≫ 

Srbija je pred izazovima i provokacijama Albanaca, Vulin poručuje: Vučićev susret sa Putinom poruka da nas moćne zemlje podržavaju (VIDEO)

- Srbija je pred velikim izazovima i otvorenim provokacijama Albanaca, koji su za vikend gotovo doveli do rata - izjavio je Aleksandar Vulin

  • 35

Predsednik Aleksandar Vučić obavestio je ruskog predsednika, Vladimira Putina, o provokacijama kojima je Srbija izložena i o naporima da se postigne sporazum. Njihov susret je poruka čitavom svetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da podrže Srbiju i njenog predsednika, ističe za RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Tači ponovo kidiše na jug Srbije: Podržava zahtev da se Preševo, Bujanovac i Medveđa ujedine sa Kosovom

Aleksandar Vulin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da su velike sile kao što je Rusija uvek uključene u sve što se dešava svuda u svetu, posebno u regionu Balkana koji je i za Rusiju jedan od vitalnih prostora.

- Mogao je predsednik Putin ovo da sazna i od obaveštajnih službi, ali očigledno je insistirao da razgovara sa čovekom kojeg smatra velikim državnikom - rekao je Vulin.

Napomenuo je da su dvojica predsednika razgovarala dva sata i naglasio da je Vučić u poslednjih 15 dana razgovarao i sa predsednikom Rusije i sa presednikom Kine, a u isto vreme održavao komunikaciju Evropskom unijom i predstavnicima najznačajnijih zemalja na svetu.

Srbija je pred velikim izazovima i otvorenim provokacijama Albanaca, koji su za vikend gotovo doveli do rata-Foto: mod.gov.rs

- Jako je važno da sve što imaju da čuju, čuju od Aleksandra Vučića. Oni traže stav, ne traže informaciju, već stav čoveka kome veruju i za koga veruju da ima političku snagu da uspomerava procese u regionu - rekao je Vulin.

Ističe da su važne sve teme o kojima se raspravlja sa predsednicima moćne zemlje, kao što je Ruska Federacija.

- Srbija je pred velikim izazovima i otvorenim provokacijama Albanaca, koji su za vikend gotovo doveli do rata... Srbija je u teškoj poziciji i vremenima, gde joj je potrebno da velike sile imaju razumevanja za njenu politiku i da znaju koliko je teško očuvati mir i stabilnost na ovom prostoru ako ste potpuno sami.. Za rat i sukob dovoljan je samo jedan, a za mir, stabilnost, dogovor bar dva - ističe Vulin.

Naglašava i značaj dobrih ličnih odnosa predsednika Srbije sa velikim svetskim liderima i podseća da je Putin izrazio razumevanje i lično poštovanje za predsednika Vučića.

- Zaboravljamo koliko je važan lični odnos. Aleksandar Vučić je uspeo da ostvari lični odnos sa Putinom, kao i sa Si Đinpingom, i drugim velikim liderima - rekao je Vulin.

Ovo je poruka čitavom svetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da podrže Srbiju-Foto: Tanjug/Rade Prelic

Ističe da poseta Moskvi u ovom trenutku nije nešto što može da prođe bez odjeka.

- Ovo je poruka čitavom svetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da podrže Srbiju i njenog predsednika - rekao je Vulin.

Govoreći o saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske oblasti na severu KIM okarakterisan kao "provokacija u cilju zastrašivanja Srba", Vulin je rekao da je pre odlaska predsednika u Moskvu bila, kako kaže, "čitava salva radosti" kako Vučić nema Putinovu podršku, a da sada o tome niko ne govori.

Upitan o ulozi Kfora tokom incidenta na Gazivodama, Vulin je rekao da je tokom te krize Beograd imao kontakte sa Kforom.

- Tražili smo i informacije, ali i da reaguju u skladu sa Rezolucijom 1244. Kfor je taj koji garantuje bezbednost na Kosovu i Metohiji i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi kretanje bilo koga iz razloga bezbednosti... Kfor je znao šta se dešava, bio je upoznat, učestvovao je u samoj koloni, imali ste bespilotne letelice koje nisu slučajno letele... Sve je odlično znao ali se pravio nevešt - rekao je Vulin.

Kfor je bio upoznat sa upadom pripadnika ROSU na sever Kosova-Foto: Telegraf

Ističe da to ruši naše poverenje u Kfor, koji je ističe, naš jedini saveznik, kao i poverenje u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije.

- Ne razumemo šta je njihov cilj, ako želite nestabilnost ovo je put, samo podržavajte Tačija u njegovim suludim postupcima. Ako želite stabilnost, morate da sarađujete sa Srbijom - rekao je Vulin.

Dodaje da će o eventualnom ukidanju odluke o povišenoj borbenoj gotovosti zajedno sa načelnikom Generalštaba razgovarati sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije.

Kada se donese odgovarajuća procena toga da li su pretnje smanjene, shodno tome ćemo doneti odgovarajuću odluku, rekao je Vulin.

Zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije na hrabrom postupanju, ističući da niko u trenutku donošenja ove odluke nije otišao na bolovanje, već su ga prekidali. Ističe da je Vojska pokazala da je profesionalna i sposobna, ali još više – da voli svoju zemlju.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maka

    3. oktobar 2018 | 10:39

    Srbija može sama da se brani, ali uvek je lakše kada nisi sam.

  • Sara

    3. oktobar 2018 | 10:03

    Srbija je pred velikim izazovima i otvorenim provokacijama Albanaca,nas predsednik ima veliku politicku snagu, njegovim zalaganjem, imamo snaznu podrsku svetske sile kao sto je Rusija u ocuvanju nasih vitalnih vrednosti.

  • mima

    3. oktobar 2018 | 09:58

    Srbi su narod koji zele mir i stabilnost svojoj zemlji.Nikakve provokacije nas nece dotaci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA