• 70

Cilj Agende 2030 da niko ne ostane na kraju kolone: Brnabić o razvoju srpskog društva (FOTO)

Neki od najvažnijih ciljeva održivog razvoja su, kazala je, smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje, obezbeđivanje dostojong rada, zdrava životna sredine, podizanje ekonomije i jačanje insitucija

 • 70

Smanjenje siromaštva, kvalitetnije obrazovanje, zdrava životna sredina, podizanje ekonomije i jačanje institucija su najvažniji ciljevi održivog razvoja, poručila je danas premijerka Ana Brnabić u obraćanju na otvaranju subregionalne konferencije o postignutom napretku u implementaciji Agende 2030.

Tri oblasti u fokusu razgovora u Vladi Srbije: Brnabić se sastala sa mađarskim ambasadorom (FOTO)

Iako težnje za njihovo ostvarenje mogu delovati utopijski, moramo nastaviti da idemo ka društvu u kojem niko neće biti isključen i zaboravljen, rekla je Brnabić.

Istakla je da su ciljevi održivog razvoja osmišljeni kao ideja vodilja za one koji nastoje da poboljšaju živote ljudi, da bi svet koji ostavljamo budućim generacijama bio bolji od ovog u kojem danas živimo.

Neki od najvažnijih ciljeva održivog razvoja su, kazala je, smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje, obezbeđivanje dostojong rada, zdrava životna sredine, podizanje ekonomije i jačanje insitucija.

- Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko nceće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende - da niko ne ostane iza nas, na kraju kolone - povukla je premijerka.

Brnabić se obraća na skupu - Foto: Vlada RS

Ciljevi su, naznačila je, globalni, ali su putevi ka njihovom ostvarenju drugačiji u svakoj zemlji, a sprovođenje zajednički posao vlade, civilnog društva, akadmeske zajednice, loaklnih zajednica i međunarodnih institucija.

U tom smislu, naglasila je da je Srbija među prvima u decembru 2015. godine formirala Međuresornu radnu grupu, za sprovođenje Agende 2030, a da je Skupština među privma u svetu uradila procenu mogućnosti za realizaciju ciljeva i formirala fokus grupu koja nadgleda rad vlade u ovoj oblasti.

Vlada Srbije, dodala je, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju, ekonomskom razvoju i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i merama prevecnije i adaptacije na klimatkse promene.

Kao uslov za izgradnju moderne Srbije istakl je modernu ekonomiju i dodala da država posle perioda fislakne konsolidaje nastavlja ekonomske reforme.

Ponovila je da je reforma obrazovanja ključni prioritet vlade - da se mladi osposobe za kritičko mišljenje i analitičko razmišljanje bez obzira na posao kojim će se baviti.

- Znanje, kreativne ideje i inovacije su od ključnog značaja za naš brz i održiv razvoj - podvukla je ona.

Konferencija o Agendi 2030 - Foto: Vlada RS

Ukazala je da je želja da se ekonomija transformise u ekonomiju zasnovanu na inovacijama i modernism tehnolodgijama.

Napomenula je da je u toku izrada nacrta zakona o klimatskim promenama, kao i projekat o povećanju otpornosti lokalnih samouprava na klimatske promene.

U izradi je i Nacrt nacionalnog plana za odbranu od suše, a vlada stimuliše otvaranje podataka javnih instituicja kako bi oni mogli dalje da se koriste za stvaranje novih rešenja i usluga.

Premijeka je podvukla da je i pridruženje EU od velikog značaja za napredak Srbije i celog regiona Zapadnog Balkana, jer se Agenda 2030 i Strategija razvoja Evrope i Jugoistočne Evrope do 202. godine u velikoj meri preklapaju.

Konferenciju organizuje Vlada Srbije, uz podršku tima Ujedinjenih nacija u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Konferencija o Agendi 2030 - Foto: Vlada RS

Skup okuplja predstavnije vlada država regiona, privatnog sektora, međunarodnih institucija, a poseban fokus biće na socijalnoj inkluziji i održivom razoju, promociji tržišne ekonomije…

Agenda UN o održivom razvoju do 2030. godine je usvojilo više od 150 država u septembru 2015. i obuhvata ključne elemente poput ekonomskog rasta, socijalne inkluzije, zaštite životne sredine…

Ciljevi predstavaljaju univerzalni poziv na delovanje kako bi se rešavali izazovi u svetu, okončalo siromaštvo zaštitila planeta i svakome omogućilo da uživa u miru i prosperitetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Fudbaler

  13. septembar 2018 | 22:26

  Ove težnje na jednom mestu mogu delovati utopijski, ali nas to ne sme sprečiti da nastavimo i damo sve od sebe da, korak po korak, napredujemo ka društvu u kojem niko nceće biti zaboravljen i isključen iz društvenog napretka. To je glavni cilj agende Cilj da Srbija uključi u rešavanje ekoloških problema.

  276
  0

  Podelite komentar

 • Marko

  13. septembar 2018 | 21:13

  Razvoj srpskog drušva je zasnovan na realnim rpocenama i sonovama i pri ovom stanju rasta BDP je savim mogućče da se to sve ostvari.

  272
  0

  Podelite komentar

 • Marko

  13. septembar 2018 | 20:58

  Razvoj društva je definisan na realnim osnovama.

  269
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA