• 0

Beograd pokrenuo pitanje zaštite srpskih manastira na Kosovu: Briselu predstavljen konkretan plan (FOTO)

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu i zaštita za objekte koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, našao se među ključnim zahtevima

  • 0

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, naveo je da je srpska delegacija u Briselu pokrenula pitanje zaštite srpske kulturne i duhovne baštine na KiM.

Lukav potez ili nešto mnogo krupnije: Šta se zapravo krije iza Tačijevog odlikovanja braće Bitići? (VIDEO)

Priznat položaj Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu i zaštita za objekte koji predstavljaju specijalne zone srpske kulturne i verske baštine, našao se među ključnim zahtevima Beograda tokom dijaloga o sveobuhvatnom rešenju za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Naglašen je i poseban zahtev da se SPC omogući da ima puno pravo raspolaganja svom svojom pokretnom i nepokretnom imovinom.

- Ne samo da je naša delegacija u Briselu je pokrenula pitanje zaštite srpske kulturne i duhovne baštine na KiM već je predsednik Vučić zvaničnicima EU predočio i sasvim konkretan plan koji našoj crkvi garantuje apsolutnu zaštitu. O tome je predsednik, uostalom, i javno govorio u obraćanju građanima 7. avgusta ove godine - napisao je on na Tviteru.

On je odgovorio arhimandritu Srpske pravoslavne crkve i igumanu manastira Visoki Dečani, Savi Janjiću, na tvrdnje da se, prema njegovim izvorima bliskih EU, o ovoj temi u Briselu nije nikada razgovaralo.

U Specijalne zaštitne zone srpske baštine potpadaju manastiri Visoki Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija, koji su pod zaštitom Uneska, ali i drugi hramovi i crkve u Gnjilanu, Štrpcu, Srbici, Klini, Orahovcu, kao i srednjovekovni most Vojnovića u Vučitrnu, spomenik Gazimestan, tvrđava Zvečan, srednjovekovni grad Novo Brdo, selo Velika Hoča.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima