• 15

Francuzi kreirali novu mapu Kosova: Razmena teritorija, Gazivode i Mitrovica u analizi Monda (FOTO)

- Granice su nepovredive sa stanovišta međunarodnog prava, to jest ne mogu silom biti dovedene u pitanje, ali nisu neprikosnovene: mogu se pomeriti ako dve strane postignu sporazum - kaže Fuše

 • 15

Francuski Mond objavio je dva teksta o eventualnoj razmeni teritorija između Beograda i Prištine, kao i mapu Kosova sa svojim tumačenjem kako bi izgledala "izmena granica", uz ocenu da su "etnički mozaik, ključne infrastrukture i kulturna zdanja prepreke za projekat ponovnog definisanja granica".

Skandal! Albanci hoće da tuže Srbiju za 22 milijarde evra: To je cena ratne odštete?!

Pariski dnevnik, u prvom tekstu, ukazuje da "razmena teritorija zasnovana na čisto etničkim kriterijumima zabrinjava" i da se "u debati o eventualnoj izmeni granica između dve strane međusobno sudaraju etika i pragmatizam".

List prenosi objašnjenje francuskog geografa Mišela Fušea, koji kaže da "ne treba mešati nepovredivost i neprikosnovenost granica".

- Granice su nepovredive sa stanovišta međunarodnog prava, to jest ne mogu silom biti dovedene u pitanje, ali nisu neprikosnovene: mogu se pomeriti ako dve strane postignu sporazum - kaže Fuše, a prenosi Tanjug.

Priznat 1975. na Helsinškoj konferenciji SSSR-a i zapadnjaka, a svečano predstavljen 1990. Pariskom poveljom, ovaj princip je, napominje Mond, omogućio nemačko ujedinjenje nakon pada Berlinskog zida.

- Između 1989. i 1992, u Evropi - uključujući Ukrajinu i Belorusiju - bile su uspostavljene 22 nove granice, duge 11.149 kilometara - izračunao je Mišel Fuše.

Pariski list napominje da bi, u slučaju teritorijalne razmene između Beograda i Prištine, međutim, prvi put bilo reči o novim granicama iscrtanim na čisto etničkoj osnovi, a ne više na ranijim administrativnim linijama konstitutivnih republika ili autonomnih regiona bivše Jugoslavije.

Ova novina, konstatuje se u analizi, u regionu u kojem etničko pitanje ostaje veoma živo, kod većine posmatrača probudila je obazrivost.

U drugom tekstu, Mond navodi da je projekat ponovnog utvrđivanja granica na zapadu Balkana predstavljen kao rešenje za stabilnost posle 20 godina zamrznutih sukoba, ali ističe da stanovnici relevantnih zona strahuju od ponovnog "etničkog čišćenja".

Foto: Profimedia, AFP

Pariski dnevnik je, na svom nalogu na Tviteru, objavio i mapu Kosova, uz koju stoji natpis:

- Između Kosova i Srbije, etnički mozaik, ključne infrastrukture i kulturna zdanja predstavljaju prepreke za projekat ponovnog definisanja granica.

Na mapi je prikazano kako bi izgledala nova "granica između Srbije i Kosova" pri čemu bi severni deo Kosova, sa srpskim opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Mitrovica, pripao Srbiji, dok bi Kosovu pripale teritorija opštine Medveđa i Preševska dolina, naseljene većinskim albanskim stanovništvom, a koje su u sastavu Srbije.

Mond je u grafičkom prikazu sa sopstvenim tumačenjem različitim bojama predstavio teritorije naseljene srpskim stanovništvom i teritorije sa vidno većinskim albanskim stanovništvom.

Printskrin: google.maps

Na mapi su predstavljene četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, za koje se navodi da su "izvan kontrole, nisu pravno uređene i plen su mafijaških grupa".

Mond na mapi navodi i da stanovnici severa Kosova ne plaćaju porez niti račune za struju, kao i da na referendumu 2012. godine 99,7 odsto njih nije priznalo legitimitet vlasti u Prištini.

Mitrovica je na mapi opisana kao grad-simbol etničkih podela, a jezero Gazivode kao ključno za snabdevanje Kosova vodom, ali se ističe da je vlasništvo nad njim sporno i da se ono nalazi na "granici sa Srbijom".

Prikazane su i dve glavne termoelektrane čije hlađenje, kako se napominje, zavisi od jezera Gazivode.

Foto: Marko Jovanović

Predstavljen je i rudnik Trepča, za koji francuski list navodi da pravo na njega polaže Beograd, a da rudnikom upravljaju dva različita entiteta - entitet kosovskih Albanaca i entitet Srba.

Za Medveđu, na teritoriji Srbije, Mond navodi da predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači traži pripajanje te opštine Kosovu, ali da je većina albanskog stanovništva Medveđu već napustila.

Na Mondovoj mapi je navedeno i da, na teritoriji Srbije, Preševska dolina prkosi centralnoj vlasti.

Prizren je prikazan kao značajan za Srpsku pravoslavnu crkvu, uz podsećanje da Srbi Kosovo smatraju kolevkom svoje nacije i vere.

Kao izvore za izradu mape, Mond navodi Zavod za statistiku KiM, Zavod za statistiku Srbije i Svetsku banku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • bobo78

  Nije mi jasno o kakvim Vi tezama ovde pisete?! Kakva razmena teritorija? S kim Srbija da menja teritoriju, Kosovo je deo Srbije sve dok se gradjani na izborima ne odreknu. Pa ne moze manjina da bira i odredjuje pravila. Ako smatrate da to moze tako onda i srbi sa kosova imaju pravoda se otcepe od Kosova.

  0
  0

  Podelite komentar

 • Vosa

  Znaci li to da ce se u Grcku i Makedoniju ici preko Kosova, po auto putu koji smo tek izgradili?

  6
  0

  Podelite komentar

 • David

  Kada su teroristi onomad ubijali Francuze u Francuskoj očekivao sam bar da razumijete Srbe u bivšoj SFRJ a potom i u Srbiji.Niste razumjeli.Razumjeli ste samo jezik sile i tako razgovarali sa Srbima.Silom ste promjenili granice.Taj vid komunikacije,nadmenosti i bahatosti je sada u vašoj kući.Kada Arapi budu cijepali Francusku,tada će već biti kasno.

  10
  1

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima