≫ 

Merkelova neumoljiva! EU traži da prihvati rešenje za Kosovo iz Beograda, ona odbija

- Ima mnogo problema na unutrašnjem planu u Nemačkoj, a dešavanja u vašem regionu samo mogu da odmognu kancelarki - objašnjava izvor upoznat sa evropskim prilikama

  • 32

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Dejvid Mekalister zatražio je od nemačke kancelarke Angele Merkel da prihvati rešenje za kosovski problem koje Srbija bude predložila, piše današnji "Blic".

Srbija je lider u regionu kada su u pitanju ekonomske reforme: Izvestilac Evropskog parlamenta na sastanku sa Anom Brnabić (FOTO)

Kako prenosi list, pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova u Berlinu, Mekalister se nedavno susreo sa nemačkom kancelarkom i izneo svoj stav o ovom osetljivom pitanju.

- On je rekao da bi trebalo podržati dogovor dve strane, odnosno onaj predlog koji Srbija bude spremna da prihvati. Kancelarka je to bez razmišljanja odbila - navodi taj neimenovani izvor.

Iako bi se očekivalo da Angela Merkel, kao neko ko sa Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem ima dobre odnose, prva podrži priču o razgraničenju ili o dogovoru dve strane, to se nije dogodilo, navodi list.

- Kancelarka nema nikakav probleme sa vašom zemljom i državnim vrhom, već je svesna da bi je promena ili ublažavanje stava doveli u nezavidnu poziciju u Nemačkoj - navodi izvor.

Propast referenduma u Makedoniji uzdrmao je Merkelovu, navodi se, a ona strahuje i zbog dešavanja u Republici Srpskoj i izbora za sve nivoe vlasti u BiH koji su održani u nedelju.

- Ima mnogo problema na unutrašnjem planu u Nemačkoj, a dešavanja u vašem regionu samo mogu da odmognu kancelarki. Ukoliko bi ona prihvatila predlog s kojim izađe Srbija, to bi u perspektivi i skoroj budućnosti značilo još jednu zemlju članicu Unije, a to onda opet nailazi na revolt Nemaca koji su dominantno protiv proširenja jer smatraju da treba više da se pitanju i da im, kao najmoćnijima, proširenje ne ide u korist - objašnjava sagovornik "Blica".

Nedavna izjava predsednika Srbije o planu Angele Merkel za Kosovo

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIMIKA

    8. oktobar 2018 | 09:26

    Nemacka se opet mesa i predlaze tvrdoglavo jednostrano resenje. Nije ona u pravu. Ne odlucuje Nemacka vec mi i Albanci a ne da ih ona hrabri.

  • Bojan

    8. oktobar 2018 | 09:15

    Pa meni više nije jasno šta više hoće od nas od priznanja nema ništa kompromis je jedino rešenje.

  • Јован Ктћ

    8. oktobar 2018 | 14:56

    Зашто се Меркелова противи решењу до ког би дошле две, директно, заинтересоване стране. Како одвајање целог КиМ не би изазвао " домино" ефекат, а разграничење делова територије би га изазвало. Само да Срби недобију ништа, од, још увек, своје јужне покрајине. Мораће, хтела или не, да прихвати оно што је прихватљиво и Србији. Уосталом, немора ни да прихвати, њен проблем. Без нас нема коначног решења!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA