Jaka saradnja rezultira podrškom Rusije u rešavanju kosovskog problema, Selaković poručuje: Stvari nazivaju pravim imenom (VIDEO)

- Našeg predsednika svetski lideri uvažavaju, on uživa jednu vrstu ugleda - izjavio je Nikola Selaković

  • 76

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je pasivno ponašanje međunarodnih snaga na Kosmetu, ocenivši ga neodgovornim i navodeći da je moglo da dođe do novog krvoprolića. Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković zahvalio je Moskvi na tome što je spremna "da stvari nazovu pravim imenom".

Dokaz o ruskoj privrženosti istini: Vučić se zahvalio Zaharovoj na reagovanju na zbivanja na KiM

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Aleksandar Vučić navikao javnost da je normalno da se redovno viđa sa najvišim svetskim zvaničnicima, što nekada nije bio slučaj, a retko je i kod drugih lidera Zapadnog Balkana.

- Našeg predsednika svetski lideri uvažavaju, on uživa jednu vrstu ugleda ne samo zbog nezavisne politike koju vodi već i, što je važno, zbog uspešne politike ekonomskih reformi koje je 2014. počeo da sprovodi, a koje Putin od ove godine reformom penzionog sistema počinje da sprovodi u Rusiji - rekao je Selaković gostujući u Dnevniku RTS-a.

Selaković je istakao da je situacija u regionu uzavrela, i da na Balkanu nikada ni nije mirno.

- Ne samo zbog referenduma u Makedoniji, predstojećih izbora u BiH, već i upada albanskih specijalnih snaga i politike dugih cevi na sever Kosmeta. To su teme koje će biti na stolu tokom razgovora dvojice predsednika - rekao je Selaković komentarišući današnji susret dvojice predsednika.

Ovo je 14. susret dvojice predsednika u kratkom periodu-Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije osudilo je pasivno ponašanje međunarodnih snaga na Kosmetu, ocenivši ga neodgovornim i navodeći da je moglo da dođe do novog krvoprolića.

Selaković je rekao da s jedne strane imamo politiku mira i dogovora predsednika Vučića, a sa druge politiku dugih cevi.

- To je baš kao što je navela Marija Zaharova, iznoseći stav Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, na čemu dugujemo zahvalnost i njoj i ministru Lavrovu, i Putinu, jer, ako ništa drugo, spremni su da stvari nazovu pravim imenom - istakao je Selaković.

Licemerno je sa druge strane, kaže Selaković, kada Evropska komisija poziva dve strane da smire tenzije.

Selaković očekuje nastavak podrške Moskve politici Beograda i predsednika Vučića, kao što je bilo i do sada.

Foto: Predsedništvo Srbije

- Ovo je 14. susret dvojice predsednika u kratkom periodu. Intenzivna i jaka saradnja rezultira podrškom koju Ruska Federacija pruža Srbiji u rešavanju kosovskometohijskog problema - rekao je Vučić.

Generalni sekretar predsednika rekao je da je Vučić sa svim liderima sa kojima se sastaja – Sijem Đinpingom, Angelom Merkel, Majkom Pensom, govorio o situaciji u regionu.

- Zašto je o tome govorio? Jer Srbiji ne može da bude dobro ako je nestabilno i loše susedima. Krize na Balkanu znaju da se prelivaju preko granica - rekao je Selaković dodajući da "bez razgovora o trateškim temama ne možemo da računamo na siguran ekonomski napredak".

Govoreći o neuspelom referendumu u Makedoniji i reagovanju komesara EU Johanesa Hana koji je rekao da je data podrška Prespanskom sporazumu, Selaković je rekao da je to "neobična izjava".

- Sa nestrpljenjem sam očekivao reakciju EU na neuspeh referenduma, a onda je došla takva reakcija. Pokazuje da naša pozicija nikada nije laka i jednostavna, da mali narodi na Balkanu traže razumevanje od velikih, ali se neretko dešava da ono što važi za velike, ne važi za male - ukazao je Selaković.

Tražimo da nas malo više uvažavaju i poštuju, da saslušaju naš glas i našu stranu, zaključio je Selaković.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    2. oktobar 2018 | 09:18

    Znamo da uvek mozemo da racunamo na podrsku Rusije i predsednika Putina.

  • marina

    2. oktobar 2018 | 09:32

    Velike sile sa Zapada sve više veruju Srbiji.

  • Sandrcak

    2. oktobar 2018 | 09:21

    Podrska Rusije je od velikog znacaja da bi se problem Kosova resio povoljno po Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA