Skoro 700 amandmana pred poslanicima: Skupštine Srbije nastavila rad

Među brojnim izmenama Zakona o PIO ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem

  • 0

Skupština Srbije nastavila je danas rad raspravom o amandmanima na izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije do 30. septembra 2018. godine.

Ko je predao Kosovo "na tacni", a ko je "fingirao" pregovore u Briselu i naneo najviše štete Srbiji? Burna sednica u Skupštini Srbije

Među brojnim izmenama Zakona o PIO ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se "penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika s beneficiranim stažom.

Na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju podneto je 615 amandmana.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju na koji je podneto 37 amandmana, kao i Predlog zakona o profesijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju i uslovima za njihovo obavljanje na koji je podneto 20 amandmana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA