoduju zbog povećanja carine na uvoz robe iz Srbije

Prelazak iz Jedinstvene Srbije u SNS: U Nišu tvrde da nema prekomponovanja vlasti

Đilas ne veruje u teorije zavere za raspored mesta u Parizu! Vesić odgovara: On mrzi Srbiju jer ne glasa za njega

Čepurin se oglasio o susretu Tačija i Putina u Parizu: Ovo je stav Rusije

Odložen rok za primenu novog pozivnog broja za Kosovo

Srbija jedina na Balkanu ne teži pridruživanju NATO: Želi sopstveni vojni put

Vučić nenajavljeno razgovarao sa patrijarhom Irinejom: Poglavar SPC podržao napore predsednika Srbije

Ovakvog ga još niste videli: Vojvođanski premijer kao Terminator (FOTO)

Marin Le Pen šokirana tretmanom koji je Tači dobio u Parizu: Kosovo nije ni postojalo u periodu Prvog svetskog rata, a Srbija je izgubila trećinu stanovništva

Dinkić komponovao, gradonačelnik Zaječara glumio, a Saša Matić otpevao: Ova trojka otvorila novu sezonu "Ubica moga oca" (VIDEO)

Srbija u društvu SAD, Švajcarske i Norveške u registru lobista: Koja zemlja izvan EU najviše troši da bi imala uticaj u EU?

Nova era u odnosima Srbije i Austrije: Vučić razgovarao sa Sobotkom (FOTO)

Haradinaj: Vučić lobira među Albancima za podelu Kosova

Često je Merkelova gasila požare koje mi nismo mogli: Brnabić uoči večere sa nemačkom kancelarkom

Ako nastavite borbu protiv korupcije, možete u EU: Poruka šefa austrijskog parlamenta u Skupštini Srbije (FOTO)

Zvanično! Kriminalci u Vladi Kosova: Trećina Haradinajevih ministara optužena za krivična dela

Kakvu korist bi imao Putin od dogovora Beograda i Prištine?

Kosovo se vraća na dnevni red: U sredu izveštaj pred Savetom bezbednosti UN

Da li je Palma ljut na Bandića? "Nisam ni ja njega zvao, ni on mene nije zvao"

Srbija zna zašto želi da bude u EU: Brnabić u Berlinu (FOTO)

Vučić se oglasio o zajedničkoj fotografiji Putina i Tačija: To je više pitanje za Rusiju

Nema promene odluke o Kosovu, puna podrška Srbiji: Vučić posle sastanka sa Micotakisom (FOTO)

Tači prepričao razgovor sa Putinom: Ovo je korak napred u odnosima sa Rusijom

Francuski ambasador Mondoloni ponovio izvinjenje zbog "protokolarne greške": Da, mogli smo bolje, to je nespretnost za žaljenje

Vulin posle obeležavanja Dana pobede u Parizu: Ko je dozvolio Tačiju da se nađe tamo gde mu nije mesto, trebalo bi da oseća stid!

NATO nema interes da se širi na Zapadni Balkan: Sa Srbijom kao sa Švedskom

Srbija nema plan B i zna zašto želi da bude u EU: Brnabić u Berlinu otvoreno o "šizofrenoj politici" između 19. i 21. veka (FOTO)

Srpska lista razbija Vladu Kosova! 10 glasova opoziciji da Haradinaj ode kući

Priština krenula u ofanzivu za dobijanje priznanja od Španije: Koriste specijalnu taktiku preko poslovnih ljudi

Novi bezobrazluk Haradinaja: Nije isključeno da ćemo dodatno povećati porez na robu iz Srbije

Iz Brisela stigao rok za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine: EU će učini sve da do toga dođe

Analize položaja Prištine i Tačija na obeležavanju Dana primirja u Parizu: Poruka za Srbiju ili Putina?

Izvestilac EP za Kosovo: Bezvizni režim za Prištinu do maja 2020?

Predstavljen predlog platforme o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine: Oko čega će se pregovarati, a "preko čega se ne može ići"

Tači se na Tviteru pohvalio sastankom sa Putinom, Kremlj još ćuti: O čemu su razgovarali? (FOTO)

2009. smo bili blizu humanitarne katastrofe na KiM! Igor Simić objašnjava: Evo zašto je značajno što smo zadržali elektromrežu na severu Kosova (VIDEO)

Dosta im je bilo! Troje bivših članova DJB napušta parlament: Pavlović, Nikolić i Jankov vraćaju poslaničke mandate

Sa Trampom o prijemu Kosova u NATO, UN i EU, sa Merkelovom o sveobuhvatnom rešenju: Šta je Tači tražio od svetskih lidera u Parizu

Bivši evropski predstavnik za KiM tvrdi: Vučić i Tači mogu da stave tačku na poslednji istorijski konflikt na Balkanu

Jako je važno da Vučić i Tači zajedno dođu do dogovora: SAD nastavlja da pruža podršku dijalogu Beograda i Prištine

Posle izvinjenja ambasadora Francuske, oglasio se Aleksandar Vučić: Hvala na divnim rečima i poštovanju srpskh žrtvava (FOTO)

Francuski ambasador u Beogradu: Molimo srpski narod za izvinjenje