Koji izazovi očekuju region u narednom periodu? Han sa šefovima diplomatija Zapadnog Balkana, a ovo su zaključci sastanka (FOTO)

Ovaj propratni sastanak bio je fokusiran na rezultate sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) u šest ekonomija Zapadnog Balkana, te na buduće planove i izazove koji očekuju region

  • 1

Savet za regionalnu saradnju (RCC) organizovao je danas u Njujorku, u okviru početka zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, radni doručak ministara spoljih poslova sa Zapadnog Balkana i Komesara za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana.

Stoltenberg, Rute, Mišel, Izetbegović, Marković: Brojni susreti Brnabićke na marginama Generalne skupštine UN (FOTO)

Ovaj propratni sastanak, nakon samita u Sofiji i Londonu ranije ove godine, bio je fokusiran na rezultate sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) u šest ekonomija Zapadnog Balkana, te na buduće planove i izazove koji očekuju region.

Učesnici su se posebno osvrnuli na aktivnosti u okviru provođenja MAP REA, kao i na buduće mere koje trebaju preduzeti individualne ekonomije da bi ubrzale proces njegovog sprovođenja.

 

- Urađen je sjajan posao na sprovođenju Akcionog plana nakon što su ga lideri Zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Trstu, pa vam želim čestitati na predanom radu i naporima koje su uložile vaše vlade. Međutim, čaša je tek napola puna i pred nama je još mnogo posla - rekao je generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović, pozdravljajući partnere iz regiona i EU.

- Ovo bi mogla biti prelomna godina za MAP REA. Uspeh se može izmeriti samo konkretnim rezultatima, a da bismo to postigli, trebamo se pozabaviti političkim izazovima, istinski mobilisati uprave i unaprediti domaću koordinaciju, kako bi se politička volja koju su izrazili premijeri pretočila u brzo delovanje. Jasnim demonstriranjem njegovog stvarnog učinka, MAP REA će postati samoodrživ, a vlade će preuzeti stvarno vlasništvo nad njim i njegovim rezultatima za dobrobit svojih građana. Kao i uvek, Sekretarijat RCC je tu da vam pruži podršku do samog kraja - dodao je on.

 

Komesar Han je kazao da je regionalna integracija katalizator za sve sa Zapadnog Balkana na njihovom putu ka pristupanju EU, i da ona donosi rast i otvara radna mesta za građane.

Dodao je da saradnja i povezivanje moraju biti dublje ukorenjeni i delotvorniji, jer evropske integracije podrazumevaju politički fokus i pružanje rezultata građanima.

On se sastao danas i sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem, prilikom čega je istakao značaj napretka u dijalogu prištinskih vlasti sa Vladom Srbije.

 

- Obuhvatno i obavezujuće rešenje biće dobro za ceo region - napisao je Han na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

On je ukazao i da je Kosovo blizu vizne liberalizacije, nakon zelenog svetla Evropske komisije.

VIDEO: Podsetimo se kako je izgledala Hanova poseta Beogradu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    25. septembar 2018 | 23:40

    Seo je zaevu na grbaci i opet ide tamo na referendumu sta je tako bitno njemu za balkan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA