• 0

EU jasna: Želimo veći broj presuda, korupcija je kancer svakog društva

- Korupciju je teško otkriti, tu nema metka koji se šalje na balističku analizu, potrebno je pratiti tok novca da bi se došlo do krivičnog dela - kazao je on

  • 0

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala koji je stupio na snagu 1. marta ide u dobrom pravcu i dodao da je sada potrebno staviti fokus na to kako da se ostvare rezultati.

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

- Sada kada smo postavili zakonski okvir moramo da vidimo kako ćemo doći do rezultata. Potrebni su nam konkretni, vidljivi rezultati - rekao je Fabrici u Palati Srbija na prvom okruglom stolu posvećenom uspostavljanju režima povodom tog novog Zakona.

Fabrici je ocenio da je potrebno da se vide rezultati konfiskacije imovine stečene korupcijom i pranjem novca što bi pokazalo da ne postoji nekažnjivost.

- Korupcija je kancer svakog društva, i borba protiv tog zla nije važna samo zbog evropskog puta Srbije i ekonomskog razvoja već i zbog građanja i njihovog osećaja pravde i poverenja u rad vlade - rekao je Fabrici.

Šef delegacije EU je podsetio na izveštaje koje su uradili GREKO ali i EU koji ukazuju na nedostatke u radu na polju suzbijanja korupcije i pranja novca u Srbiji.

- Želimo veći broj presuda -poručio je Fabrici i dodao da optužnice moraju da dovedu do kazni i da javnost to prepozna.

- Kod neobjašnjivog bogatstva morate oduzeti imovinu - rekao je Fabrici.

Foto: Profimedia/Alamy

Korupciju je teško otkriti, tu nema metka koji se šalje na balističku analizu, potrebno je pratiti tok novca da bi se došlo do krivičnog dela, kazao je on i dodao da zbog složenosti krivičnog dela i sudije i tužioci moraju da menjaju način razmišljanja u radu.

U tom cilju EU, kako je dodao, finansira obuku istražnih organa sa 3,2 miliona evra.

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da nema zemlje koja može da kaže da je potpuno pobedila kriminal i korupciju, ali Srbija jeste uspešna u borbi protiv kriminala, izjavio je danas

On je, na konferenciji o primeni Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije", rekao da je pohvalio tužioce, policajce, sudije i sve koji su, kaže, doprineli da Srbija bude uspešna u borbi protiv korupcije.

- Imamo na šta da budemo ponosni, iako u borbi protiv kriminala nikad ne smemo da budemo zadovojini - rekao je Stefanović.

Istakao je da Srbija ima dobar zakonodavni okvir, oštre zakone koji pružaju mogućnost Srbiji da bude veoma ozbiljan zemlja u toj borbi.

- Moja molba sudijama je da sude baš tako - oštro, bez blage kaznene politike. Zakoni su, tu, nema potrebe da ih menjamo na svakih šest meseci ili godinu dana - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić, Profimedia

Podvukao je, takođe, da je važno da se utiče da društvo shvati da korupcija nije pozeljna i nije nešto što je blago, bez obzira da li se radi o 100 evra ili o onoj koja se ne vidi na prvi pogled, a najopasnija je, jer odnosi ogroman novac, pa nam nestaju škole, bolnice, putevi, “zahvaljujući ljudima koji razmišljaju kako da steknu za sebe, a ne za opšte dobro”.

Istakao je da postoji dobra koordinacija na krovnom nivou, kroz Savet za nacionalnu bezbednost, kao i da je unapređen značajno rad tužilaštava i policije.

- Uveren sam da Srbija nije zemlja u kojoj će ikada cvetati korupcija i krimainal. Uveren sam da su svi posvećeni da pokažu da smo zemlja dobrih, poštenih i odgovornih ljudi i da smo spremni da taj korov u našim redovima počupamo i pokažemo da smo zemlja u kojoj će postojati vladavina prava kao suština, a ne fraza - zaključio je Stefanović.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da od stupanja na snagu novog zakona o borbi protiv organizovanog kriminala 1. marta ove godine, za privih sedam meseci, Posebna odeljenja tužilaštava podnela su optužnice protiv 275 okrivljenih, a sudovi izrekli osuđujuće presude protiv 142 osobe, od kojih je njih 56 je osuđeno na kaznu zatvora, izjavila je danas .

Kuburović je istakla i da su tužilaštva gonila različita krivična dela, uključujući i nova, koja se u pravnom sistemu prvi put pojavljuju u izmenama Krivičnog zakonika iz 2016. godine, od kojih dominiraju krivična dela davanje mita, zloupotreba službenog položaja i pronevera u obavljanju privrednih delatnosti.

- To govori da je naše pravosuđe itekako sposobno da sprovede jednu veliku i zahtevnu reformu - rekla je Kuburović na otvaranju konferencije "Primena Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizvanog kriminala, terorizma i korupcije".

Foto: A. Nalbantjan

Ipak, ministarka je iznela i primedbu da u tim predmetima nismo došli do ozbiljnih rezultata u oduzimanju imovine stečene krivicnim delom.

- Nismo zadovoljni brojem predmeta u kojima se imovina oduzima, ni količinom oduzete imovine. To treba da bude tema za razmišljanje i buduće aktivnosti policije, tužilaštva i sudova”, rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je novi zakon, koji se primenjuje od marta ove godine, usvojen u novembru 2016. godine, a istog dana su usvojene i obimne izmene Krivičnog zakona, čime su , kaže, rešena neka pitanja koja su dugo bila problem, u zakonu i praksi.

Ostavljen je dug period, do marta ove godine, za početak primene, kako bi se svi državni organi, policija, tužilaštva, sudovi, ali i drugi - Poreska uprava, Poreska policija, Carina, Agencija za borbu proitiv korupcije, upoznali sa novim nacicnom rada.

Navela je da je održan veliki broj treninga za sudije i tužuice, da su jačani kadrovski kapaciteti posebnih odeljenja u četiri suda i tužilaštva, a povećan je broj administrativnih radnika za skoro 70 zaposlenih.

U tom smislu, navela je da posebno odeljenje Tužilaštvo za organziovani kriminal prvi put ima zaposlene finansijske forenzičare, kao državne službenike.

Foto: Telegraf

Ukazala je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal sada nadležno za veći broj kriv dela, što daje većhu mogućost formiranja ozbiljnih strategija za progon te vrte kriminala.

- Počela su sa radom četiri posebna odeljenja, u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kraljevu, u kojima se isključivo progone učinioci krivičnih dela sa koruptivnim elementom. Njihov rad odlikuje koncentrisana nadležnost, nema tzv. cepanja nadleznzosti po imovinskom cenzusu ili neko drugom kriterijumu - rekla je Kuburović.

Kako je rekla, dostignuta je potpuna specijalizacija za organizovani kriminal i antikorupciju na teritoriji Srbije, u policiji, javnim tužilaštvima i sudovima, a policija i tužilaštva sada imaju mogućnost sa koriste kao alat službenike za vezu - u svim državnim organima koje mogu da imaju relevantne informacije za antikoruptivne slučajeve određeni su službenici za vezu.

Navela je i da je vlada 2015. godine usvojila Strategiju istraga finansijskog kriminala, a Ministarstvo pravde u leto te godine započelo izradu novog zakona o organizovanom kriminalu, kao uslov primene te strategije.

- Kada je prvi nacrt objavljen, u jesen 2015. godine, mnogi su se javili da ospore sadržinu ovakvog pristupa kao preambicioznu i nerelano sprovodivu. Ministarstvo i Vlada su uprkos svim preprekama i pokušajima raznih interesnih grupa da spreče donošenje i primenu ovakvog zakona o organizovanom kriminalu i korupciji i izmenjenog Krivičnog zakonika, ove zakone usvojili i od 1. marta ove godine počela je njihova primena - rekla je Kuburović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima