Veselji može da vidi Niš, samo sa lisicama na rukama i iz policijskog vozila: Vulinov odgovor predsedniku Skupštine Kosova

Vulin je reagovao na izjavu Kadrija Veseljija da Niš istorijski pripada tzv. "Kosovu“ i da će ga osvojiti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je izjavio da će, ako je Kadriju Veseljiju toliko stalo da dođe do Niša, omogućiti da, kad god bude poželeo, pređe administrativnu liniju i "da ga stražarno sprovedemo do istražnog sudije i upoznamo s pritvorskim kapacitetima u Nišu, što on kao ratni zločinac svakako zaslužuje".

Zatvorska kazna Aljbinu Kurtiju! Lider "Samoopredeljenja" osuđen na 17 meseci zatvora

U saopštenju se kaže da je Vulin reagovao na izjavu Kadrija Veseljija da Niš istorijski pripada tzv. "Kosovu“ i da će ga osvojiti i rekao:

- Pre nego što pošalje bilo čije dete da izgubi glavu, neka se prvo suoči sa pravdom i zločinima koje je počinio i to je jedini način kako će on videti Niš - sa lisicama, u policijskom vozilu, pred istražnim sudijom i odgovarajućim zatvorskim kapacitetima. Teroristi OVK-a nisu došli ni do Niša, ni mnogo dalje, ni u vreme kada je iza njih stajala sva sila NATO pakta - rekao je Vulin.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Dodao je da naravno to ne mogu ni sada da urade, a posebno ne sada kada čitav svet razume i vidi da se Aleksandar Vučić i naša država zalažu i bore za mir, a ne da neko drugi gine i da se narodi ovde sukobljavaju i gledaju kako im generacije nestaju u ratnim sukobima.

Kako je istakao, važno bi bilo da Evropska unija već jednom progovori i kaže „da li taj čovek, koji neprekidno poziva na rat i sukobe, govori i u njihovo ime“.

- Na Kosovu i Metohiji vladaju stranci i imaju političku moć. Pa bilo bi onda vreme da nam objasne da li je to s njihovom voljom ili nije. Ako jeste, ne bi bilo loše da onda svojim biračima u zemljama EU objasne da podržavaju čoveka koji bi sutra njihovu decu da šalje u neki novi rat pa neka oni objasne svojim biračima, poreskim obveznicima i građanima da podržavaju, ili u najmanju ruku tolerišu čoveka koji bi da zapali novi požar na Balkanu, a taj požar bez njihove dece neće moći da prođe - rekao je Vulin.

Ako im je stalo do mira i stabilnosti, do njihove dece, poručio je, neka već jednom obuzdaju tog ratnog huškača i neka omoguće da pravda stigne do njega i to će biti sasvim dovoljno.

Foto: Promo

Podsećamo, prethodno je u ekskluzivnom intervjuu za naš portal, Veselji rekao da njegova izjava treba da se čita u kontekstu izjava visokih srpskih zvaničnika.

- Samo dan pre godišnjice masakra u Račku, načelnik srpskih oružanih snaga pretio je da će osvojiti i ponovo se vratiti na Kosovo. Bio sam vrlo jasan u svojoj izjavi da Kosovari žele mir i prosperitet. Ali niko ne treba da misli o povratku na Kosovo da ubija nevine ljude, civile, i da se ne uzme u obzir naš odgovor. Ako sukob ponovo počne, ako neko pokuša da ponovo podstakne sukob, on se ne bi zaustavio samo sa Kosovom. Kosovo ne bi bilo jedino bojno polje- naglasio je on, konstatujući da mu je ipak draže da "ne govori o sukobima, već da želi da pošalje poruku mira".

- Moja izjava je jasna da Kosovu i Srbiji treba mir, prosperitet i da razmišljamo o budućim generacijama da integrišu naše dve nezavisne zemlje u Evropsku uniju. To je moja poruka svim ljudima u Srbiji. Pominjanje Niša ima istorijski kontekst. Oko 300.000 Albanaca proterano je sa svojih autohtonih teritorija u Srbiji 1878. godine. Dokaz za ovo, možete pronaći u mnogim knjigama koje su objavljene u Srbiji. Samo pomislite na porodična imena mnogih porodica na Kosovu, kao što su Toplica, Kurshumliu, Statovci. Sva ova porodična imena su sela na području Niša.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima