≫ 

Srbi pokazali zrelost, Tači gubi podršku koalicije i Vlade: Iz Centra za spoljnu politiku stigla ocena kosovske realnosti

Najbitnije da se sprovede sve što je do sada dogovoreno, a očigledno je da je albanska strana na KiM pokušava da neke stvari ne sprovede - ističe Đukanović

  • 97

Najbitnije da tokom jučerašnjeg dana nije bilo značajnih incidenata na severu Kosova i Metohija i da su Srbi sa severa pokazali zrelost da ne žele da nasedaju na provokacije, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

Molim Srbe da budu mirni i uklone barikade! Vučić se obratio naciji posle upada Rosu na Gazivode: Dok sam predsednik neće biti progona i ubijanja naših građana (FOTO) (VIDEO)

Poruka jučerašnjeg događaja, ali i sličnih jeste da se dijalog između Beograda i Prištine mora intezivirati, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku i dodao da će se sve ove stvari ponavljati sve dok Beograd i Priština ne dođu do kompromisa.

- Kompromis je nužan i za Albance i za Srbe. Najbitnije da se sprovede sve što je do sada dogovoreno, a očigledno je da je albanska strana na KiM pokušava da neke stvari ne sprovede - ističe Đukanović.

Kaže da je veoma značajno što EU može da garantuje da će sporazum biti sproveden.

- Meni se čini da je zarad regionalne stabilnosti i zarad napretka Srbije veoma značajno da dođe do potencijalnog kompromisa koji bi pomirio ovaj jednovekovni sukob između Albanaca i Srba - kaže Đukanović.

Navodi i da je Hašim Tači ovim putem želeo da prenese poruku pre svega domaćoj javnosti, kosovskim Albancima, ali je, kaže, nažalost, tako poslao i jednu indirektnu poruku kosovskim Srbima koji su se juče osetili nesigurno.

- Očigledno je da Tači postepeno gubi podršku kada su u pitanju njegovi koalicioni partneri, ali i kada je u pitanju Vlada Kosova - zaključuje Đukanović.

Povodom referenduma o podržavanju sporazuma između Skoplja i Atine, Dragan Đukanović je rekao da su Vlada Makedonije i premijer Zoran Zaev dosta uradili da bi se dobio pozitivan rezulatat u kampanji i na referendumu, ali, kako kaže, plaši se scenarija da ne bude dovoljno izlaznosti od 50 odsto, a da bude pozitavan odgovor na referendumu.

Foto: AP/Tanjug

- Pošto je sporazum savetovadavan, a EU i drugi akteri, kao što je SAD, rekli su da će se on i dalje implentirati kroz Sobranje i druge organe, tako da mislim da će on biti implementiran. Pre svega što je opoziciona VMRO-DPMNE, kao što vidimo indiferentna po ovom pitanju i verovanto će biti oslabljena i jedan njen deo će u Sobranju glasati za implementaciju ovog sporazuma - kaže Đukanović.

Đukanović ne očekuje proteste i sukobe tokom referenduma, s obzirom da kada je sporazum bio potpisan 17. juna trajali su nekoliko večeri i mislim da kapacitet za potencijalne sube trenutno ne postoji.

- Ja bih na ovo nadovezao i izbore u BiH sledeće nedelje i čini mi se da će u ovu ranu jesen mnoge stvari na Balkanu da se ubrzaju i da dobiju jednu značajniju dinamiku. Ipak, nadam se i da će regionalna stabilnost biti očuvana - rekao je Đukanović.

VIDEO: Vojska Srbije spremna da izvrši naređenja Aleksandra Vučića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojan Markovic

    30. septembar 2018 | 12:09

    Normalno, otuda i njegova nervoza i bezobrazluk. Sad malo provocira a uskoro će biti manji od makovog zrna.

  • Goran

    30. septembar 2018 | 13:04

    Nismo naseli na jeftine provokacije od strane Tačija i time smo pokazali koliko smo veći ljudi od njih.

  • Sara

    30. septembar 2018 | 12:10

    Verujem da Albanci sve ovo reziraju, smisljaju u napred kako da napakoste Srbima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA