Tači očekuje uskoro nastavak dijaloga, ali i dalje kidiše na jug Srbije: U Prištini preneo i Trampovu poruku

Tači je govorio i o transformaciji KBS u Vojsku Kosova, napominjući da je taj proces ušao u završnu fazu i da je potrebno usvajanje tri nacrta zakona

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je uveren će u narednim danima i nedeljama vladin tim nastaviti nastojanja za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje i demarkaciju granice.

Tači odlikovao porodicu Buš, a braću Bitići proglasio herojima (FOTO) (VIDEO)

- Uveren sam da će u narednim danima i nedeljama institucije i vladin tim biti proširen predstavnicima opozicije, koji će se suočiti sa odgovornošću u nastojanjima za postizanje sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva uzajamno priznanje i demarkaciju granice - rekao je Tači na konferenciji za novinare po povratku iz Njujorka.

On je ponovio da će nastaviti da zastupa, kako kaže, legitiman zahtev predstavnika Preševa, Medveđe i Bujanovca za pripajanje Kosovu.

Tači - Foto: Print Screen Facebook/HashimThaciOfficial

Odgovarajući na pitanje da li je tokom susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na marginama Generalne skupštine UN dobio podršku za postizanje sporazuma koji bi obuhvatio i korekciju granice sa Srbijom, Tači je kratko odgovorio:

- Posle kratkog sastanka sa Trampom, zaključio sam da američki predsednik priznaje Kosovo, razume i podržava napredak koji je Kosovo postiglo.

Tači i Tramp sa suprugama - Foto: White House

Diplomate sa kojima je razgovarao, kaže, bile su konkretnije.

- SAD pružaju punu podršku dijalogu Kosova i Srbije koji predvodi šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, kao i sporazumu koji podrazumeva recipročno priznanje, potpunu demarkaciju granice, kao i ubrzanje evropskog puta Kosova i članstva u NATO. Dijalog nastavljamo kao dve nezavisne i suverene zemlje - rekao je Tači.

Tači je govorio i o transformaciji KBS u Vojsku Kosova, napominjući da je taj proces ušao u završnu fazu i da je potrebno usvajanje tri nacrta zakona.

- Te snage će ostati ponos našeg naroda, obezbediće mir i stabilnost u regionu. Dakle, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji treba da redovnim postupkom obezbedi transformaciju KBS u vojsku. To je proces koji će ujediniti sve nas - rekao je on.

Liberalizacija viza je "u našim rukama", rekao je Tači ističući da su svi standardi ispunjeni.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlade

    28. septembar 2018 | 17:40

    Lepa mu je slika za uspomenu, a o jugu Srbije može samo da sanja. Neka mole Boga da im ostane išta od Kosova!

  • Ana

    28. septembar 2018 | 17:39

    On se fotografisao sa Trampom pa sad misli da je faca. Nasa Ana je glavni igrač tamo. Pa kad dođe videćemo šta sa vama.

  • Mirjana

    28. septembar 2018 | 17:38

    On čovek živi u neko svom izmišljenom i imaginarnom svetu i očigledno nema dodira sa realnošću. Koga još zanimaju njegove halucinacije i umišljeni razgovori?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA