• 8

Palma moli Đukanovića: Povucite priznanje Kosova

 • 8

Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, koji se nalazi u trodnevnoj poseti Crnoj Gori, pozvao je predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i Vladu Crne Gore da promene svoju odluku u vezi priznanja nezavisnosti Kosova.

Milo Ðukanović: Obnova medijsko-političke ofanzive iz Srbije ka Crnoj Gori

- Pošto se nalazim u poseti Crnoj Gori, razgovarao sam sa građanima Budve, Tivta i Herceg Novog o najvećem problemu kada je Srbija u pitanju, a to je Kosovo i Metohija i nijednog građanina u tim gradovima nisam sreo da mi je rekao da podržava priznanje jednostrano proglašenog nezavisnog Kosova od strane Crne Gore. Ja pozivam predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i Vladu Crne Gore da promene svoju odluku i da povuku ono što su uradili među prvim zemljama kada je u pitanju nezavisnost takozvanog Kosova. To je možda bio veliki pritisak na Crnu Goru ili trenutak njihove slabosti.

- Crna Gora bi povlačenjem te odluke dala kredibilitet Srbiji, jer bi nakog toga veliki broj zemalja takođe povukao priznanje nezavisnosti te lažne države, jer je Crna Gora jedna od bivših republika nekadašnje Jugoslavije, koja je i dobro i zlo delila sa Srbijom. Mi smo bratski narod i mnogo mešovitih brakova ima između naša dva naroda - rekao je on.

- To je moja molba i Milu Đukanoviću i Vladi Crne Gore. Ako je Liberija povukla priznanje nezavisnog Kosova, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, a to su države čiji građani nisu čuli za Srbiju i nisu upoznati sa problemom Kosova i Metohije, odnosno da je oteto od Srbije i da je NATO bombardovao Srbiju, kao i Crnu Goru 1999. godine, da bi teroriste doveo na vlast na Kosovu i Metohiji, onda je daleko lakše Crnoj Gori da promeni odluku i povuče priznanje takozvanog Kosova. Bratski crnogorski narod sve zna šta je Srbija doživela i šta se sve danas dešava oko Briselskog sporazuma, te da kosovski Albanci nisu promenili svoj stav.

- Njihovi pregovarači, predsednik takozvanog Kosova i premijer, koji su bili teroristi i danas prete, tako da Vučić i dan danas pregovara sa teroristima. Ali ti teroristi imaju još uvek podršku od nekoliko država u Evropi, ali od Sjedinjenih Američkih Država malo manje. Srbija se bori za pravdu, a istina i pravda su na srpskoj strani. Očekujem da Crna Gora prihvati moju molbu. To nije ni sramota ni bruka. Ako ste pogrešili, povucite svoju odluku i da od 1. oktobra ove godine, ako ne pre, Crna Gora kaže da ne priznaje nezavisno Kosovo, jer je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije - poručio je Marković.

Foto: Privatna arhiva

Bez granica između naših država 

- Naša delegacija je bila u Herceg Novom pre godinu dana, ali ja sam danas impresioniran onim što sam video u Herceg Novom, posebno na dve lokacije koje su u izgradnji kao što je „Porto novi“, gde se prave hoteli i marine i to će doprineti mnogo većoj turističkoj ponudi ovog dela Crne Gore. Herceg Novi je brend. Vidi se da je aktuelna vlast na čelu sa Stevanom Katićem mnogo uradila u poslednje dve godine koliko su na vlasti u Herceg Novom. Jagodina je izabrala Herceg Novi jer Herceg Novi voli Srbiju i građani ovog grada su nam uvek davali i daju veliku podršku. Uskoro ćemo i doneti akt o bratimljenju Jagodine i Herceg Novog. Mnoga toga zajedničkog imamo.

- Srbija i Crna Gora su bratske države i ja kada dođem u Crnu Goru pitaju me što se ne javim ambasadi ili konzulatu Srbije. Šta će mi ? Isto tako nisam za to da i Crnogorci kada dođu u Srbiju nose pasoše. Čak bi i srušio granice između naše dve države. Mi poštujemo volju građana Crne Gore na izborima. Vlast se ocenjuje delima i onim što ste uradili. Herceg Novi ima čime da se takmiči i da izađe na crtu. Dela su na njihovoj strani i ja pozivam predsednika opštine Herceg Novi Stevana Katića i njegove saradnike da dođu ponovo u Jagodinu“ izjavio je u Herceg Novom predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma. Marković je potvrdio novinarima u Herceg Novom da će u ponedeljak i zvanično biti proglašen za počasnog konzula Republike Grčke u Srbiji. „ To je velika titula od jedne države članice Evropske unije - rekao je Marković.

Herceg Novi uskoro će se pobratimiti sa Jagodinom Foto: Hons084 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Katić: Herceg Novi usvojio primere iz Jagodine

- Dragan Marković Palma i delegacija iz Jagodine su nam jedni od najdražih gostiju. Mi se zahvaljujemo Markoviću i službama iz Jagodine kako bi završili neke projekte koje smo videli u Jagodini. Mi želimo da se sva ta dobra praksa koja je urađena u Jagodini implementira i u Herceg Novom - izjavio je predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić u zajedničkom obraćanju novinarima sa Draganom Markovićem Palmom.

- Herceg Novi i Jagodina nastavljaju intenzivnu saradnju koju smo započeli prošle godine. Mi naredne godine obeležavamo jubilarnu 50. godinu „Praznika mimoze“ i na našem promotivnom putu obići ćemo i Jagodinu i 10 evropskih država. Upoznao sam gospodina Markovića sa reursima sa kojima raspolaže Herceg Novi, kao i sa investicijama koje su odrađene i koje ćemo uraditi - rekao je Katić.

U delegaciji sa Markovićem su i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, portparol Jedinstvene Srbije Života Starčević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i predsednik Gradskog odbrora Srpske napredne stranke u Jagodini Nikola Radosavljević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Buh

  14. septembar 2018 | 11:35

  Bolje da povuku crnogorce iz Srbije!

  28
  7

  Podelite komentar

 • Monte

  14. septembar 2018 | 12:21

  Ne postoje dva naroda, jer je to jedan te isti narod! Dokle vise te proklete komunisticke mantre?!? Ja sam iz Niksica, ka i Milo Djukanovic i nijesam Crnogorac. Crnogorci su Srbi sa Cetinja i onih nekoliko katuna oko njega. Ja sam Srbin iz Stare Hercegovine, ka sto postoje Srbi Primorci, Brda, Bokelji...

  26
  3

  Podelite komentar

 • Andrija Berane

  14. septembar 2018 | 10:30

  E moj Palma da nijesu tu velike pare tekle nebi Milo priznao. ..

  24
  6

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima