Ako Mogerini ne reši kosovsko pitanje, ostaće zamrznuti konflikt u EU: Strepnja bivšeg evropskog predstavnika za KiM

Sledeća Evropska komisija biće sastavljena drugačije od aktuelne, i bojim se da će, ako prilika za rešenje kosovskog problema ne bude iskorišćena sada, buduća Komisija će pokušati da izbegne to pitanje, smatra Volfgang Petrič

  • 18

Bivši predstavnik EU za Kosovo i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Volfgang Petrič upozorio je danas u Tirani, da bi propuštanje aktuelne prilike za rešavanje kosovskog pitanja moglo voditi ka stvaranju zamrznutog konflikta u Evropi i poručio da iskustva iz regiona pokazuju da nametnuta rešenja nisu dobra.

NATO da poveća prisustvo na Kosovu: Upozorenje iz Švedske?

Petrič je na konferenciji "Srbi i Albanci-kuda dalje?" koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA, istakao da je veoma važno da se, pod pokroviteljstvom EU, nastavi dijalog Beograda i Prištine i nađe rešenje, jer će se okolnosti u EU još više menjati i izneo je strepnju da to neće biti na bolje.

- Izbori za Evropski parlament iduće godine će u poslaničke klupe uvesti još više ekstremista iz zapadne i centralne Evrope. Sledeća Evropska komisija biće sastavljena drugačije od aktuelne, i bojim se da će, ako prilika za rešenje kosovskog problema ne bude iskorišćena sada, buduća Komisija će pokušati da izbegne to pitanje - smatra on.

Foto-ilustracija: Twitter/@FedericaMog

Ako Federika Mogerniji ne uspe, smatra austrijski diplomata, onda ne verujem da će njen naslednik pokretati to pitanje i postoji opasnost da taj problem postane zamrznuti konflikt usred Evrope“ .

Petrič je istovremeno ocenio da inicijativa Zorana Zajeva i Aleksisa Ciprasa, ali i Aleksandra Vučića i Hašima Tačija predstavljaju po prvi put primer kako lokalna politika pokušava da reši lokalni problem, što on podržava.

- Uveren sam iz svog iskustva u regionu da nametnuta rešenja nisu dobra. U BiH smo imali nametnuto rešenje i Ustav. Puno je milijardi investirano u obnovu, koja je uspela, ali nema održivog rešenja. Lakše je rešiti problem KiM i ime Makedonije, jer postoje političari koji su spremni na kompromis, a to je preduslov za soluciju - objasnio je Petrič

Naglasio je da EU želi da zemlje regiona nađu rešenje za sosptvene probleme, a ne da čekaju solucije iz Brisela, ali i skrenuo pažnju da postoje tri problema u regionu koja moraju da se reše pre ulaska u EU, jer Brisel neće da uvozi konflikte.

Prvi je, kako kaže, svakako istorijski konflikt Srba i Albanaca, koji treba da se reši kao što je rešen problem Srba i Hrvata deobom Jugoslavije. Drugi je rešavanje pitanja imena Makedonije, a treći, po njegovom mišljenju i najkompleksnije, je Bosna i Hercegovina.

- Uveren sam iz svog iskustva u regionu da nametnuta rešenja nisu dobra. U BiH smo imali nametnuto rešenje i Istav. Puno je miliajrdi je investirano u obnovu, koja je uspela, ali nema održivog rešenja. Lakše je rešiti problem KiM i imeMakedonije, jer postoje političari koji su spremni na kompromis, a to je preduslov za soluciju - objasnio je Petrič.

Konferencija "Srbi i Albanci-kuda dalje?" u Tirani Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Moramo da radimo na tome da se smanji broj problema, a regionalna saradnja i traženje kompromisa su način za to - rekao je on i poručio da se ne treba samo posvećivati političkim odnosima, već pre svega i ekonomskim.

Ukazao je na praksu da se, kada je reč o tome, održavaju često politički sastanci, da se postiže neka saglasnost, a da se posle ne dešava ništa.

- To je nešto čega je svesna EU i to se odražava na evropski put - objasnio je Petrič podsećajući da je EU posvećena proširenju.

Istakao je da zemlje regiona mogu same biti pokretači integracija.

Ocenio je da je uloga medija veoma važna, što se videlo u Makedoniji, gde se moglo prepoznati koliko su važne informacije i koja je uloga društvenih mreža.

Situacija je, prema njegovim rečima, slična u Evropi, gde društvene mreže utiču na javno mnjenja, što je veliki izazov, a tradicionalni mediji kao što su ATA i Tanjug zbog toga imaju još važniju ulogu da bi preneli istinite informacije i činjenice.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Petrič se osvrnuo i na velike probleme sa kojima se suočava EU, dodajući da neki govore i o „egzistencijalnoj pretnji“ po Uniju, što, kako kaže, nije previše preterano i ocenio da je reč o internim probelemima, poput skretanja u desno, i udaljavanje od liberalne demokratije i njenih vrednosti koje su osnova identiteta EU., te autoritarne tendencije u pojedinim zemljama.

- Mi ne želimo u EU da se naši problemi koji se nagomilavaju budu pojačani od strane zemalja Zapadnog Balkana - rekao je on, i kao lično mišljenje dodao da "ne želimo Kačinjske, Orbane, čak i Salvinija na Balkanu“. Ukazao je da se međunarodni uticaj u poslednje dve decenije značajno promenio.

- Pre 20 godina na Balkanu su dominirale dve sile - EU i SAD. Sada imamo puno spoljnih aktera Kinu, Rusija i Turske, ali i arapske zemlje. Ujedinjeni Arapski Emirati investirali su ne samo u islamska područja, već i u Srbiju. Investicije nisu problem, konkurencija je dobra u ekonomiji, ali je problem što neki spoljašnji akteri ne igraju po pravilima EU - naglasio je Petrič.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    3. oktobar 2018 | 15:26

    Ako nije uspela do sada da ga resi, nece ni sada. A da ostane zamrznuto, to necemo dozvoliti.

  • sanja

    3. oktobar 2018 | 15:25

    Zamrznuti konflikt nije rešenje za Srbiju!

  • star

    3. oktobar 2018 | 15:35

    Sve se više govori o tome da ako se sad ne iskoristi prilika za rešenje pitanja Kosova, druge prilike neće u skorije vreme biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA