• 97

Srbi pokazali zrelost, Tači gubi podršku koalicije i Vlade: Iz Centra za spoljnu politiku stigla ocena kosovske realnosti

Najbitnije da se sprovede sve što je do sada dogovoreno, a očigledno je da je albanska strana na KiM pokušava da neke stvari ne sprovede - ističe Đukanović

  • 97

Najbitnije da tokom jučerašnjeg dana nije bilo značajnih incidenata na severu Kosova i Metohija i da su Srbi sa severa pokazali zrelost da ne žele da nasedaju na provokacije, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Molim Srbe da budu mirni i uklone barikade! Vučić se obratio naciji posle upada Rosu na Gazivode: Dok sam predsednik neće biti progona i ubijanja naših građana (FOTO) (VIDEO)

Poruka jučerašnjeg događaja, ali i sličnih jeste da se dijalog između Beograda i Prištine mora intezivirati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i dodao da će se sve ove stvari ponavljati sve dok Beograd i Priština ne dođu do kompromisa.

- Kompromis je nužan i za Albance i za Srbe. Najbitnije da se sprovede sve što je do sada dogovoreno, a očigledno je da je albanska strana na KiM pokušava da neke stvari ne sprovede - ističe Đukanović.

Kaže da je veoma značajno što EU može da garantuje da će sporazum biti sproveden.

- Meni se čini da je zarad regionalne stabilnosti i zarad napretka Srbije veoma značajno da dođe do potencijalnog kompromisa koji bi pomirio ovaj jednovekovni sukob između Albanaca i Srba - kaže Đukanović.

Navodi i da je Hašim Tači ovim putem želeo da prenese poruku pre svega domaćoj javnosti, kosovskim Albancima, ali je, kaže, nažalost, tako poslao i jednu indirektnu poruku kosovskim Srbima koji su se juče osetili nesigurno.

- Očigledno je da Tači postepeno gubi podršku kada su u pitanju njegovi koalicioni partneri, ali i kada je u pitanju Vlada Kosova - zaključuje Đukanović.

Povodom referenduma o podržavanju sporazuma između Skoplja i Atine, Dragan Đukanović je rekao da su Vlada Makedonije i premijer Zoran Zaev dosta uradili da bi se dobio pozitivan rezulatat u kampanji i na referendumu, ali, kako kaže, plaši se scenarija da ne bude dovoljno izlaznosti od 50 odsto, a da bude pozitavan odgovor na referendumu.

Foto: AP/Tanjug

- Pošto je sporazum savetovadavan, a EU i drugi akteri, kao što je SAD, rekli su da će se on i dalje implentirati kroz Sobranje i druge organe, tako da mislim da će on biti implementiran. Pre svega što je opoziciona VMRO-DPMNE, kao što vidimo indiferentna po ovom pitanju i verovanto će biti oslabljena i jedan njen deo će u Sobranju glasati za implementaciju ovog sporazuma - kaže Đukanović.

Đukanović ne očekuje proteste i sukobe tokom referenduma, s obzirom da kada je sporazum bio potpisan 17. juna trajali su nekoliko večeri i mislim da kapacitet za potencijalne sube trenutno ne postoji.

- Ja bih na ovo nadovezao i izbore u BiH sledeće nedelje i čini mi se da će u ovu ranu jesen mnoge stvari na Balkanu da se ubrzaju i da dobiju jednu značajniju dinamiku. Ipak, nadam se i da će regionalna stabilnost biti očuvana - rekao je Đukanović.

VIDEO: Vojska Srbije spremna da izvrši naređenja Aleksandra Vučića

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    Ma srbi nisu sazreli, već oguglali.

  • Cika Velja

    Jel Tachi i kad je bio mladji uzivao da napravi neki cirkus kad mu se ide na kafu??? Pa ovo nije neozbiljno od strane coveka sede glave,ovo je bas bolest!!!

  • Lana

    Srbija je pokazala da će na miran način rešiti problem Kosova, kao što je dogovoreno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima