• 0

Ustavne reforme važne zbog građana, a ne zbog EU: Brnabić na okruglom stolu o nacrtu ustavnih amandmana (FOTO)

Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem “ček and balance”, odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe

  • 0

Ustavne reforme važne su zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, jer treba da obezbede ono oko čega se svi slažemo - da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju građani i privreda, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić o spornoj Tačijevoj izjavi: Neozbiljno, ne bih to dalje komentarisala

- Ne pokušavamo da završimo nešto i da čekiramo jedno od polja koja nam trebaju za dalje otvaranje i zatvaranje poglavlja, već da bismo imali principe sudstva, oko kojih se niko od nas ne spori - da imamo nezavnisno, efikasno i odgovorno sudstvo u koje puno poverenje imaju svi građani i privreda Srbije - naglasila je premijerka na okruglom stolu u vezi sa Nacrtom ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Dodala je da dijalog postoji oko toga kako da se dođe do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori.

Brnabić na okruglom stolu - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem “ček and balance”, odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne može da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe.

To , poručila je, ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji.

- Sistem ''ček and balans" obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu - podvukla je Brnabić i dodala da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i dobar posao, kada je reč o ustavnim reformama.

Okrugli sto o nacrtu ustavnih amandmana - Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Ministarstvo pravde organizovalo je okrugli sto na kojem će biti predstavljen o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.

Pored premijerke i ministarke pravde Nele Kuburović, u uvodnom delu govore i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabric ii šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Okruglom stolu prisustvovuju svi relevantni predstavnici pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima