CIRKUS: Skupštini 50 miliona za devet dana rada!

Poslanici su se od konstituisanja novog saziva 30. maja sastajali svega devet puta, a nakon izbora novog guvernera NBS otišli su na odmor. Međutim, njih 150 je već na stalnom radu u parlamentu

  • 1

Na zarade poslanika u novom sazivu parlamenta za prva tri meseca njihovog rada iz državne kase biće isplaćeno više od 50 miliona dinara! Ništa ne bi bilo sporno da parlamentarci u tom periodu nisu radili samo devet dana, a sledeće okupljanje su zakazali tek za kraj avgusta!

Od 250 poslanika čak njih 150 već je stiglo da prijavi stalni radni odnos u Skupštini, koji je zvanično počeo da im teče od 9. juna. Poslaničke plate su oko 76.ooo dinara, plus paušal od 30.ooo, a sleduju im i putni troškovi.

Skupštinski troškovi će se uvećati za još preostalih 100 parlamentaraca koji su ostali u svojim profesijama, ali će uzeti razliku od svoje zarade u branši do plate u Skupštini, plus paušal.

Od 30. maja, kada je novi skupštinski saziv konstituisan, poslanici su se sastajali devet puta. Izabrali su Vladu Srbije, guvernera NBS, ombudsmana, članove RIK-a, rukovodstvo Skupštine, a predsednik Nikolić je pred poslanicima položio zahkletvu.

Parlament je usvojio tek četiri zakona - o vladi, ministarstvima, obaveštajnim službama i NBS. Nakon izbora Jorgovanke Tabaković za guvernera, poslanici su otišli na odmor. Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović je rekao da će tokom letnje pauze u parlamentu raditi odbori, ali još nema najavljenih sednica tih tela, osim njegovog plana aktivnosti, mahom susreta s diplomatskim predstavnicima.

Pored skupštinskog restorana u kome su cene znatno niže nego u ostalim restoranima, poslanici za ishranu tokom sednica imaju dodatak od pet odsto prosečne plate u privredi, koja je u januaru iznosila 32.600. Dakle, dobijaju 1.630 dinara, a cena komplet ručka u Skupštini je između 300 i 400 dinara.

Za rad Skupštine u ovoj godini na raspolaganju su čak 3,3 milijarde dinara. Čak 148,7 miliona već je spremno za isplate dodataka poslanicima, dok im je 900.000 dinara na rspolaganju za prezentaciju.

Za obilazak Srbije parlamentarcima je na raspolaganju 86,2, dok će na putovanja u inostranstvo moći da potroše 49 miliona dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Press)

Skupštini 50 miliona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    13. avgust 2012 | 15:01

    Da za njih ima para.Bruka i sramota.Sta smo izglasali,sve je isto kao pre a bice i gore

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA