Poverljiv dokument iz Brisela: SAD i EU ignorišu Berlin, podrška korekciji granica

EU izrazila podršku zajedničkom planu dve strane, koji je podržala administracija predsednika SAD Donalda Trampa

SAD i EU su približile stavove kako bi podržale plan o korekciji granica između Kosova i Srbije, ignorišući, pri tom, protivljenje Nemačke tom planu, piše američki "Vol strit džornal", pozivajući se na poverljiv dokument Brisela, u koji je list imao uvid.

Balkan u očima nekadašnjeg zamenika šefa CIA: Granice nisu svete, naša nova administracija vam kaže: "Na vama je da odlučite!"

- Lideri SAD i EU približavaju stavove ka pružanju podrške planu, prema kojem bi dve balkanske zemlje prekrojile svoju napetu zajedničku granicu duž etničkih linija, izolujući Nemačku, najuticajniju silu na kontinentu, u njenom odbijanju takvog pristupa - navodi Vol Strit džurnal pozivajući se na dokument.

List piše da je u tom memorandumu, koji je nedavno objavila Evropska služba za spoljne poslove o tome kako rešiti decenijski spor između Beograda i Pršitine, EU izrazila podršku zajedničkom planu dve strane, koji je podržala administracija predsednika SAD Donalda Trampa, o prekrajanju granica u jugoistočnoj Evropi, kako bi se osiguralo da Kosovo dobije punu državnost.

Vučić ispred zgrade Evropske službe za spoljne poslove - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U memorandumu se, dodaje, upozorava i da bi Kosovo skliznulo u kriminal, sukobe i islamski ekstremizam, ukoliko se to ne bi postiglo.

"Vol strit džurnal" navodi da memorandum pokazuje da je izvršno telo EU u suštini prihvatilo argument Vašingtona, a odbacilo argument Nemačke.

- Dok sporazum nagoveštava da Evropa i SAD nastavljaju da blisko sarađuju u inicijativama spoljne politike, koje utiču na region, raskol sa Nemačkom takođe pokazuje spremnost Vašingtona da ignoriše primedbe vodeće sile kontinenta u svom dvorištu - ocenjuje Vol strit džurnal.

List podseća da se nemački lideri protive razmeni teritorija, jer strahuju da bi to ponovo raspalilo separatizam zasnovan na etničkoj pripadnosti u obližnjim zemljama, kao što su BiH i Makedonija, i gurnulo region u sukobe, kako i da su rezerve prema planu izrazili i Luksemburg i Velika Britanija.

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Foto: Tanjug/AP

Međutim, konstatuje američki list, SAD su ignorisale primedbe Nemačke, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, jer se, kako ističe, u memorandumu navodi da bi prekrajanje granica pre pomoglo da se umiri nego da se rasplamsa regionalna nestabilnost.

- Po prvi put u svojoj istoriji, Srbija i Kosovo će slobodno dogovoriti/rešiti svoje razlike kroz dijalog - piše Vol strit džurnal da se navodi u memorandumu.

Dodaje i da se u dokumentu upozorava da ako ti pregovori propadnu, "Kosovo će postati zamrznuti konflikt i to bi zauzvrat značilo da će neizbežno propasti".

Napominjući da je teritorija Kosova većinski naseljena muslimanima, list navodi da se u memorandumu upozorava i da bi Kosovo moglo da postane "najplodnije tlo za kriminal i radikalizaciju".

Vol strit džurnal ističe i da Stejt department i američka ambasada u Beogradu nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Napominje i da je javno odbacivanje prekrajanja granica Angele Merkel izazvalo frustracije u Briselu.

- Šta nemačka vladi misli da je ona, odmah se protiveći pukim pregovorima dve suverene zemlje? Ovu stvar mogu samo da reše Kosovo i Srbija, a ne mešanje spolja - prenosi list izjavu visoko pozicioniranog zvaničnika EU, kojeg ne imenuje, ali navodi da je upoznat sa pregovorima.

List podseća i da je upravo Nemačka, iako Berlin sada insistra da su granice u Evropi nepovredive, odigrala "ključnu ulogu u ubrzavanju raspada Jugoslavije, kada je priznala nezavisnost otcepljenih članica Hrvatske i Slovenije 1991, pre mnogih drugih svetskih sila".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marija

    1. oktobar 2018 | 15:02

    Granice se moraju odrediti kako ne bi doslo do konflikta.

  • Mare

    1. oktobar 2018 | 15:47

    Nije loše to što SAD i EU polako usaglašavaju stavove!

  • Igor

    1. oktobar 2018 | 15:49

    Samo ako se usaglase stavovi velikih sila po pitanju Kosova možemo doći do kompromisnog rešenja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA