≫ 

Premijerka i ministri Vlade Srbije podržali Paradu ponosa: Evo ko je sve od političara danas bio u centru grada (FOTO) (VIDEO)

- Promovisanje tolerancije je obaveza svih, vlade i građana, jer je jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima - rekao je Branko Ružić

  • 18
Ana Brnabic, Parada ponosa u Beogradu, Prajd, RECI DA, gej, gay pride 2018. Foto: Marko Jovanović

Šetnjom od Slavije do Studentskog trga u Beogradu, danas se završava se Nedelja ponosa, koja je počela 10. septembra. "Paradu ponosa", koja se održava po osmi put u Beogradu, podržao je veliki broj građana, starih i mladih, roditelja sa decom, a nije izostala ni podrška javnih ličnosti, ali i političara.

Beograd je u duginim bojama: Vijore se zastave, uz konfete krenula povorka, poljupci i osmesi na sve strane. Policija samo na kraju kolone (FOTO) (VIDEO)

Među okupljenima, uoči početka šetnje u Ulici kralja Milana, bili su i ambasadori Francuske Frederik Mondoloni, Norveške Arne Sane Bjornstad, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Ministri Vlade Srbije, ali i gradonačelnik Beograda, podržali su ovogodišnju Paradu ponosa-Foto: Marko Jovanović

Ministar Ružić rekao je novinarima da je promovisanje tolerancije obaveza svih, vlade i građana, jer je "jednakost zagarantovana Ustavom i zakonima".

Kako kaže, s vremena ne vreme postoje problemi, ali ih država prepoznaje i svake godine pravi korak napred kako Srbija ne bi bila percipirana kao homofobična zemlja.

On je dodao da je izmenjen Zakon o matičnim knjigama i da je napravljen iskorak, jer je, kaže, omogućeno da se promena pola nađe u matičnim knjigama.

Ministar Ðorđević istakao je da će nadležni nastaviti da rade na unapređenju ostvarivanja ljudskih prava svih građana i da se prava svih sve više poštuju iz godine u godinu.

- Ovo pokazuje da se Srbija promenila, da je drugačija zemlja i to je poruka koju danas šaljemo u svet, da je Srbija zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava - rekao je Ðorđević.

Ovo pokazuje da se Srbija promenila, da je drugačija zemlja i to je poruka koju danas šaljemo u svet-Foto: Marko Jovanović

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da je u Beogradu je danas praznik demokratije, praznik kada se slave svetske i evropske vrednosti i da je zadovoljan jer nema nikakvih problema.

- U Beogradu su danas pripadnici LGBT populacije, ali i oni koji poštuju pravo drugih na slobodu i na svoje izjašnjavanje i da ta svoja prava javno iskažu. Veliko mi je zadovoljstvo, mislim da je ovo važan dan, da se pošalje poruka građanima sveta- poručio je gradonačelnik sa Parade ponosa.

Rekao je da je Beograd otvoren i tolerantan grad koji poštuje pravo na slobodu i različitosti.

- Beograd je grad otvorenog srca koji poštuje sve različitosti, jer smo svi jednaki - rekao je Radojičić i dodao da će šetati sa učesnicima Parade ponosa.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić takođe je učestvovala u šetnji i dala podršku "u borbi za ranvnopravnost".

Foto: Marko Jovanović

Američki ambasador, Kajl Skat, takođe je pružio podršku Paradi ponosa učešćem u šetnji centrom grada, a snimak je postavio na zvaničnom Fejsbuk nalogu ambasade.

Najzanimljivije momente ovogodišnje Parade ponosa možete pogledati OVDE.

Goran Miletic , direktor za Evropu međunarodne organizacije "Civil Rajt Defenders" prisetio se Parade koja je održana 2001. godine, pod sloganom "Ima mesta za sve" i rekao da se svi sećaju kako se šetnja te godine završila, a da je poruka današnje Parade ponosa da "ipak ima mesta za sve".

- Mi želimo da svi budu prihvaćeni. Možda se ja ne slažem sa nekim ovde, ali svako mora biti u stanju da iznese svoje mišljenje - poručio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    16. septembar 2018 | 15:29

    Ucesnici parade su ljudi, kao i svi ostali i zasluzuju svoja prava i svaku podrsku

  • Milan

    16. septembar 2018 | 15:27

    Samo neka protekne sve u miru podrska vladi i premijerki.

  • Sasa

    16. septembar 2018 | 15:24

    Podrska vladi Srbije lep gest.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA