• 0

Skupština Srbije usvojila 33 zakonska predloga: Pojednostavljeni postupci carinske i granične kontrole, na snazi od 1. jula 2019.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak

  • 0

Skupština Srbije usvojila je danas više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma, među kojima je Zakon o potvrđivanju Dodatnog protokola 5, kojim se pojednostavljuju postupci carinske i granične kontrole i podstiče trgovina u regionu.

Božović i Martinović u klinču: Nastavljena sednica Skupštine Srbije

Članice CEFTA dogovorile da se odluka primenjuje od 1. jula sledeće godine, rekao je ranije ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, ključna rešenja Dodatnog protokola 5 jesu pojednostavljenje kontrole prilikom carinjenja i smanjenja formalnosti, kao i smanjenje broja izvršenih kontrola na osnovu upravljanja i analize rizika.

Među rešenjima su i ujednačavanje zahteva u vezi s carinskom dokumentacijom, razmena podataka koja će se obavljati elektronskim putem, a u razmenu podataka pored carinskih, uključeni su, rekao je ministar, i drugi inspekcijski organi.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju Ugovora između Vlade Srbije i Vlade San Marina o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanja poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak koji predstavlja značajan doprinos unapređenju saradnje i da stimuliše ulaganja u oba smera.

FOTO: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Mali je ranije rekao da se ugovorom otklanja problem dvostrukog oporezivanja fizičkih i pravnih lica i da se obezbeđuje saradnja poreskih administracija.

Početak primene predloženog zakona se očekuje od 1. januara 2019. nakon potvrđivanja u parlamentima Srbije i San Marina.

Parlamentarci su glasali i usvojili Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Francuske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije.

Usvojeno je i više predloga o potvrđivanju ugovora, sporazuma ili protokola sa nizom zemalja.

Skupština sutra nastavlja rad u 10 časova, raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Izabrani viceguverneri NBS

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Skupština Srbije izabrala je Draganu Stanić i Anu Ivković za viceguvernere Narodne banke Srbije, a na predlog guvernera Jorgovanke Tabaković.

Stanić je izabrana za viceguvernera na period od četiri godine, a Ivković na period od tri godine.

Mandat je danas istekao viceguvernerima Diani Dragutinović i Veselinu Pješčiću, koji su na tu funkciju bili izabrani 25. septembra 2012. godine.

Zakonom o Narodnoj banci Srbije propisano je da se novi funkcioner bira najkasnije do isteka mandata funkcionera kome ističe mandat, a najranije 120 dana pre isteka mandata.

Dragana Stanić je obavljala dužnost generalnog direktora Sektora za platni sistem u NBS, a Ivanović generalnog direktora Direktorata za ekonomska pitanja i statistiku u NBS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima