• 20

U 12:44 održan miran protest u Kosovskoj Mitrovici: Nećemo odustati od naših prava, od ZSO i života na Kosovu

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, poručio je u svom obraćanju da će se Srbi svim sredstvima boriti protiv onih koji žele na bilo koji način da ugroze mir i poverenje

 • 20

U Kosovskoj Mitrovici je simbolično u 12.44 počeo skup u organizaciji Srpske liste, povodom 2.000 dana otkako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opstina (ZSO), a koju nije ispunila.

Prošlo je tačno 2.000 dana od kako je Priština obećala da će formirati ZSO: Građani će ih na to podsetiti u 12:44 u Kosovskoj Mitrovici

Skup predstavnika Srpske liste održan je na platou Trga Braće Milić sa željom da pokažu da nisu zaboravni, ali ni spremni da odustanu od svojih prava koja proističu iz Briselskog sporazuma.

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, poručio je u svom obraćanju da će se Srbi svim sredstvima boriti protiv onih koji žele na bilo koji način da ugroze mir i poverenje.

- Nećemo odustati od naših prava, od ZSO i života na Kosovu i Metohiji - rekao je Jevtić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Istakavši da je prošlo 2.000 dana od kada je Priština preuzala obavezu Briselskim sporazumom da formira ZSO, Jevtić je rekao da je propušteno 2.000 šansi da se danas, umesto o neispunjenim obavezama govori o tome šta su rezultati onoga što je trebalo da bude stvoreno - Zajednica srpskih opština.

Zato je to glavno pitanje za Brisel, kao garantu sporazuma, koji nemušto ćuti valjda zato što, kako je rekao, nisu dovoljno jaki i sposobni da ono što je garantovano bude i sprovedeno.

Istakao je da ZSO nije pretnja bilo kome, a oni koji na taj način govore svom narodu, traže zapravo politički izgovor, jer nemaju odgovor na neka druga pitanja.

U takvm situacijama, kazao je Jevtić, najlakše je igrati na kartu međunacionalnh sukoba i osećanja.

- Zato se i kaže da će formiranje ZSO ugroziti nečija prava - rekao je i podsetio da su neki isto govorili i mnogo godin pre kada su formirane opštine sa srpskom većinom.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Bilo je, dodao je, tada i protesta, a kada su opštine formirane o tome više niko nije govorio.

Jevtić je pozvao da prestanu sa izgovorima zbog neformiranja ZSO.

- Budite makar malo politički hrabri i preuzetu obavezu sprovedite u delo. I to je nešto o čemu govorimo u svakoj prilici kada za to imamo mgućnosti u razgovorima sa svima koji su tu obavezu preuzeli - rekao je Jevtić.

ZSO, istakao je, nije institucija koja će se brinuti samo o građanima koji žive u većinskim srpskim opštinama, već će se ona brinuti i o Srbima u opštinama u kojima su Srbi u velikoj manjini.

- ZSO je šansa da kroz njeno formiranje Srba na Kosovu i Metohiji u budućnosti bude više. To je životno pitanje za Srbe, a naša poruka je da je život važniji od svake politike i da nikada nećemo zbog života zloupotrebiti naše političke pozicije - kazao je, između ostalog, Jevtić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Sonja

  10. oktobar 2018 | 15:26

  Srpski narod se bori za svpje i potpunu podrsku ima. Kosovo je Srpsko i to se mora znati uvek.

  151
  2

  Podelite komentar

 • urke

  10. oktobar 2018 | 15:13

  Puna podrska Srbima na KIM.

  151
  2

  Podelite komentar

 • Nada

  10. oktobar 2018 | 15:11

  Srbi treba da pokazu jedinstvo i izbore se za svoja prava.

  147
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok