Potpisan sporazum sa Kinom vredan gotovo milijardu dolara: Vučić čuva jednu ideju za Sjia

Drugog dana posete Kini, predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kineske Državne banke i Eksim banke. Potpisan je i prvi sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin

KINA POSETA VUCIC
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoka državna delegacija koji su u poseti Narodnoj Republici Kini, imali su danas nekoliko važnih sastanaka. Delegacija Srbije predvođena predsednikom Vučićem sastala se sa predstavnicima kineske Državne banke kao i sa predstavnicima Eksim banke koja ima svoju banku i u Srbiji.

Vučić poklanja kineskom predsedniku srednjevekovni srpski mač sa ugraviranim motom vitezova

Potpisan je i prvi Sporazum. Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u grad Zrenjanin.

Naime, ta kineska kompanija, jedan od najvećih proizvođača automobilskih guma, planira da investira u fabriku u Zrenjaninu skoro milijardu dolara.

Vučić čestita Malom na potpisanom sporazumu - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija će sa Kinom potpisati 11 ugovora vrednih tri milijarde dolara.

Tokom dana, naša delegacija sastala se i sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je nakon sastanaka i razgovora sa predstavnicima kineskih kompanija i banaka u Pekingu, da se Srbiji otvara prilika, uz kineska ulaganja, da za dve do tri godine postane zemlja s najvišim privrednim rastom u Evropi.

Vučić je rezultate sastanaka sumirao u izjavi novinarima, a prvi je, kako je istakao, potpisivanje okvirnog sporazuma sa "Šandong linglongom" za Zrenjanin.

- Rekao sam da, kada potpišemo taj sporazum, ljudi u Zrenjaninu, ali i celom Banatu, posebno srednjem, mogu da se raduju. To su stvari koje menjaju Zrenjanin, Banat... Investicija od 900 miliona dolara dolazi, a potpisaćemo sporazume sa još dve kompanije, od kojih će jedna više od 100 miliona dolara investirati. To je velika stvar, jer dugo nije bilo velike investicije u srednjem Banatu iz kojeg nam se iseljavalo stanovništvo - rekao je Vučić.

Deo delegacije Srbije u Kini - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Preneo je da ima još dobrih vesti, ukazujući da je predsednik kompanije "Šandong Linglong" rekao da je uputio najavu "BMV-u" i "Renou" da će od 2020. isporučivati proizvode iz Zrenjanina, i da su to te firme prihvatile.

- Predsednik kompanije mi je rekao da oni razmišljaju da prošire kapacitete i da fabrika bude još veća, zaposli više ljudi. Ja sam mu na to rekao da je to muzika za moje uši i kazao da smo spremni da razgovaramo i damo još značajnije subvencije, jer to smatramo velikim preokretom za Zrenjanin, Banat i sever Srbije - istakao je Vučić.

Ukazao je da očekuje da će izgradnja fabrike krenuti u martu, a proizvodnja pre kraja 2020.

SARADNJA SA KINESKIM BANKAMA

Vučić je ukazao da je imao i sastanak sa dve velike banke – Bankom Kine i Eksim bankom, koje rade sve projekte kod nas.

- Bez Banke Kine ne bi mogla da se radi Železara. Kada rešimo problem, mi zaboravljamo da smo imali problem. Ne bi bilo uspeha sa Hbis-om da nije bilo Banke Kine. Sa njima radimo i na drugim važnim velikim projektima, kao i sa Eksim bakom - objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je danas u Kini nešto teže postići preferencijalne kredite, sa kamatama do tri odsto, zbog novih pravila njhove vlade, jer insistiraju na komercijalnim kreditima, gde su kamate veće i ročnost kraća.

Međutim, mi, kako je dodao, nemamo problema sa uzimanjem kredita zbog visoke stope rasta, pošto smo u suficitu i uspevamo da vraćamo kredite.

S tim u vezi je izrazio uverenje da će Srbija uspeti do 1. januara da spusti javni dug na ispod 50 odsto.

- To će značiti da možemo da dodatno radimo infrastrukturne projekte, kojima se posebno raduje potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović - rekao je Vučić.

Razgovori srpske delegacije sa kineskim bankarima - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

RAZGOVORI O INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA

Najavio je da će sutra sa predsednikom Kine Si Đipingom potpisati ugovore o obilaznici oko Beograda, dodajući da će radovi onda krenuti punim obimom, ali da ostaje da se dogovorimo o drugim radovima, pošto mora da se radi i sektor C od Bubanj Potoka, kako bi se spojio sa Pančevom.

- Razgovarali smo i o auto-putu Ruma–Šabac. Mislili smo da Eksim banka ubrza procedure i da najkasnije u oktobru potpišemo ugovor za deonicu auto-puta Preljina–Požega, koja je od suštinskog značaja za nas, jer odatle jedan krak vodi ka BiH, a drugi ka Boljarima, Crnoj Gori. Istovremeno prvi put smo pokrenuli ozbiljne razgovore o punoj rehabilitaciji pruge Beograd–Niš, koja staje 602 miliona evra. Počeli smo radove na pruzi Niš–Dimitrovgrad. Ostaje samo još Beograd–Niš, kao crna rupa. Kada budemo u stanju da se krećemo 160 kilometara na čas tom prugom, bićemo privlačiniji za kargo i putnički saobraćaj - uveren je Vučić.

Istakao je da železničkom saobraćaju prošlost nije bila naklonjena, ali da železnici pripada budućnost.

- Važno je da gledamo u budućnost i izgradimo našu prugu - rekao je Vučić.

Ukazao je da je razgovarao i sa "China machinery engineering corporation" o Kostolcu.

- To je za nas jedan od važnih projekata, o kojem se retko priča. Kostolac mora da bude na mreži do 2020. Ukupna investicija je oko 1,06 milijardi dolara i to je ogromna investicija. Energetski potencijal biće značajno veći čim bude u sistemu, pre kraja 2020 - rekao je on.

- Mnogo očkujemo u narednom preriodu - naglasio je Vučić.

Vučić i Mihajlović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

PREDSTOJEĆI UGOVORI

Predsednik Vučić je rekao da ostaje još danas da se postigne dogovor o specijalnoj industrijskoj zoni, o čemu će ministri Popović i Mali imati teško posle podne.

- Moraju da završe do sutra kako bi sutra potpisali sporazum - objasnio je on.

Vučić je rekao da bi to dodatno promenilo poziciju Srbije, jer ćemo biti "luka za kineske investicije", a Beograd bi postao ključan za dolazak kineskih kompanija.

Podsetio je da su mu se svi smejali kada je govorio o padu javnog duga, povećanju penzija i plata, a posebno kada je reč o rastu, a sada smo treća zemlja po rastu u Evropi.

- Sve ovo daje ogromnu šansu Srbiji za ubrzani napredak - istakao je on.

Kada je reč o kineskoj kompaniji koja je bila zainteresovana za ulaganja na sever Kosova, a koja je odložila dolazak, Vučić je rekao da će ponovo doći da razgovaraju.

- Žele na severu da ulože novac. Imamo već srpskog investitora koji hoće da otvori fabriku boja na severu Kosova uz podršku i subvencije države Srbije. Nastavićemo sa ovim aktivnostima - rekao je on.

- Dolazak kompanija 'Ziđin', 'Šandon Linglong' i slobodna ekonomska zona to je drugačija Srbija. Isto kao što ćemo uskoro po putevima i prugama, na kojima nećemo da otvaramo radove, već privodimo kraju radove, biti drugačija zemlja. Smejali su mi se i za ono brdo kod Predejana, a sada pola brda nema - naglasio je on.

Vučić je naveo da se svaki put kada dođe u Kinu iznenadi kakvom brzinom i čudesno napreduje Kina.

- To su čudesni ljudi, narod i država - konstatovao je Vučić.

IMAM HOŠ JEDNU IDEJU KOJU ĆU IZNETI SJIU

Vučić je najavio  da će tokom sutrašnjeg razgovora sa predsednikom Kine Si Ðipingom nastojati da osigura njegovu posetu Srbiji, ali i da će mu izneti jednu ideju koju ne želi do sutra da iznosi u javnost.

- Imam još jednu ideju. Hoću da inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativne prednosti nad zemljama regiona i Evrope. Imaću neke čudne molbe za predsednika Sija. Nadam se da se neće smejati i da će razumeti šta hoću - objasnio je Vučić.

- Izvešću nešto što ne mogu da kažem sada - rekao je.

Takođe, hoće, kaže, da osigura dolazak predsednika Sija u Srbiju, jer "kada on dolazi nema problema“.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Aleksandar Vučić, Kina, Predsednik Srbije, Siniša Mali, Zorana Mihajlović, Zrenjanin

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (132)
Poređaj komentare:
 • M
  Miki

  Ovo je jedna od najvecih i naznacajnijih poseta naseg vrha,a ujedno i odlicna prilika da se ugovore novi poslovi sa Kinom.Svaka cast

 • S
  Simon

  Zahvaljujuci predsedniku Srbija je opet stala na noge. Ugovori potpisani sa Kinom od velikog znacaja za Srbiju i nas narod.

 • M
  Miloš

  Lepe vesti za Srbiju i ekomoniju! Još samo da se otvori nešto u Bajinoj Bašti.

Odložena poseta Erdogana Srbiji najavljena za 29. avgust

Srpski ambasador u Rusiji: Vučićev susret sa Pompeom dokaz da Kosovo za SAD nije završena stvar

Koliko je Austrijance koštalo što je Štrahe zakupio ložu u Operi za Dačića i ostale goste

Zeman prvo dolazi u Srbiju, pa Vučić ide u Češku: Detalji dve posete

EU se oglasila zašto je Mogerini pozvala Pacolija u Helsinki

Vesić: Za opoziciju mediji su sredstvo koje služi njihovoj politici

Merkel: Evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi zapadni Balkan ne pridruži EU

Važan sastanak danas u Njujorku: Vučić se sastaje sa Pompeom, tražiće zaštitu za srpski narod na KiM

Vesić: Deo opozicije bi dekretom da Ðilasa vrati na vlast

Obostrano zadovoljstvo izvanrednom saradnjom: Dačić se sastao sa ambasadorkom Kine u Srbiji (FOTO)

SzS: Nećemo učestvovati na narednim okruglim stolovima

Tim "Vojske Kosova" na vežbi u Nemačkoj u organizaciji Ministarstva odbrane SAD

Amerika kreće u seču kosovskog čvora: Šta se očekuje od susreta Vučića i Pompea?

Haradinaj sklopio predizborni pakt: Evo sa kim ide na izbore

SzS traži garancije za fontanu na Trgu Nikole Pašića, iz SNS odgovoraju: Služite se lažima

"Tramp će žestoko reagovati ukoliko se do februara ne postigne dogovor Beograda i Prištine"

Vlast i opozicija po 3. put "oči u oči": Evo šta su učesnici rekli o sastanku (VIDEO) (FOTO)

Da li je Togo 15. država koja je povukla priznanje tzv. Kosova? Evo šta kaže Dačić

Izbori na Kosovu će biti održani 29. septembra ili 6. oktobra?

Alarmantna bezbednosna situacija na Kosovu: Sve veći broj džihadista povratnika

Otkriveno kada stižu "leteći tenkovi" iz Rusije za Vojsku Srbije

Albanija ne može biti deo dijaloga između BG i PR: Meta kaže da bi time kršili kosovsku nezavisnost

One su zadužene za bezbednost vrhovnog komandanta, to je njihov posao: Vulin o pripadnicama Kobri

Izađite na izborni megdan na častan način: Ružićeva poruka opoziciji

Iznenadni put u Njujork: Vučić sutra sa Pompeom

Haradinaj: Ispravljeni sektori u pravcu Kule i Čakora

Novi put je hrast budućnosti za našu decu koja ostaju ovde: Vučić otvorio auto-put "Miloš Veliki"

Narod je vrhovni sudija i on odlučuje: Vučić o predstojećim izborima

SzS: Obavezujući dokument o promenama ili proglašenje bojkota

Priština popustila pod međunarodnim pritiskom: Ponovo priznaju srpske pasoše?

Vučić se sastao sa ministrima i direktorima javnih preduzeća: U fokusu razgovora investicioni plan

Potpisan ugovor za izgradnju deonice auto-puta od Novog Beograda do Surčina: Priustvovao i Vučić

Novi saziv plenuma završiće taj proces: Kuburović najavila promenu Ustava posle izbora 2020.

Veselji provocira: Novo Brdo "dragulj naše kulturne baštine"

Vulin sa Šojguom o vojnoj saradnji: "Zajedno pobedili, zajedno treba i da proslavljamo"

Šest pripadnica "Kobri" ispred Predsedništva, održan još jedan protest "1 od 5 miliona"

Članovi beogradskog SNS: Nikad više Pazl grad

Efekti dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda: Antonijević najavio još 2 sastanka

Priština ipak nije izdala međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem

Albanci čuvaju srpsku tvrđavu Novo Brdo 24 sata dnevno: Štite zastavu tzv. Kosova

Komšić dolazi u Srbiju 29. avgusta na sastanak sa Vučićem i Erdoganom

Svi strahovi građana Srbije od članstva u EU: Brine nas šta će biti sa ćirilicom, selom i socijalom

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima