• 0

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Sednica je sazvana na zahtev 157 poslanika

  • 0

Vanredna sednica Skupštine Srbije na čijem su dnevnom redu i izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, počela je danas oko 10.30. Izmene i dopune tog zakona predviđaju ukidanje zakona o privremenom smanjenju penzija i ukidanje formule za usklađivanje penzija.

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu zbog planiranog povećanja penzija.

Sednica je sazvana na zahtev 157 poslanika i razmatraće se i izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojim se produžava studiranje po starom programu za još godinu dana.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje, Predlog odluke o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije, koji je podnela guverner Narodne banke Srbije kao i više međudržavnih sporazuma.

Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Većina poslanika prihvatila je predlog šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da se objedini rasprava u Skupštini, a protiv toga bili su šsf poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj i šef poslanika Dveri Boško Obradović.

Šešelj je kritikovao odluku da se o tačkama dnevnog reda u parlamentu raspravlja objedinjeno, a u toj kritici mu se pridružio Obradović koji je zatražio da se zbog toga vreme rasprave poveća.

Šešelj kazao da se time krši poslovnik, jer tačke nisu međusobno uslovljene, odnosno rešenja u tim zakonskim predlozima nisu povezana.

- Nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju. Postojanje Narodne skupštine gubi smisao - rekao je Šešelj, navodeći da nema dovoljno vremena da priča o svim predlozima, te da je samo za "ministra Šarčevića oformio dosije i celo leto proučavao njegovu biografiju".

Predsednica parlamenta Maja Gojković odgovorila mu je da poslanik može da predloži da se rasprava objedini, da je ona to stavila na glasanje i da je većina odlučila.

- Brilijantno je poštovana procedura sa moje strane. Glasaćemo ako mislite da sam prekršila poslovnik - rekla je Gojković.

Maja Gojković - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Obradović je kazao da podržava Šešeljevo mišljenje u vezi sa objedinjavanjem rasprave i zatražio je od Gojković da produži vreme pretresa.

- Molim vas da stavite na izjašnjavanje da imamo duplo više vremena za perdložene tačke, jer nije logično ad u okviru jedne govorimo i o penzijama, i o visokom obrazovanju, izboru viceguvernera. To su različite teme ničim povezane - rekao je on.

Gojković je Obradović predlog stavila na glasanje, ali poslanici nisu usvojili takav predlog.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima