• 0
 ≫ 

Skupština Srbije usvojila 33 zakonska predloga: Pojednostavljeni postupci carinske i granične kontrole, na snazi od 1. jula 2019.

 ≫ 

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak

  • 0

Skupština Srbije usvojila je danas više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 5, kojim se pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu.

Božović i Martinović u klinču: Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Članice CEFTA dogovorile da se odluka primenjuje od 1. jula sledeće godine, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, ključna rešenja Dodatnog protokola 5 jesu pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti, kao i smanjenje broja izvršenih kontrola na osnovu upravljanja i analize rizika.

Među rešenjima su i ujednačavanje zahteva u vezi s carinskom dokumentacijom, razmena podataka koja će se obavljati elektronskim putem, a u razmenu podataka pored carinskih, uključeni su, rekao je ministar, i drugi inspekcijski organi.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak koji predstavlja značajan doprinos unapređenju saradnje i da stimuliše ulaganja u oba smera.

FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Mali je ranije rekao da se ugovorom otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica i da se obezbeđuje saradnja poreskih administracija.

Početak primene predloženog zakona se očekuje od 1. januara 2019. nakon potvrđivanja u parlamentima Srbije i San Marina.

Parlamentarci su glasali i usvojili Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije.

Usvojeno je i više predloga o potvrđivanju ugovora, sporazuma ili protokola sa nizom zemalja.

Skupština sutra nastavlja rad u 10 časova, raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Izabrani viceguverneri NBS

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Skupština Srbije izabrala je Draganu Stanić i Anu Ivković za viceguvernere Narodne banke Srbije, a na predlog guvernera Jorgovanke Tabaković.

Stanić je izabrana za viceguvernera na period od četiri godine, a Ivković na period od tri godine.

Mandat je danas istekao viceguvernerima Diani Dragutinović i Veselinu Pješčiću, koji su na tu funkciju bili izabrani 25. septembra 2012. godine.

Zakonom o Narodnoj banci Srbije propisano je da se novi funkcioner bira najkasnije do isteka mandata funkcionera kome ističe mandat, a najranije 120 dana pre isteka mandata.

Dragana Stanić je obavljala dužnost generalnog direktora Sektora za platni sistem u NBS, a Ivanović generalnog direktora Direktorata za ekonomska pitanja i statistiku u NBS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok