• 6

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

Do širenja EU ka istoku dolazi, rekao je Mas, "jer narodi u tim krajevima traže upravo te principe i jer su demokratski odlučili da to traže. Isto je s narodima na Zapadnom Balkanu, koji su već skoro dve decenije potpuno privrženi Evropi"

 • 6

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas koji je u sredu posetio Tiranu a danas Atinu, u intervjuu za grčki "Katimerini" je izrazio zabrinutost za pregovore Srbije i Kosova, navodeći da pokušaj "ukidanja različitosti premeštanjem graničnih linija jeste opasan".

Šef nemačkih obaveštajaca opasno zaljuljao stolicu Merkel: Kancelarka jedva uspela da ga smeni, a onda se saznalo da mu je učinila uslugu

Mas je to rekao odgovarajući na pitanje današnjeg izdanja tog atinskog lista o tome kako Nemačka koja je vatreni pristalica sporazuma Grčke i Makedonije o rešavanju spora oko naziva, pritom smatrajući da taj sporazum doprinosi stabilizaciji Balkana, vidi u tom kontekstu pregovore Srbije i Kosova.

- Bio sam veoma impresioniran time s koliko su strpljenja i izdržljivosti Atina i Skoplje razradjivali rešenje. Ako se taj sporazum sprovede... to će biti uspeh svih koji veruju u moć diplomatije i pomirenja. A i između Srbije i Kosova treba da bude istinskog pomirenja - rekao je Mas.

Nemački ministar je rekao da smatra da je "jedini odgovarajući način da se to desi, veća tolerancije i prihvatanje različitosti. Suprotno tome, smatram da pokušaj da se ta različitost ukine premeštanjem granica, jeste opasan".

Na pitanje o strahovanju od uticaja Rusije u vreme pripreme proširenja EU na Zapadni Balkan, Mas je rekao da "evropska ideja nije određivanje sfera uticaja", već se "Unija zasniva na temeljnim principima slobode, demokratije i solidarnosti".

Foto: pixabay.com

Do širenja EU ka istoku dolazi, rekao je Mas, "jer narodi u tim krajevima traže upravo te principe i jer su demokratski odlučili da to traže. Isto je s narodima na Zapadnom Balkanu, koji su već skoro dve decenije potpuno privrženi Evropi".

- Na vladama je odgovornost da ispune taj san i da hrabro sprovedu neophodne reforme, s naglaskom na dobrom upravljanju, demokratiji i vladavini prava -izjavio je nemački ministar.

Na pitanje o američkoj politici "Najpre Amerika", Mas je odgovorio da "naš odgovor (EU) na "Najpre Amerika", ali čak i na "Najpre Rusija" ili "Najpre Kina" može biti samo: "Ujedinjena Evropa".

- Ako mi, kao Evropska unija, želimo da budemo jaki i efikasni u svetskoj politici, to možemo postići samo zajedno. Ni Nemačka ne može da sama svetu nametne svoje mišljenje, niti Grčka. I jedni i drugi smo pojdinačno veoma mali za to - rekao je Mas.

Nastavio je rekavši da "moramo da govorimo jednim glasom. Samo kao kontinent od pet stotina miliona stanovnika možemo da iznesemo u svetu naše zajedničke ciljeve i interese. Pregovaraćemo pod ravnopravnim uslovima samo ako se ovde, u Evropi, dogovorimo o zajedničkim stavovima, makar morali da stalno naporno radimo da bismo to postigli".

Upitan o budućnosti transatlantskih odnosa jer je ranije rekao da Evropa ne može da se oslanja samo na Belu kuću, već da mora da bude " sigurnija u sebe", Mas je rekao da će "Evropi i dalje trebati saradnja sa SAD, međutim, ne možemo se pretvarati da se ništa nije promenilo, u budućnosti ćemo mnogo puta ostati sami".

Foto: AP/ Tanjug

- Ali, ovu situaciju vidim i kao priliku: pošto se više ne možemo skrivati iza "velikog brata", moramo preuzeti više odgovornosti. Mi, Evropljani nemamo alternativu sem da ujedinimo svoje snage. Ponavljam: naš odgovor na "Najpre Amerika" je "Ujedinjena Evropa" - rekao je nemački ministar.

Na pitanje o tome da izgleda da Mađarska i Poljska odstupaju od evropskih vrednosti, a ishod italijanskih izbora je izazvao zabrinutost evropskih vlada, Mas je rekao da je vladavina prava jedan od osnovnih principa EU "i svi mi ćemo morati osigurati da ga poštuju sve države članice".

- Moramo zaštititi i ojačati fundamentalne principe, pre svega kroz direktni dijalog naših vlada i dijaloga gradjana. To je upravo ono što radimo u slučaju Mađarske i Poljske. Mi smo u stalnom dijalogu, unutar EU, ali i bilateralno, čak i o teškim pitanjima kao što je vladavina prava. Sa italijanskom vladom, takođe smo u bliskom kontaktu, naravno da ne izbegavamo razgovor o ključnim pitanjima - rekao je nemački ministar.

Mas je rekao da se "moramo jasno zauzeti stav, iznova i iznova, protiv rasizma i krajnje desničarskog ekstremizma. Tiha većina mora podići svoj glas i snažno podržavati toleranciju, poštovanje i različitost. Novi Evropski parlament biće izabran u maju 2019. Ne smemo prepustiti te nacionalistima i populistima, nesposobnim za kompromise. Moramo dati odgovore na konkretna pitanja koja se tiču naših građana, i možda čak i pokušati više od toga: da gledamo svet tudjim očima".

- Rasprava o upravljanju pitanjem migracija preti da podeli naša društva, kako u Nemačkoj, tako i u drugim zemljama EU", i to pitanje se "često eksploatiše radi polarizacije", a "strahovanje od imigracije se podstiče i eksploatiše: zabrinutost za penziju, brigu, radno mesto, sigurnost, obrazovanje...", izjavio je Mas.
Svi ti izazovi, nastavio je on, "nemaju neki određen odlik, ne možemo ih kriviti, ali ni ignorisati. Međutim, umesto traženja odgovora na te teške izazove, evropski populisti upiru prstom u izbeglice i migrante. Ne bi trebalo da im dozvolimo da nastave tu taktiku - rekao je šef nemačlke diplomatije u intervjuu za "Katimerini".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boban

  Samo cu vam reci "Nein danke EU".Gde god vi namecete vasu demonkratiju te drzave postaju robovi.Nama ste bombama davali demokratiju a sad bi da i ovo malo sto je ostalo resursa pokupite za nikakve pare i da nama ovde izigravate velike prijatelje koji cene nase ljude.

  8
  8

  Podelite komentar

 • sasa

  jaka nemacka jaka eu.radan,sposoban narod za svako postovanje.njima je problem sto su im u komsiluku englezi...ne mozes da drzis lava u kavezu pored ovaca.mi jos nismo dostigli stepen industrijsko tehnoloskog razvoja kao nemci pre 2 rata a ocemo nesto...svako postuje ekonomsku i vojnu snagu a to nije nasa jaca strana.za vreme 2 svetskog rata do oslobodjenja u okupiranom beogradu je po nemackim vojnim izvorima poginuo samo 1 nem.vojnik ali zato je nemacki vojni zapovednik Bgd. izlepio plakate gde se obavestava gradjanstvo Bgd-a da se vise nikakve prijave nece uzimati jer ni one stare ne mogu da stignu da obrade.razmislite...

  4
  5

  Podelite komentar

 • Dejan

  Šta to znači "Jaka EU " To značu samo jedno .A to je jaka Nemačka , u svemu , a ostali da budu poslušne sluge .

  13
  3

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima