Do kraja godine još neka povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, Dačić poručuje: Pozicija Srbije je znatno bolja nego ranije (VIDEO)

- Postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja - izjavio je Ivica Dačić

  • 20

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže za RTS da su neki očikivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine i poručuje da to Srbija neće uraditi. Očekuje, kaže, da do kraja godine još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Gde su oni, a gde sam ja! Dačić za Telegraf o 5. oktobru i liderima DOS-a

Ivica Dačić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da neke zapadne zemlje ne kažu da su protiv formiranja kosovske vojske.

- Postoji konfuzija šta je stav nekih zapadnih zemalja. One ne kažu da su protiv nego kako će se formitati kosovska vojska, preko zakona ili ustava. Naša pozicija ostaje nepromenjena a za Srbiju ne može da bude iznenađenja kada je reč o stavu određenih zapadnih krugova. Jedine oružane snage koje mogu da budu na Kosmetu su Kfor i to je naš stav koji nećemo menjati - poručuje Dačić.

Dodaje da je pozicija Srbije znatno bolja nego ranijih godina.

- Mi smo sada aktivan igrač u igri a ne neko o kome se odlučuje čak i bez našeg znanja i protiv naše volje. Srbija je postala odgovoran i kredibilan partner. Ako oni ne žele kompromis, nema problema, ali moraju da znaju da Srbija neće priznati Kosovo - ističe Dačić.

Neki su očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine-Foto: Tanjug/AP

Napominje da su neki očekivali da će se stvari u dijalogu Beograda i Prištine odvijati tako da Srbija prizna jednostrani akt Prištine.

- Nova američka administracija promenila je pristup i otvorila vrata da može da se dođe do nekakvog kompromisa. Oni su za to da postignemo dogovor, a ako su to već rekli, šta ima neko da se javlja sa strane i daje određene sugestije - kaže Dačić.

Upozorava da je jedna od mogućnosti da Albanci zauzmu sever Kosova.

- Postoje dva rizika - da oni po hrvatskom scenariju uz namigivanje međunarodne zajednice izrše vojno zauzimanje Severa, a drugo je pitanje otvaranje i zatvaranje perspektive za građane - objašnjava Ivica Dačić.

Očekuje, kaže, da do kraja godine još neke zemlje povuku jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dačić upozorava da je jedna od mogućnosti da Albanci zauzmu sever Kosova-Foto: Telegraf

Kaže da se čeka rekacija pošto je Plenković bio u Mostaru i podržao Dragana Čovića.

- Kako on može da se meša a mi ne? Mi imamo svoje nacionalne i državne interese, a interes za Republiku Srpsku je da se ona očuva kao i mir i stabilnost u regionu - objašnjava Dačić.

Ističe da su informacije koje dolaze iz Sheveningena da se hitno oslobađaju ćelije.

- Jedan sprat ima 12 ćelija, a potrebnu su im ili zbog Ugande ili zbog Kosova. Da li će biti Tači i svi ostali, ne verujem. To je dokaz da ih drže u igri da su im marionete koje će slušati - zaključuje Dačić.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cilee

    5. oktobar 2018 | 09:57

    Sve više će biti država koje će da povuku priznanje nezavisnosti KiM.

  • Sofija Kovacevic

    5. oktobar 2018 | 09:57

    Odličan posao Ministra spoljnih poslova,šefa diplomatije.

  • Mitar

    5. oktobar 2018 | 09:47

    Povlacenja nezavisnosti Kosova najbolje pokazuje da Srbija vodi ozbiljnu i odgovornu politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA