• 0

Od 239 podnetih amandmana došlo se do 27 kompromisnih: Šta kaže izveštaj EP o Srbiji, zbog čega nas hvale, a šta nam zameraju

- Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak - izjavio je Dejvid Mekalister

  • 0

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamanetu Dejvid Mekalister kaže da je debata o nacrtu izvešataja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pokazala da velika većina poslanika želi da podrži Srbiju na putu ka EU.

EU svesna mogućnosti razmene teritorija i pomeranja granica: Evo ko sve treba da se složi

- Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU, ali i da pogledamo sve one oblasti gde postoji prostor za napredak posebno u oblasti fundamentalnih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i slobode medija - izjavio je Mekalister za Tanjugu.

Dejvid Meklaister je naveo da se od 239 podnetih amandamna došlo do 27 kompromisnih, od kojih je posebno izdvojio onaj koji se tiče odnosa Beograda i Prištine i koji će biti istovetan u tekstu izveštaja Evropskog paralmenta o Srbiji i o Kosovu.

- Ono što nam je potrebno jeste sveobuhvatna normalizaciji odnosa, koja će doneti dobrobit ne samo Srbiji, Kosovu i regionu, već i celoj Evropi - kaže Mekalister.

Kada je red o napretku Srbije u pristupnim pregovorima izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju kaže da nije na Parlamentu da odlučuje da li, kada i koliko će se novih poglavlja otvoriti, ali i dodaje da je najbolja politika ona po kojoj se poglavlje otvara ako je spremno.

Važno je da ohrabrimo Srbiju na njenom putu ka EU-Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- Svako novootvoreno poglavlje je jedan korak bliže članstvu Srbije u EU i to je ono na čemu mi radimo - zaključio je Mekalister.

Glasanje o tekstu izveštaja o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predviđeno je za 9. oktobar. Debata i usvajanje izveštaja očekuje se krajem novembra na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu.

EP ZABRINUT ZBOG PRAVOSUĐA I SLOBODE MEDIJA

U predlogu rezolucije na izveštaj EP pozdravlja napredak Srbije u ekonomiji i u reformi javne uprave, njen kontruktivni odnos prema migrantskoj krizi, predanost bilateralnim odnosima s drugim zemljama kandidatima i susednim državama članicama i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa s Kosovom.

Istovremeno, u nacrtu rezolucije se ukazuje propuste u reformi pravosuđa i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, manjkavu demokratsku ulogu parlamenta, izražava zabrinutost zbog stanja u oblasti slobode govora i medija i poziva Srbija da garantuje principjelnu primenu zakonodavstva o zaštiti manjina.

U EP su izrazili zabrinutost zbog određenih oblasti-Foto: Tanjug/AP

Srbija se poziva i da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, uključujući i politiku prema Rusiji, kao da postepeno sa Unijom uskladi i svoj vizni režim.

GARANCIJE ZA NEZAVISNOST I EFIKASNOST PRAVOSUĐA

U dokumentu se ocenjuje da su u oblasti vladavine prava reforme potrebne posebno da bi se "garantovala nezavisnost i efikasnog pravosuđa" i poziva Srbija da "osnaži odgovornost, nepristrasnost, profesionalnost i ukupnu efikasnost pravosuđa i uspostavi sistem besplatne pravne pomoći".

U oblasti borbe protiv korupcije, EP smatra da Srbija treba "što pre da donese novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije", pri čemu je "ključno da ta agencija zadrži ljudske i finansijske resurse koji su joj potebni da bi svoje zadatke obavljala na nezavisan način".

U nacrtu se ocenjuje i da u borbi protiv organizovanog kriminala, iako je postignut "određen napredak", Srbija treba da pokaže "uverljivije rezultate u pogledu istraga, krivičnog progona i presuda, što se odnosi i na pranje novca, a na osnovu proaktivnih istraga".

TRANSPARENTNIJI RAD SKUPŠTINE, PODRŠKA ZA REGULATORNA TELA

EP smatra da Skupština Srbije "i dalje ne vrši efikasnu kontrolu izvršne vlasti i da je potrebno poboljšati transparentnost, uključujući i kvalitet zakonodavnog postupka", kao i da česti hitni postupci "ugrožavaju parlamentarni i javni nadzor".

EP smatra da Skupština Srbije "i dalje ne vrši efikasnu kontrolu izvršne vlasti i da je potrebno poboljšati transparentnost-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U dokumentu se naglašava da je potrebno "u potpnosti priznati i podržati ulogu nezavnisnih ocenjuje regulatornih tela, uključujući i instituciju ombudsmana".

Pozdravljajući napredak Srbije u reformi javne uprave, autori nacrta ističu da politički uticaj na imenovanje viših upravnih zvaničnika i dale predstavlja zabrinjavajući problem.

KAŽNJAVATI ZLOČINE IZ MRŽNJE

EP ocenjuje da je u oblasti ljudskih prava u Srbiji uspostavljen zakonodavni i institucionalni okvir i da je potrebno njegovo dosledna i efikasno sprovođenje u celoj zemlji, kao i dodatni napori za unapređene položaja ranjivih grupa, "uključujući decu, osobe sa invaliditetom, osobe sa HIV-om pripadnike LGBT zajednice".

Srbiji je ponovo upućen i poziv da aktivno istražuje i kažnjava zločine iz mržnje.

EP ponovo "izražava zabrinutost zbog činjenice da nije postignut napredak u poboljšanju stanja u vezi sa slobodom govora i medija" i ističe da su "pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara i dalje problem", a da su presude za to "i dalje retke".

SPROVESTI BRISELSKI SPORAZUM, FORMIRATI ZSO

U dokumentu se, od naslovom regionalne saradnja i dobrosusedski odnosi, pozdravlja i stalni angažman Srbije u postupku normalizacije odnosa sa Kosovom i poziva na pravovremeno i potpuno sprovođenje svih postignutih sporazuma, ukljujući i one o energiji, i naglašava važnost formiranja zajednice opština sa srpskom većinom.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Ističe se da je neophodno ubrzati rad na novoj fazi dijaloga u cilju sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova, koja će biti definisana pravno obavezujućim sporazumom, i poziva i Evropska služba za spoljno delovanje (EEAS) "da proceni kako obe strane ispunjavaju svoje obaveze".

POTPUNO SPROVOĐENJE ZAKONA O MEDIJIMA

U nacrtu rezolucije se poziva na potpuno sprovođenje zakona o medijima i jačanje nezavisnosti nacionalnog regulatornog tela za elektronske medije i ističe potreba potpune transparentnosti u pogledu vlasništva i finansiranja medija.

Pozdravljajući stvaranje fonda za nacionalne manjine, rezolucija poziva Srbiju da garantuje principijelno sprovođenje zakona o manjinama, uključujući i obrazovanje, upotrebu jezika, zastupljenost u telima javne uprave i pristup medijma i verskim obredima na jezicima manjina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima