Srbija neće biti sabirni centar za migrante: Stefanović o sporazumu sa Fronteksom

To nam samo daje mogućnost i nema nikakve bojazni da će neko doći da nas okupira, kako to neki predstvljaju - rekao je Stefanović

  • 1
Nebojsa Stefanovic

Foto: Tanjug/ ODELJENJE ZA MEDIJE I KOMUNIKACIJE

Sporazum koji je Srbija nedavno parafirala sa Evropskom obalskom i graničnom stražom (Fronteks) ne predviđa osnivanje sabirnih centara, niti se Fronteks time bavi, izjavio je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Srbija otvara tri nova poglavlja u decembru? Neke države i dalje smatraju da ne treba previše da se žuri

- Fronteks se pre svega bavi zaštitom granica, i to članica EU. Fronteks može da dođe tek kada se potpiše sporazum, pošto je trenutno samo parafiran i ako ga parlament usvoji. Tada ako ih Srbija pozove, oni će obavljati posao i isključivo u saradnji s našim policajcima. To nam samo daje mogućnost i nema nikakve bojazni da će neko doći da nas okupira, kako to neki predstvljaju - rekao je Stefanović za "Kurir" od ponedeljka.

Pripadnici Fronteksa na terenu - Foto: frontex.europa.eu

On podseća da je Srbija 2015. kada je u zemlju ulazilo i 85.000 miganata dnevno tražila pomoć EU i da su u skladu s bilateralnim sporazumima došli policajci iz Mađarske, Austrije, Češke, Francuske i drugih zemalja, koji su pomogali da se kontroliše i zustavi migrantski tok.

- Ovaj sporazum će pomoći da Fronteks, ako ponovo dođe do značajne krize u migracijama, pomogne u sprečavanju nezakonitih ulazaka migranata u Srbiju - ističe Stefanović.

Fronteks će, dodaje, biti i na jugoistočnim granicama Srbije.

- Ako ih pozovemo, biće pre svega na granici s Bugarskom i Makedonijom. Policajci koji su već dolazili bili su raspoređivani na tim granicama, a ne na našu granicu s Mađarskom - rekao je Stefanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 24. septembar 2018 | 11:58

    Смо два дана пре доласка Фронтекс-аПредседница владе је изјавила да нема говора о Фронтексу ...Сад ово да нећемо бити сабирни центар...Некако увек испадне контра од онога што кажете да не кажем да лажете!!!Ај’д видећемо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA