18 godina kasnije: Gde su danas i šta rade nekadašnji lideri DOS-a?

Najveći broj njih povukao se iz politike, deo je ostvario međunarodne karijere, a neki su se posvetili privatnim poslovima

  • 17

Pre 18 godina na ulicama Beograda stotine hiljada građana na demonstracijama srušilo je režim Slobodana Miloševića. Članice nekadašnje Demokratske opozicije Srbije, koje su bile predvodnice petooktobarskih promena, u međuvremenu su potpuno poražene i godišnjice ovog istorijskog događaja više ne obeležavaju zajednički. Na srpskoj političkoj sceni danas je aktivna samo nekolicina lidera stranaka, koje su 2000. godine činile DOS. Gde su danas i šta rade vođe do tada najšire koalicije, koja je učestvovala u rušenju Miloševića?

Punoletstvo demokratskih promena: Navršava se 18 godina od rušenja Miloševića

Najveći broj njih povukao se iz politike, deo je ostvario međunarodne karijere, a neki su se posvetili privatnim poslovima. Posle svih ovih godina u vlasti se zadržao samo Rasim Ljajić.

Zoran Đinđić - Foto: Tanjug/Dragan Antonic

Zoran Đinđić (Demokratska stranka) - Prvi demokratski premijer Srbije i nekadašnji predsednik Demokratske stranke. Ubijen je ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine.

Vojislav Koštunica - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vojislav Koštunica (Demokratska stranka Srbije) - Bio je poslednji predsednik SRJ i premijer Srbije. Povukao se iz politike kada je DSS, čiji je osnivač, na izborima pao ispod cenzusa. Navodno se nedavno oženio.

Velimir Ilić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Velimir Ilić (Nova Srbija) - Kao ministar učestvovao je u gotovo svim vladama posle 5. oktobra. Bio je u koaliciji sa i sa SNS, ali je došlo do razlaza.

Nebojša Čović - Foto: e-stock.us/Milos Rafailović

Nebojša Čović (Demokratska alternativa) - Dugo ga nema u političkom životu Srbije, mada je na kratko bio član Privremenog organa u Beogradu, posle smene Dragana Đilasa. Bio je potpredsednik Đinđićeve vlade, kao i šef Koordinacionog centra za KiM. Trenutno je predsednik KK Crvena zvezda.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Dragoljub Mićunović (Demokratski centar) - U vreme petooktobarskih promena bio je lider Demokratskog centra, a u međuvremenu se vratio u DS, čiji je poslanik u prethodnih nekoliko mandata.

Žarko Korać - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Žarko Korać (Socijaldemokratska unija) - U Đinđićevoj vladi bio je potpredsednik, a 2003. godine, uz kraću pauzu, uglavnom je obavljao poslaničku funkciju. U aktuelni saziv Skupštine ušao je na listi LDP-a. Radi na Filozofskom fakultetu.

Goran Svilanović - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Goran Svilanović (Građanski savez Srbije) - Tokom petooktobarskih promena predvodio je kolonu Užičana. Bio je ministar inostranih poslova, da bi se nakon toga aktivirao u međunarodnim organizacijama. Bio je funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, a sada je sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Vladan Batić - Foto: Media centar Beograd

Vladan Batić (Demohrićanska stranka Srbije) - Posle petooktobarskih promena bio je ministar pravde, a u nekoliko saziva i narodni poslanik. Neko vreme proveo je van politike i tada se bavio advokaturom. Preminuo je krajem 2010. godine.

Dragan Veselinov - Printskrin: Youtube

Dragan Veselinov (Koalicija Vojvodina) - U Vladi Zorana Đinđića bio je ministar poljoprivrede, da bi posle saobraćajne nesreće 2003. koju je izazvao njegov vozač, a u kojoj je poginula Katarina Marić, podneo ostavku. Tada se povlači sa političke scene i nastavlja da radi na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Vuk Obradović - Printskrin: Youtube/RTV Marš HD Valjevo

Vuk Obradović (Socijaldemokratija) - Bio je dugogodišnji predsednik Socijaldemokratije i kratko potpredsednik Vlade i predsednik Antikorupcijske komisije. Njegovu političku karijeru obeležila je optužba za seksualno uznemiravanje, zbog čega se povukao iz politike. Umro je 2008. godine.

Dušan Mihajlović - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Dušan Mihajlović (Nova demokratija) - Dugodišnji ministar policije i predsednik Nove demokratije. Posle odlaska sa srpske političke scene posvetio se biznisu. Bio je suvlasnik preduzeća koje se bavilo poljoprivrednom proizvodnjom.

Jožef Kasa - Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Jožef Kasa (Savez vojvođanskih Mađara) - U Vladi dr Zorana Đinđića obavljao je potpredsedničku funkciju. Bio je dugogodišnji predsednik SVM-a. Obavljao je funkciju direktora Agrobanke u Subotici. Uhapšen je u aferi Agrobanke i bio u pritvoru tri meseca. Preminuo je u februaru 2016. godine.

Miodrag Isakov - Printskrin: Youtube

Miodrag Isakov (Reformisti Vojvodine) - U prvoj vladi posle petooktobarskih promena, kao lider Reformista Vojvodine, dobio je funkciju potpredsednika. Bio je kandidat za gradonačelnika Novog Sada, kao i ambasador Srbije u Izraelu. U penziji je od 2014. godine.

Nenad Čanak - Foto: Milena Đorđević

Nenad Čanak (Liga socijaldemokrata Vojvodine) - Posle demokratskih promena bio je predsednik Skupštine Vojvodine i u više mandata poslanik u Skupštini Srbije. I danas je poslanik u grupi LDP-LSV-SDA.

Momčilo Perišić - Foto: Marko Todorović

Momčilo Perišić (Pokret za demokratsku Srbiju) - Bio je potpredsednik Đinđićeve Vlade za odbranu i bezbednost, a 2002. uhapšen je u jednom motelu na Ibarskoj magistrali pod optužbama za špijunažu. Ubrzo je podneo ostavku na dužnost potpredsednika Vlade. Haški tribunal je 2011. godine osudio Perišića na 27 godina zatvora zbog zločina koji su počinjeni nad Muslimanima u BiH 1993—1995. i nad Hrvatima u Hrvatskoj, ali ga je 2013. godine Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo po svim tačkama optužnice.

Rasim Ljajić - Foto: Marko Jovanović

Rasim Ljajić (Sandžačka demokratska partija) - Bio je u svim vladama posle 5. oktobra. Na prethodnim izborima bio je na listi SNS-a, posle čega je dobio potpredsedničku funkciju i mesto ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije.

Branislav Kovačević (Liga za Šumadiju) - Bio je jedan od lidera DOS i bivši poslanik Narodne skupštine Srbije. Posle osnivanja Demokratske opozicije Srbije DOS, postaje njen kolektivni član. Na izborima 2000. godine izabran je za narodnog poslanika na listi DOS. Kovačević je radio u kragujevačkom Studentskom Kulturnom centru na poslovima organizatora, urednika programa, umetničkog direktora, ali je, zbog opozicionog delovanja, izbačen s posla. Umro je 2010. godine.

Miroljub Labus - Foto: Marko Todorović

Miroljub Labus (G 17 plus) - Nekadašnji lider G17 plus bio je na funkciji potpredsednika savezne vlade, nakon svrgavanje Miloševića, da bi istu poziciju dobio u republičkoj vladi Vojislava Koštunice. Podneo je ostavku kada su suspendovani pregovori o pridruživanju EU, a ubrzo je napustio i stranku. Redovan je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, a angažovan je i kao konsultant Svetske banke.

Srđa Popović - Printskrin: Youtube/zeitgeistminds

Srđa Popović (Otpor) - Jedan od vođa pokreta Otpor koji je imao značajnu ulogu u rušenju Miloševića i jedan od autora kampanje "Gotov je!". Posle 5. oktobra, tri godine proveo je u poslaničkim klupama, a u isto vreme bio je savetnik za ekologiju premijera Zorana Đinđića. Posvećen je radu u njegovoj nevladinoj organizaciji CANVAS, koja edukuje aktiviste širom sveta o nenasilnom načinu borbe protiv diktatura.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    5. oktobar 2018 | 16:35

    Koliko vidim, nijedan od živih nije ekonomski ugrožen, tako da im je "revolucija" donela sigurnu starost.

  • milan

    5. oktobar 2018 | 16:31

    Svako vodi svoju politiku.

  • nimrod

    5. oktobar 2018 | 16:29

    Rade sto i onda,pokusavaju da destabilizuju Srbiju...ali ovaj put im to nece poci za rukom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA