Srbija neće biti "parking" za migrante: Vulin zatražio od Evropske unije da zauzme čvrst stav

- Problem migracija nije probem koji pogađa samo EU, već i sve zemlje Zapadnog Balkana - izjavio je Aleksandar Vulin

  • 3

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas u Gracu učestvovao na zajedničkom sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, zatražio je da EU zauzme jasan i čvrst stav o migrantima, kako bi jasno stavila do znanja ko ima pravo na zaštitu, te poručio da Srbija neće biti "parking" za migrante.

Uganda se drži svojih stavova, nećemo priznati nezavisnost Kosova: Dačić sa Kutesom o unapređenju saradnje dve zemlje (FOTO)

- Problem migracija nije probem koji pogađa samo EU, već i sve zemlje Zapadnog Balkana, a Srbiju možda i najviše. Srbija neće biti parking za migrante i ono što je nama potrebno da bismo nastavili da se na human i organizovan način odnosimo prema migrantima, jeste da EU zauzme već jednom čvrst i jasan stav. Stav koji će jasno staviti do znanja ko ima pravo na zaštitu, a ko je ekonomski migrant i na zaštitu nema pravo - istakao je Vulin.

On je, posle potpisivanja zajedničke deklaracije ministara odbrane Zapadnog Balkana i Austrije, u izjavi Tanjugu podsetio da je Srbija odavno predlagala da se trijaža potencijalnih azilanata vrši u zemljama porekla i na taj način izbegne da migranti postanu žrtve krijumčara ljudima, da putuju kroz svet, a da nemaju pravo da ostanu u EU, odnosno da budu pod zaštitim evropskih zakona.

Aleksandar Vulin-Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Srbija neće biti parking za migrante, nastaviće da bude humana i organizovana, ali na prvom mestu da vodi računa o stabilnosti, miru i zaštiti načina života svakog svog građanina - naglasio je Vulin.

Sastanku ministara odbrane država Zapadnog Balkana i ministra odbrane Austrije Maria Kunaseka, održan je u sklopu aktuelnog predsedavanja Austrije EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alo

    26. septembar 2018 | 20:21

    Srbija je već odavno ne parking nego sabirni centar za migrante.

  • colakovic

    26. septembar 2018 | 20:40

    Srbija je odavno postala "parking" za migrante. Umesto da je od pocetka uvela pravilo da posle 30 dana migranti moraju da napuste zemlju, dozvolila je da ovde jos uvek borave mnogi koji su dosli 2015. Plus sto je ukidanjem viza sa Iranom prakticno omogucila njihovim drzavljanima da, glumeci "migrante" odu u EU.

  • Miloš

    26. septembar 2018 | 20:51

    Strani mediji ne govore tako, naprotiv kažu da su sve dogovorili. Videćemo kako će to polako da nam prezentuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA