Pred Srbijom su 4 bezbednosna izazova: Priština se ponaša kao "nervozni bokser" (FOTO)

Glavni bezbednosni problem na Balkanu i najveća pretnja miru je pokušaj stvaranja "velike Albanije", nove države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i čak jednog dela Grčke, rekao je ministar odbrane

  • 8

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas da su pred Srbijom četiri osnovna izazova - migracije, terorizam, visokotehnološki kriminal i posebno situacija na Kosovu i Metohiji.

Nikome nećemo dozvoliti da nas gazi i ponižava: Vučić otvorio konferenciju "Ka bezbednijoj Srbiji" (FOTO)

Specifičnost situacije na KiM je takva da imamo zamrznuti konflikt koji je potencijalni izvor pretnje sigurnosti za naše građane i to iz nekoliko razloga, a pre svega zato što sve više vidimo besmislene napade i prištinsku vlast, koja se, citirala je predsednika Aleksandra Vučića, ponaša kao "nervozni bokser".

Ne znate, kazala je, šta možete očekivati.

Ukazala je i da Priština ne ispunjava obaveze iz prvog sporazuma između Beograda i Prištine - Briselskog sporazuma, kao i da zbog toga Srbija nema partnera sa druge strane na koga može da računa.

Brnabić na konferenciji - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Brnabić je na konferenciji "Ka bezbednoj Srbii", govorila o migracijama, koje su izazov ne samo za Srbiju, već za celu Evropu, te istakla da se Srbija u periodu migrantske krize 2015. i 2016. pokazala odgovorno i dokazala da ima bezbednosne snage koje mogu da odgovore svim izazovima i da zaštite svoje građane, granice, ali pokazala i da je humana i da može da se izbori sa registracijom tolikog broja migranata.

Ističe da Srbija, iako nije imala problema sa terorizmom, mnogo ulaže i prati svaku bezbednosnu pretnju koja može doći iz tog pravca kako bi Srbija ostala bezbedna zemlja.

Kaže da Srbija ima stratešku procenu javne bezbedosti od 2017-2021 koja definiše osam prioriteta, a to su borba protiv organizovanog kriminala, suzbijanje proizvodnje i kriumčarenje droga, suzbijanje korupcije, suzbijanje visokotehnološkog kriminala, borba protiv terorizma, unapređenje stanja javnog reda i mira, unapređenje stanja u saobraćaju, kao i borba protiv iregularnih migracija.

Brnabić na konferenciji - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o učinku bezbednosnih snaga Srbije, premijerka je rekla da je u periodu između 27. aprila 2014. do avgusta 2018. godine oduzero 13,7 tona narkotika, što je 43 odsto više nego u prethodnom četvorogodišnjem istom period četiri godine pre toga, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Iznela je i podatke da je Srbija samo u 2018. smanjila broj krivičnih dela za oko 5,2 odsto i procesurirala 15 kriminalnih grupa.

- Samo 2018. oduzeto je oko tri tona droge, preko 477.000 raznih narkotika - ukazala je Brnabić i dodala da su to rezultati ulaganja države u bezbednosne insititucije koje su do 2014. bile “devastirane”, a pre svega vojska i policija.

- Znate da su ogromna energija i novac uloženi u rad bezbednosnih institucija. Pre svega povećane su plate, obnovljena uniforma, oprema, vozila, uloženo dosta u tehnologiju i istraživanje i razvoj, kako bi se namenska industrija Srbije vratila na mesto na kojem je bila nekad - rekla je Brnabić na panelu “Nacionalna bezbednost Srbije”.

Premijeka je kazala da su reforme i smanjenje plata od 10 odsto u javnom sektoru od 2015. godine dali rezultate, kao i da je to moralo biti učinjeno zbog “užanse situacije u budžetu” koje je tadašnja vlada zatekla.

- Od tada do sada mi smo u sektoru bezbednosti povećali plate za ukupno 17 odsto i pripremamo novo povećanje do kraja godine - najavila je Brnabić.

Ona se osvrnula i na izgradnju jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi i istakla da je to način države da se zahvali svima onima koji štite našu zemlju i koji obavljaju “težak i zhtevan” posao.

Brnabić na konferenciji - Foto: Tanjug/Rade Prelić

STVARANJE VELIKE ALBANIJE NAJVEĆA PRETNJA MIRU

Glavni bezbednosni problem na Balkanu i najveća pretnja miru je pokušaj stvaranja "velike Albanije", nove države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i čak jednog dela Grčke, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je na konferenciji “Ka bezbednijoj Srbiji” na panelu “Regionalna bezbednost” naveo da je suštinsko pitanje naše bezbednosti, bezbednosti čitavog regiona, pitanje stvaranja "velike Albanije".

- Velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestrpljivost, veliku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje je nešto što nas brine. To je najozbiljna pretnja miru na Balkanu, stvaranje nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke - kazao je ministar.

Osvrnuvši na raniju izjavu Hašima Tačija da Albanci sanjaju san o ujedinjenju, te izjava Edija Rame da Kosovo i Albanija treba da imaju jednog predsednika, kao i izjava predsednika Albanije o granicama kao glavnom bezbednosnom problemu Balkana - stvaranju velike Albanije, Vulin je rekao da se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.

- A, ako sukobi na Balkanu ponovo ožive, to će se desiti zato ili ako neko pokuša da reši albansko nacionalno pitanje, a da zanemari sva ostala nacionalna pitanja. Svaki pokušaj Srba da formulišu svoje interese i svoje pravo na postojanje nailazi na osudu, pa čak i tako banalno kao što je odlazak našeg predsednika Aleksandra Vučića da otvori bolnicu - naveo je Vulin.

Učesnici konferencije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prema njegovim rečima, odlazak predsednika Vučića u Istočno Sarajevo namerno je protumačeno kao da se Srbija meša u život nekih drugih.

- Legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša drugima, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive - istakao je.

Vulin je kazao da Balkan jeste "bure baruta", ali da se fitilj ne nalazi na Balkanu, niti se ikada nalazio na Balkanu.

Mnogo je, kazao je, bezbednosnih izazova, od nelegalnog otcepljenja autonomne pokrajine Kosova i Metohije, islamskog fanatizma, migrantske krize, ali da je više od svega nepostojanje jasnih pravila i kršenje međunarodnog prava najveći bezbednosni izazov na ovim prostorima.

- Bombardovanjem SR Jugoslavije i priznavanjem secesije KiM međunarodno pravo je uništeno i nema jasnih pravila na osnovu kojih zemlje i narodi postoje. Odsustvo međunarodnog prava je najopasnija stvar koja se desila na ovim prostorima, opasnija od ratova. Ratovi jednom prestanu, a ako nema pravila, ako živimo u svetu bez zakona, onda to nikada neće prestati - kazao je ministar odbrane.

Naveo je primer licemerja koje proizilazi iz kršenja međunarodnog prava i kazao da Albanci na KiM pokušavaju da formiraju vojsku Kosova, protivno svim međunarodnim dogovorima, Rezoluciji 1244, a da se svi slažu oko jedne stvari, a to je da vojska Kosova ne postoji.

- Srbija kaže vojska Kosova ne sme da postoji, drugi kažu da bi bilo ipak dobro da ona postoji, ali se slažu da ne postoji. Međutim, u nekoliko svetskih prestonica nalaze se ljudi koji nose uniformu vojske Kosova i koje zemlje domaćini priznaju kao legitimne izaslanike ministarstva odbrane i vojske Kosova. I kada razgovaramo sa ambasadorima tih zemalja oni slegnu ramenima i kažu mi smo tako odlučili i tačka. To tačka i mi smo tako odlučili je najveća pretnja miru na Balkanu - kazao je Vulin.

Zaključio je da odsustvo i brutalno silovanje međunarodnog prava, kao i brutalno poništavanje svih pravila su najveća pretnja na Balkanu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kolja

    5. oktobar 2018 | 13:13

    Velika Albanija je plod njihove maste.Do njenog formiranja nece doci sigurno.

  • Marko

    5. oktobar 2018 | 13:15

    Pristina ne zeli da ispostuje sporazum, nije u njenom interesu.

  • Strale

    5. oktobar 2018 | 13:12

    Od ta cetiri vazna poglavlja, resavanje pitanja Kosova je i tek kako prioritet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA