• 94

Priština ne odustaje od formiranja vojske: Na sednici Vlade Kosova zatražena transformacija Bezbednosnih snaga u "Oružane"

Predlog za promenu zadataka i ovlašćenja BSK i pretvaranje u Oružane snage je mnogo puta do sada spominjan i deo je Strategije o sagledavanju bezbednosnih struktura Kosova

  • 94

Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) Rustem Beriša predložio je na današnjoj sednici Vlade Kosova transformaciju BSK u Oružane snage Kosova. Beriša je predložio izmene i dopune tri zakona koji se odnose na BSK.

Odeveni u crno sa puškama u rukama: Naoružani albanski teroristi poslali jezivu poruku regionu (VIDEO)

Prema njegovim rečima, tim zakonima BSK dobija nove zadatke i ovlašćenja dok se Ministarstvo BSK pretvara u Ministarstvo odbrane Kosova.

Predlog za promenu zadataka i ovlašćenja BSK i pretvaranje u Oružane snage je mnogo puta do sada spominjan i deo je Strategije o sagledavanju bezbednosnih struktura Kosova, koja je rađena sa međunarodnim predstavnicima. Predstavnici međunarodne zajednice i NATO podržavaju promenu naziva zadataka i ovlašćenja BSK ali zahtevaju da se proces ostvari izmenama i dopunama Ustava Kosova i uz široko učešće predstavnika manjinskih zajednica, posebno srpske.

Na današnjoj sednici Vlade Kosova predložena transformacija vojske Kosova u Oružane snage- Foto: AP/Tanjug

Predstavnici Srpske liste su, međutim, protiv formiranja Oružanih snaga. Sa pravnog stanovišta, promena zadataka i ovlašćenja je moguća i izmenama i dopunama Zakona o BSK.

Međutim, zakonom se ne može promeniti naziv tih snaga, već je za to potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika Skupštine Kosova.

(Telegraf.rs/Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jana

    .Prvo da imate drzavu koju nemate pa onda da vam neko da blagoslov.

  • kika

    Za tako nesto nisu dobili podrsku Evrope

  • foki

    NE sme se dozvoliti da lazna drzava formira vojsku.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima