87

Nemačka ima crvenu liniju, a Amerika ne: Trampov specijalac o rešenju kosovskog problema

Ovo je trenutak za uspostavljanje stabilnosti, većeg mira i prosperiteta - rekao je Džonson

Rekao bih da je Nemačka podvukla crvenu liniju u odnosu na to koliko će daleko ići u rešavanju pitanja odnosa Srbije i Kosova, dok SAD nisu, izjavio je američki republikanski senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Ron Džonson.

Američki senator razgovarao sa Brnabićevom i Dačićem o 3 važna pitanja: Mora se gledati u budućnost (FOTO)

- Ovo je trenutak za uspostavljanje stabilnosti, većeg mira i prosperiteta - rekao je u intervjuu za RSE Džonson koji je juče u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Podsetivši da je pre Beograda posetio i Atinu, Skoplje i Prištinu, Džonson je rekao da, Džonson je rekao da Grčka i Makedonija imaju realnu šansu da reše spor vezan za promenu imena države koji traje dvadeset sedam godina.

- Smatram da obe zemlje imaju veoma odvažne premijere koji sagledavaju šta je u interesu naroda. Mislim da taj primer može koristiti Srbiji i Kosovu koji, po meni, vode veoma ozbiljne pregovore kako bi rešili međusobni višegodišnji sukob - ocenio je Džonson.

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Na konstataciju da se od njegove prethodne posete Srbiji u februaru dogodilo nešto što niko nije očekivao, a to je otvaranje diskusije o potencijalnoj izmeni granica između Srbija i Kosova, i na pitanje da li je to prihvatljivo za zvaničnike SAD, Džonson je odgovorio da misli da je stav Vašingtona "prilično konzistentan, a to je da rešenje mora doći od strana u sporu, iako se do tog rešenja neće lako doći".

- Rešenje mora doći od strane rukovodstva i naroda Srbije i Kosova. SAD se tu samo kako bi podržale i ohrabrile rešenje spora. Želimo da rukovodstvu obe strane damo prostor da budu fleksibilni i kreativni, da pronađu rešenje za ovaj izuzetno težak problem. Ja sam ovde prevashodno kako bih pružio takvu vrstu podrške i podstreka - istakao je Džonson.

Upitan kakav je utisak stekao o tome da li su srpski zvaničnici i vlasti u Prištini zaista ozbiljni kada kažu da bi podela mogla biti rešenje višedecenijskog problema, Džonson je kazao da misli da su "ozbiljni kada je reč o pronalaženju rešenja".

- Ponavljam, mi nećemo ništa nametati, rešenje mora proizaći iz tih razgovora. Razumem zabrinutost ljudi i ta zabrinutost je legitimna zbog opasnosti domino efekta, ali rešenje ćemo prepustiti rukovodstvu Srbije i Kosova i potom ćemo to rešenje razmotriti i izraziti naš stav i potencijalnu zabrinutost po pitanju istog - naveo je američki senator.

On smatra da je legitimna zabrinutost pojedinih eksperata aktivista i političkih analitičara koji upozoravaju na opasnost negativnih posledica na region i na Balkan, ali je ukazao da veruje da su "srpski i kosovski lideri toga takođe svesni, te to mora biti ukalkulisano u svaku vrstu rešenja".

- Ponavljam, mi nismo ovde da bismo diktirali o čemu treba diskutovati, šta treba razmotriti i kakvo konačno rešenje treba da bude. Mi smo ovde da ohrabrimo i pružimo podršku - naveo je Džonson.

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Džonson je upitan o tome što su neke države, pre svega Nemačka, kategorički protiv bilo kakve promene granica između Srbije i Kosova i u čemu se konkretno razlikuju stav Nemačke i SAD.

- Rekao bih da su oni povukli crvenu liniju, dok mi nismo. Ali mi veoma podržavamo dijalog koji predvodi EU u smislu približavanja dve strane. Pozdravljamo taj dijalog, ali ne podvlačimo nikakvu crtu - naglasio je republikanski senator.

Džonson je, na pitanje šta misli o tome što je Vučić u govoru u Kosovskoj Mitrovici pomenuo Slobodana Miloševića odgovorio da nije imao priliku da pročita ceo njegov govor i da ne bi da daje bilo kakav komentar pre nego što se upozna "sa kontekstom i njegovim govorom u celosti".

On je takođe dodao da mu je "drago da je predsednik Vučić mogao da ode na Kosovo i izrazi svoje stavove".

Američki senator je dodao da je sa premijerkom Brnabić i velikim brojem kongresmena u Vašingtonu prisustvovao obeležavanju 100 godina od kada je nekadašnji predsednik SAD Vudro Vilson podigao srpsku zastavu iznad Bele kuće "prepoznajući ogromnu žrtvu koju su podnele Srbija i njen narod tokom Prvog svetskog rata".

- Verujem da je premijerka prepoznala dubok nivo podrške za srpski narod u njihovom naporu da stabilizuju situaciju u svojoj zemlji, ovde na Balkanu i ostvare prosperitet i bolje mogućnosti. To je priznanje da je Amerika uz srpski narod i mi želimo da vidimo uspeh ove nacije - rekao je Džonson.

Ron Džonson - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Na konstataciju da u izveštaju organizacije "Fridom haus" stoji da je Srbija od država u regionu nazadovala u pogledu demokratije u 2017, više nego druge zemlje u regionu, uz navode da je, između ostalog, predsednik Srbije jedan od političara koji je odgovoran za to, i na pitanje da li se slaže sa tim, Džonson je odgovorio da "nije pročitao taj izveštaj".

- Koliko ja shvatam, predsednik Vučić je posvećen članstvu Srbije u Evropskoj uniji (EU), a naravno ukoliko imate želju da postanete članica EU, morate da se pokažete u smislu demokratskih institucija, vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode medija. Ukoliko je to težnja predsednika Vučića, očigledno je da će morati da se uskladi sa zahtevima Evropske unije. Mislim da je to veoma dobro za Srbiju - kazao je Džonson.

O tome gde prepoznaje negativan deo ruskog uticaja u ovom regionu - u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, na Kosovu, u BiH, Džonson je rekao da je "pre svega, to za žaljenje, jer bi zaista želeo da Rusija prihvati pruženu ruku zapada i da u potpunosti integriše svoju ekonomiju sa zapadom, da prekine sa agresijom - kao što je invazija na Gruziju, nelegalna okupacija Krima, invazija na Ukrajinu, zamrznuti konflikt u Pridnjestrovlju (u Moldaviji), mešanje na Baltiku, širom regiona, pa i u SAD".

- Nažalost, oni imaju on-line uticaj. Želeo bih da Rusija bude prijateljski rival, ali je nažalost pre suparnik. Oni u Istočnoj Evropi, zaista ne nude ništa u kontekstu ekonomskog prosperiteta. Destabilizuju situaciju. Nadam se da će Vladimir Putin promeniti mišljenje i shvatiti da je za Rusiju najbolji put saradnja. Dakle, ne destabilizacija, već saradnja sa državama kao što su i Srbija i SAD i evropske sile, kako bi pomogli da se uspostave mir i stabilnost u Evropi i u svetu - naveo je američki senator.

Na podsećanje RSE da je u avgustu 2017. sugerisao predsedniku Srbije da se odupre ruskom zahtevu po pitanju Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu i da osoblju tog centra ne odobri diplomatski imunitet, što se do danas nije dogodilo, kao i na pitanje da li veruje da se na osnovu toga može zaključiti da je Vučić prihvatio njegove sugestije, Džonson je odgovorio odrično.

- Ne, verujem da je predsednik Vučić doneo svoju odluku. Ja sam izneo moj savet. Mi, naravno, cenimo činjenicu da nije dao diplomatski status tom humanitarnom centru, pod znacima navoda - kazao je Džonson.

On je podsetio i da je u Srbiju po treći put i da "ne misli da je neku zemlju u Evropi posetio vise od tri puta".

- Jasno je da je ovaj region visoko na listi mojih prioriteta, takođe i pomoćnika državnog sekretara Vesa Mičela imajući u vidu i njegove posete - rekao je Džonson, koji je dodao da bi "voleo da se dogodi" i poseta predsednika SAD Donalda Trampa Srbiji.

VIDEO: Skat za Telegraf o SAD i Srbiji

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Kosovo, Kosovo i Metohija, Ron Džonson, SAD, Sjedinjene Američke Države

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (87)
Poređaj komentare:
 • S
  Sanja

  U interesu nam je da sve prodje mirno i najbolje moguce po nas. Podrsku mnogih zemalja imamo a i Amerika je sada tu.

 • M
  Maja

  Svaka pomoc i svaki savet ako je u korist nase drzave i nasih gradjana je uvek dobrodosao.

 • I
  ina

  Svaki predlog oko resavanja Kosovskog pitanja je dobrodosao ukoliko doprinosi mirnom resenju

Velika čast za srpsku premijerku: Merkel i Brnabić na svečanoj večeri sedele za istim stolom, društvo im pravila i Kolinda (FOTO)

Dačić najavio protest pred SB UN: Razmotrićemo nekoliko odluka Prištine u Njujorku

Đurić: SNS ima viziju za budućnost, Srbija se diže sa kolena

Iz američke ambasade u Prištini negoduju zbog povećanja carine na uvoz robe iz Srbije

Prelazak iz Jedinstvene Srbije u SNS: U Nišu tvrde da nema prekomponovanja vlasti

Đilas ne veruje u teorije zavere za raspored mesta u Parizu! Vesić odgovara: On mrzi Srbiju jer ne glasa za njega

Čepurin se oglasio o susretu Tačija i Putina u Parizu: Ovo je stav Rusije

Odložen rok za primenu novog pozivnog broja za Kosovo

Srbija jedina na Balkanu ne teži pridruživanju NATO: Želi sopstveni vojni put

Vučić nenajavljeno razgovarao sa patrijarhom Irinejom: Poglavar SPC podržao napore predsednika Srbije

Ovakvog ga još niste videli: Vojvođanski premijer kao Terminator (FOTO)

Marin Le Pen šokirana tretmanom koji je Tači dobio u Parizu: Kosovo nije ni postojalo u periodu Prvog svetskog rata, a Srbija je izgubila trećinu stanovništva

Dinkić komponovao, gradonačelnik Zaječara glumio, a Saša Matić otpevao: Ova trojka otvorila novu sezonu "Ubica moga oca" (VIDEO)

Srbija u društvu SAD, Švajcarske i Norveške u registru lobista: Koja zemlja izvan EU najviše troši da bi imala uticaj u EU?

Nova era u odnosima Srbije i Austrije: Vučić razgovarao sa Sobotkom (FOTO)

Haradinaj: Vučić lobira među Albancima za podelu Kosova

Često je Merkelova gasila požare koje mi nismo mogli: Brnabić uoči večere sa nemačkom kancelarkom

Ako nastavite borbu protiv korupcije, možete u EU: Poruka šefa austrijskog parlamenta u Skupštini Srbije (FOTO)

Zvanično! Kriminalci u Vladi Kosova: Trećina Haradinajevih ministara optužena za krivična dela

Kakvu korist bi imao Putin od dogovora Beograda i Prištine?

Kosovo se vraća na dnevni red: U sredu izveštaj pred Savetom bezbednosti UN

Da li je Palma ljut na Bandića? "Nisam ni ja njega zvao, ni on mene nije zvao"

Srbija zna zašto želi da bude u EU: Brnabić u Berlinu (FOTO)

Vučić se oglasio o zajedničkoj fotografiji Putina i Tačija: To je više pitanje za Rusiju

Nema promene odluke o Kosovu, puna podrška Srbiji: Vučić posle sastanka sa Micotakisom (FOTO)

Tači prepričao razgovor sa Putinom: Ovo je korak napred u odnosima sa Rusijom

Francuski ambasador Mondoloni ponovio izvinjenje zbog "protokolarne greške": Da, mogli smo bolje, to je nespretnost za žaljenje

Vulin posle obeležavanja Dana pobede u Parizu: Ko je dozvolio Tačiju da se nađe tamo gde mu nije mesto, trebalo bi da oseća stid!

NATO nema interes da se širi na Zapadni Balkan: Sa Srbijom kao sa Švedskom

Srbija nema plan B i zna zašto želi da bude u EU: Brnabić u Berlinu otvoreno o "šizofrenoj politici" između 19. i 21. veka (FOTO)

Srpska lista razbija Vladu Kosova! 10 glasova opoziciji da Haradinaj ode kući

Priština krenula u ofanzivu za dobijanje priznanja od Španije: Koriste specijalnu taktiku preko poslovnih ljudi

Novi bezobrazluk Haradinaja: Nije isključeno da ćemo dodatno povećati porez na robu iz Srbije

Iz Brisela stigao rok za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine: EU će učini sve da do toga dođe

Analize položaja Prištine i Tačija na obeležavanju Dana primirja u Parizu: Poruka za Srbiju ili Putina?

Izvestilac EP za Kosovo: Bezvizni režim za Prištinu do maja 2020?

Predstavljen predlog platforme o završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine: Oko čega će se pregovarati, a "preko čega se ne može ići"

Tači se na Tviteru pohvalio sastankom sa Putinom, Kremlj još ćuti: O čemu su razgovarali? (FOTO)

2009. smo bili blizu humanitarne katastrofe na KiM! Igor Simić objašnjava: Evo zašto je značajno što smo zadržali elektromrežu na severu Kosova (VIDEO)

Dosta im je bilo! Troje bivših članova DJB napušta parlament: Pavlović, Nikolić i Jankov vraćaju poslaničke mandate

Sa Trampom o prijemu Kosova u NATO, UN i EU, sa Merkelovom o sveobuhvatnom rešenju: Šta je Tači tražio od svetskih lidera u Parizu

Bivši evropski predstavnik za KiM tvrdi: Vučić i Tači mogu da stave tačku na poslednji istorijski konflikt na Balkanu