• 0

Bez SAD, Rusije i Kine nema kompromisa: Popović o vraćanju pitanja Kosova u Savet bezbednosti UN

Popović smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština

  • 0

Pregovori o Kosovu pod okriljem EU nisu dali nikakav rezultat, jasno je da bez SAD, Rusije i Kine nije moguće postići održivi i primenjiv kompromis Beograda i Prištine, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, dodajući da se pitanje KiM polako vraća u Savet bezbednosti UN.

Kajl Skat podržao Vučića u rešavanju pitanja Kosova: Ne možemo mi sa strane da kažemo šta i kako treba da bude

To je, kako je rekao za "Novosti" od ponedeljka, jedino mesto gde to pitanje može biti rešeno i gde Srbija ima prijatelje, Rusiju i Kinu, koje štite njenu teritorijalnu celovitost, poštujući srpski Ustav i Rezoluciju 1244 SB UN.

Popović smatra da je od samog potpisivanja Briselskih sporazuma jasno da Albanci ne žele da ispune svoju osnovnu obavezu i formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO), kao i da za to imaju prećutnu podršku nekoliko zapadnih zemalja.

On kaže i da naočigled EU počinje da se ostvaruje plan "velike Albanije" koji unosi nestabilnost u čitav region.

- Smatram da Srbija mora da zauzme mnogo oštriji stav prema albanskom premijeru Ediju Rami koji tu ideju podržava i promoviše, pokazujući time otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji. Takvi pokušaji su napad na naš Ustav i državnu granicu i sigurno je da Srbija to neće posmatrati ćutke - kaže Popović za "Novosti".

Nenad Popović - Foto:Telegraf

Na konstataciju novinara da se u analizi Kongresa SAD kao veliki problem ističe Humanitarni centar u Nišu i navodna ruska baza u Batajnici, Popović kaže da je u interesu Srbije da ima Humanitarni centar.

- Taj centar treba dalje da razvijamo s našim ruskim partnerima uz davanje odgovarajućeg statusa njegovom osoblju da bi mogli nesmetano da obavljaju svoju funkciju - kaže ministar.

On dodaje da vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" u Batajnici ne remontuje samo ruske, već i evropske "erbasove" letelice.

- Ne vidim kome to može da smeta - kaže ministar.

Na pitanje da li će približavanje Kini izložiti Srbiju pritiscima SAD i EU, slično kao i zbog Rusije, Popović kaže da ona vodi samostalnu i suverenu politiku.

- Pritisci su sastavni deo naše odluke da budemo suvereni - kaže Popović, dodajući da Srbija tu politiku neće menjati.

Govoreći o najavljenim industrijskom parku u Borči, Popović kaže da bi prva faza, kada će u park moći da se usele prve kompanije, trebalo da bude završena za najviše dve godine posle otpočinjanja radova.

- Država će se truditi da u saradnji s kineskim partnerima obezbedi sve uslove da radovi započnu što pre, nadam se već sledeće godine - kaže ministar.

Prema njegovim rečima, efekti izgradnje parka biće vidljivi brzo jer će na samom početku biti angažovana srpska građevinska industrija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima