• 70

Ukida se Zakon o smanjenju penzija: U novembru više novca penzionerima

Zahvaljujući ovoj odluci, penzioneri će oktobarsku penziju (isplata u novembru) dobiti sa uvećanjem

 • 70

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kojim se, između ostalog, ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije do 30. septembra 2018. godine.

Ko podnosi "fantomske amandmane", a ko su "fantomski poslanici": Oštra rasprava u Skupštini Srbije

Među brojnim izmenama Zakona o PIO, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti sa uvećanjem.

Novim zakonom utvrđen je pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije.

Pored toga, menja se način obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž), a koji odlaze u prevremenu starosnu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali" za ove osiguranike računaju u odnosu na njihovu sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa beneficiranim stažom.

Skupština Srbije - Foto: Tanjug/Sava Radovanovic

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran ?orđević izjavio je ranije da vlada radi na približavanju penzija minimalnoj potrošačkoj korpi, odnosno prosečnoj plati u Srbiji.

- Zakon je podložan promenama, ali smo mi odgovornom politikom pokazali da penzije mogu da rastu i one će biti veće od 8,8 do 13, 2 odsto veće i to važi za sve penzionere. Naravno da reč sa naše strane postoji. Mi smo zahvalni penzionerima što su imali strpljenja do sada - rekao je Đorđević u Skupštini Srbije.

On je rekao da Vlada Srbije želi da povećava penzije mnogo više od realnog rasta cena i inflacije.

Ranije su se, prema njegovim rečima, penzije usklađivale sa rastom inflacije i rastom cena na malo, a u takvom sistemu odnos penzija i potrošačke korpe nije bio dobar.

- Ukoliko bismo imali usklađivanje prema inflaciji i rastu cena, pratili biste u istom razmaku minimalnu potrošačku korpu. Smatramo da će država u narednim godinama i u ovoj godini pokazati dobre rezultate i da ima prostora da povećanje penzija bude mnogo veće - rekao je Ðorđević.

Povećanje penzija će se vršiti na predlog Vlade Srbije, a o tome će odlučivati Skupština Srbije u okviru zakona o budžetu i budžetskom sistemu, rekao je ministar.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Olja

  Konačno je Srbija dođla u fazu da ukine ovaj zakon, i da svim penzionerima olakša životno doba u kom svi treba časno da žive od onoga što su zaradili svojim radom!

  5
  3

  Podelite komentar

 • Nina

  Konačno lepe vesti za nove penzionere, ali i one koji tu ulogu imaju već duže vreme!

  5
  3

  Podelite komentar

 • sara

  Bio je red da budu spokojni

  4
  4

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima