8

Duel na sednici beogradskog parlamenta: Koji scenario priređuje "Savez za silovanje", a ko bi pred odbornicima trebalo da referiše

Oštra rasprava Vesića i Đilasa

Odbornička grupa opozicionog Savez za Srbiju zatražila je danas da se na sednici Skupštine Beograda raspravlja i o bezbednosti u gradu, što je zamenik gradonačelnika Goran Vesić ocenio kao pokušaj da se skrene pažnju javnosti na druge teme umesto da se priča o onome što je najvažnija stvar - kako se troši novac građana.

Oštar start na sednici Skupštine grada Beograda: Letele opomene, isključivani mikrofoni, odbornici pravili "cirkus"

Vesić je istakao da ne postoji važnija odluka u Skupštini grada od budžeta i rebalansa budžeta i dodao da je skandalozno da se svaki put kada se raspravlja o tome i drugim važnim odlukama dešava "isti scenario koji priređuje Savez za silovanje".

- Svaki put pokušavaju da skrenu pažnju javnosti na druge teme, umesto da pričamo o onome što je najvažnija stvar, a to je kako se troši novac građana Beograda - rekao je Vesić novinarima u Skupštini grada.

Vesić na sednici Skupštine grada - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je istakao da ne postoji veće ugrožavanje bezbednosti Srbije od onoga što rade bivši ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš.Vesić je pokazao fotografije iz Hongkonga na kojima se nalaze Jeremić i Ponoš sa, kako je dodao, biznismenom Hojt Jijem, koji je u SAD već više meseci u zatvoru i koji je nedavno optužen za ilegalnu trgovinu oružjem.

- Moje pitanje je šta rade bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši načelnik Generalštaba srpske vojske s međunarodnim kriminalcem koji je optužen za šverc oružja? 'Ajde što je tu Nikola Jovanović, to mogu da razumem, on nije bio važan šraf u tom režimu, ali šta rade njih dvojica - rekao je Vesić i nastavio:

- Kada pričamo o ugrožavanju bezbednosti zemlje, onda treba da pričamo šta oni rade s međunarodnom bandom. Da se bivši načelnik generalštaba američke vojske slika negde s nekim međunarodnim banditom koji švercuje oružje, ja mislim da bi to bila glavna tema u svim američkim medijima. I bila bi sigurno, i zaslužuje da bude, ali ovde je nema.

Odbornici Saveza za Srbiju zatražili su da se na današnjoj sednici razgovara i o stanju bezbednosti u gradu.

Šef te odborničke grupe Dragan Ðilas rekao je da je 2010. godine Ivica Dačić, kao ministar unutrašnjih poslova Srbije, za istom govornicom govorio o bezbednosti u gradu i dao podatke, i da su s njim imali prilike da razgovaraju odbornici i vlasti i opozicije.

- Ne vidim zaista šta bi bio problem da se danas uradi opet tako nešto isto i da građani Beograda dobiju informacije od nadležnih šta se radi na tim stvarima. Mislim da je bezbednost u gradu važna tema oko koje treba da se ujedinimo - istakao je Ðilas.

Đilas i Borko Stefanović na sednici Skupštine grada - Foto: Marko Jovanović

Šef odborničke grupe Pokret slobodni građani-Građanski blok 381 Rade Veljanovski ocenio je da je u Skupštini grada došlo do potpune opstrukcije rada.

Pokazao je disk koji je, kako je rekao, odbornicima Skupštine grada stigao sinoć oko osam sati, a na kome je oko 2.000 stranica rebalansa budžeta, planovi rada 20 javnih komunalnih preduzeća u Beogradu i upitao ko je mogao od sinoć od osam sati do danas da pročita toliko stranica i pripremi se za normalnu raspravu?

- Očigledno se radi o tome da ili ljudi koji vode Grad nisu u stanju da obezbede normalan rad Skupštine grada, ili, mislim, da se pre može reći da se radi o namernoj opstrukciji - rekao je Veljanovski.

Na to je Vesić rekao da se tih 2.000 stranica odnosi na rebalans budžeta koji je odbornicima dostavljen pre sedam dana.

- Osnovni dokument o kome mi danas raspravljamo jeste rebalnas budžeta, a on je dostavljen odbornicima pre sedam dana i svi su ga dobili u skladu s Poslovnikom, na vreme. Ono što je stiglo sinoć, to su programi poslovanja javnih preduzeća, a njih možete lako da pročitate jer za svaki taj program poslovanja imate rezime, jer tu, u stvari, samo pratite ono što se menja u odnosu na prethodni program - pojasnio je Vesić.

PRIHODI VEĆI ZA DVE MILIJARDE DINARA

Obrazlažući predlog rebalanca beogradskog budžeta, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da su prihodi grada veći su za oko dve milijarde dinara od planiranih i da će predviđenim rebalansom iznositi 105,8 milijardi, umesto 103,7 milijardi dinara.

Vesić je odobrnicima rekao da je osnovni budžet uvek niži od rebalansa, jer nadležni sada konzervativno planiraju i odnose se odgovorno prema prihodima, što, kaže, nije bio slučaj 2009. godine, kada je osnovni budžet predvideo 71 milijardu dinara, a rebalasn 67 milijardi dinara.

Podvukao je da su prihodi veći zahvaljujući porezu na zarade, gde je povećanje oko 869 miliona dinara, što, kaže, jasno govori da u gradu ima više zaposlenih i veće su plate.

Takođe, naveo je da su prihodi od doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta povećani za oko milijardu dinara.

- Činjenica da doprinosi rastu govori da se izdaje više građevinskih dozvola, da se u Beogradu gradi - rekao je Vesić.

Vesić na sednici Skupštine grada - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U tom smislu, istakao je da je Beograd prošle godine izdao građevinske dozvole za više od milion kvadrata i dodao da će ove godine, ako se trend nastavi, ta brojka biti premašena, pa se mogu očekivati još veći prihodi po osnovu doprinosa za gradsko građevinsko zemljište.

Prihodi su veći i zbog veće dobiti gradskih preduzeća, koja se delom preliva u gradsku kasu.

Vesić je istakao da je budžet realan i restriktivan, ali i u uravnotežen.

To, kaže, nije lako, jer nas sledeće godine čekaju projekti o kojima građani sanjaju decenijama, poput novog mosta preko Save, tunela od Karađorđeve do Bulevara Despota Stefana, topčiderskog tunela.

- Zahvaljujući većim prihodima, povećaće se i neki reshodi, a jedno od najvećih povećanja je za socijalnu zaštitu - napomenuo je Vesić.

Prema njegovim rečima, budžet za socijalnu zaštitu predviđen rebalansom je oko šest i po milijardi dinara, što je povećanje za oko 1,1 milijardu, odnosno za oko 21, 97 odsto.

Istakao je i da se rebalansom predviđa 1,26 milijardi dinara, delom za subvencije za vrtiće, a delom za vraćanje dugova po tužbama roditelja, kojima je, kaže, od 2008. do 2012. godine nezakovinito naplaćivan vrtić više nego što je trebalo.

Takođe, dodatnih 30 miliona dinara za isplatu porodiljama.

Tvrdi da grad troši ono što ima, ne zadužuje se kao prethodna vlast, i podsetio da je dug zatečen 2013. godine bio 1,2 milijarde evra.

- Imamo veće prihode, ne razbacujemo se parama, vratili smo za šest godina skoro 600 milona evra. Možete misliti šta je sve moglo da se izgradi za te pare. Uspeli smo da vratimo deo duga, a da zadržimo finansijsku stabilnost - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Dragan Djilas, Dragan Djilas, Goran Vesić, Savez za Srbiju, SNS, Srpska napredna stranka, SzS

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • I
  Isko

  Savez za Srbiju ima za cilj samo da opstruise ljude koji rade u korist gradjana, jer nista drugo ne umeju da rade!!!

 • M
  Marko

  Nikada grad Beograd nije imao ovako bahatu opoziciju.

 • J
  Jure

  Mene potezi opozicije u skupstini ni malo ne iznenadjuju!!

Ugljanin ponovo o autonomiji Sandžaka: Ovo je preduslov za trajno rešenje spornih pitanja

Bivši ambasador Srbije u Unesku: Ima onih koji kažu da je Kosovo njihovo, a ne srpsko i da srpsko nikada nije ni bilo

Dačić o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora: Ne treba stalno ići, ali ja sam spreman, ne plašim se

Za 19 godina na Kosovu niklo više od 900 džamija: Verski radikalizam u jačanju, najveća pretnja stiže od brojnih džihadista

Poseta Makrona Srbiji je simbolično i strateški važna! Prvi dolazak predsednika Francuske posle 17 godina

Zukorlić "sazreo" za ministra, sa Vučićem razgovarao o funkciji: Ne isključujem mogućnost, mada nisam takvog psihomentalnog karakternog profila

Najveće prepreke za uspeh dijaloga se nalaze u Prištini: Dačić objasnio sudbinu UNMIK-a, "Vojske Kosova" i prijema u Interpol

SNS unela život u svaki deo Srbije, od Subotice do Vranja: Naprednjaci danas proslavljaju 10 godina postojanja stranke

Veličanstvena pobeda, nacija se ponosi vama! Državni vrh Srbije čestitao osvajanje zlata odbojkašicama (FOTO)

Makedonija rešena, sva pažnja usmerena na Kosovo: Slede pojačani pritisci na Beograd i Prištinu?

Svi dogovori ništavni pred silom terorista iz Prištine, Popović poručio: Beograd da prekine pregovore ako ne odustanu od "Vojske Kosova"

Šta se krije iza formiranja "Vojske Kosova"? Jelena Milić poručuje: Namera im je da Beograd isključe iz dijaloga sa Prištinom

Beograd i Priština će morati da preduzmu politički teške stvari, iz SAD poslata poruka: Obe strane moraju imati u vidu da je stvar hitna

2.700 socijalista će birati organe stranke na 10. Kongresu SPS: Odluka pada 22. decembra (FOTO)

Oni koji su narušili granice Srbije sada govore o teritorijalnom integritetu: Dačić upozorio na štetne poteze Prištine

Objavljeno sa koliko novca Priština pokušava da kupi mesto u Interpolu: Spremili evre za lobiranje

Oni umesto politike nude pretnje i nasilje, smeta im što se borim za Kosovo: Vučić odgovorio na napade opozicije

Rampa za "Vojsku Kosova" i prijem u Interpol iz Austrije! Vicekancelar Štrahe poručio: To je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244

Pokušavamo da zatvorimo Pandorinu kutiju otvorenu proglašenjem nezavisnosti Kosova: Brnabić na panelu "Ka bolje povezanom regionu" (FOTO)

Pitam SAD na osnovu čega smatra da je pravno moguće stvaranje "Vojske Kosova"? Vučić poručio: Ako se to dogodi bićemo saterani u ćošak

"Vojska Kosova" i formalno od 28. novembra? Srpska lista: Zamislite šta će Tači raditi kada bude imao 5.000 do zuba naoružanih vojnika?

Beograd i Priština su pred istorijskom šansom, zvaničnik Stejt departmenta poručio: Rešenje za KiM mora biti "vin-vin" za obe strane

Palma krivi NATO za pad nataliteta u Srbiji i traži tužbu: Veliki broj tadašnjih devojčica, danas supruga, ne mogu da rađaju (FOTO) (VIDEO)

Zbog čega su finske kompanije zainteresovane za ulaganje u Srbiju: Sastanak Vučića i zvaničnika iz Helsinkija (FOTO)

Čeda objavio jezivu fotografiju na Instagramu: Nećete verovati u kakvom stanju su negova kolena (FOTO)

UNMIK se povlači sa Kosova? Gutereš razmatra američko pismo

Zahvalnost predsedniku Srbije na podršci koju pruža SPC: Patrijarsi antiohijski Jovan i srpski Irinej na sastanku sa Vučićem (FOTO)

Krim nije Kosovo: Putin poručio da Rusi nisu oteli ovo poluostrvo

Ko iz SNS-a traži hitne izbore od Vučića?

Danas razgovor sa KFOR-om zbog formiranja oružanih snaga Kosova: Ko može da zaustavi stvaranje nove vojske?

Formirao vojsku, a poziva na mir: Tači za rešavanje zamrznutog konflikta

Provokacije Albanaca se ne smiruju posle usvajanja zakona o transformaciji KBS u vojsku: To što Đurić govori nije ništa bitno!

Rama provokativnom porukom i fotografijom zlikovačke UČK podržao formiranje "Vojske Kosova": Evo šta je napisao na Tviteru (FOTO)

Brnabić i Palmer razgovarali, akcenat na Kosovu: Mir i stabilnost u regionu od ključne važnosti (FOTO)

Završetak skupštinske rasprave: 10 predloga zakona o saobraćaju i građevinarstvu i dalje na čekanju

Vojska Kosova se stvara da bi pretila Srbima i Srbiji! Vulin: To je prilika da nekažnjeni teroristi ponove svoje zločine

Kako NATO, SAD i Brisel vide pokušaj Prištine da formira kosovsku armiju? Nik Dučić odbio da odgovori

Albanci spremili 170 miliona evra za naoružavanje "Vojske Kosova": Skoro duplo će povećati i broj pripadnika!

Na korak od otvaranja Poglavlja 11: Vlada Srbije ispunila dva preduslova za uređenje oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja

Srđan Nogo se ne kaje: Ostaje pri svojim skandaloznim pretnjama

Panelisti Beogradskog bezbednosnog foruma otkrili ko pravi najviše problema na Balkanu: Ni Rusi ne vole Putina

Što ne želite za vas, ne želite ni drugima: Đurić u lice Nemcima na "Beogradskom bezbednosnom forumu"