• 8
 ≫ 

Ne podnose nas: Čak dve trećine Albanaca ima najnegativnije mišljenje prema Srbima, a evo ko nama najviše smeta

 ≫ 

To su samo neki od rezultata istraživanja, obavljenog u avgustu na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji

 • 8

Čak dve trećine Albanaca najnegativnije mišljenje ima prema Srbima, u odnosu na sve narode u okruženju, dok o Albancima najnegativnije mišljenje ima trećina građana Srbije, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Nad pravoslavnom crkvom se nadvila opasnost: Gora od velikog raskola

Najnegativnije mišljenje, kada je reč o narodima u okruženju, Albanci ubedljivo imaju prema Srbima, čak 68 odsto, dok Srbi to osećanje imaju pre svega prema Hrvatima, 45 odsto.

Dok na listi srpskih ispitanika Albanci zauzimaju drugo mesto sa 33 procenta negativnih mišljenja, Albanci posle Srba najnegativnije mišljenje imaju prema Crnogorcima - 13 odsto.

Kada je reč o pozitivnim mišljenjima, građani Srbije najviše vole Grke 43 odsto, a Albanci Italijane - sa samo jednim procentom više.

Kod građana Srbije slede Crnogorci i Makedonci, za koje se opredelilo 20, odnosno 18 odsto, a kod Albanaca Grci sa 22 procenta, pa onda Crnogorci sa 16 odsto pozitivnih odgovora.

To su samo neki od rezultata istraživanja, obavljenog u avgustu na uzorku od 1.000 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, i 1.000 u Albaniji.

Reč je, inače, o prvom takvom, komparativnom ispitivanju javnog mnjenja u dve zemlje na temu "Odnos srpskog i albanskog naroda, perspektiva tog odnosa, tačke sporenja, mogućnosti i polja saradnje".

Kompletni rezultati istraživanja, obavljenog za potrebe Novinske agencije Tanjug, biće predstavljeni javnosti u sredu, 26. septembra, na pres konferenciji u hotelu Metropol u Beogradu, a rezultate će komentarisati politički analitičar, zamenik direktora Instituta za međunarodne studije iz Tirane, Ben Andoni, i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i zamenik predsednika Centra za spoljnu politiku Dragan Ðukanović.

Istraživanje je uradio Faktor plus za potrebe Tanjuga, a u okviru šireg projekta „Srbi i Albanci kojim putem dalje“ koje Tanjug realizuje u saradnji sa Albanskom agencijom ATA uz podršku Norveške ambasade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • duša

  24. septembar 2018 | 15:00

  Ja nisam Srpkinja, ali tim šiptarima daleko im kuća od moje . Kultura im je 0000000000000.

  18
  3

  Podelite komentar

 • Милован Ваљево

  24. septembar 2018 | 12:58

  То за хрвате сте управу, ми Срби изгледа са њима нећемо никада моћи заједно пошто су много екстремни.

  17
  2

  Podelite komentar

 • Тодорић

  24. septembar 2018 | 14:10

  Добро је што нас мрзе они мигранти,Албанци,који су нам окупирали покрајину Косово. Уместо да нас мрзе,на нашем,нека иду кући у Албанију,па нека нас мрзе са дистанце,културолошке првенствено.

  15
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok