Stop za skupštinske preletače: Poslanik koji promeni stranku neće moći da ode u drugi klub

To će najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godnia

  • 34

Poslanik koji odluči da promeni stranačke boje, posle izbora neće moći da "preleti" u neki drugi klub, već će mu jedina opcija biti da postane samostalni tribun, pišu "Novosti".

Evropski parlament ne govori o promeni granice, ali je ne isključuje: Rešenje mora da bude međusobno dogovoreno između obe strane

To će, kako navodi list, najverovatnije biti jedna od promena u Poslovniku Skupštine Srbije, koji je donet pre osam godnia.

Na tom dokumentu počela je da radi predsednica Skupštine Maja Gojković, a cilj je da se spreči da oni koji nisu učestvovali na izborima, kasnije, zahvaljujući "preletačima", dobiju predstavnike u poslaničkim klupama.

Namera je, kako se navodi, i da se stane na put praksi da predstavnici koje je narod birao zato što zastupaju jedan program, kasnije pređu u suparničku stranu i brane nešto sasvim drugo.

Gojkovićeva za "Novosti" kaže da je zahvaljujući predsedniku parlamenta Slovačke, koja je nedavno menjala skupštinski dokument, dobila uporedni pregled svih "pravilnika" iz Evropske unije.

- Pitanje "preletača" može da se reši Poslovnikom. Takve primere prelazaka iz kluba u klub nismo našli u EU. Nenormalno je da izborni rezultati kažu jedno, a posle se stvari menjanju - rekla je Gojkovićeva.

Maja Gojković - Foto: Marko Jovanović

Odgovarajući na pitanje "Novosti" može li prepreka da bude to što je poslanik vlasnik mandata, ona kaže da ne može izborni zakon određivati šta će biti posle izbora, a da Poslovnikom kao skupštinskim zakonom ovo pitanje može da se reši.

- Slovački poslovnik je među najliberalnijim. Evropski poslanici više rasprave prenose na odbore, nego na plenum, ali su Slovaci zadržali i taj plenumski deo. Idemo polako, član po član. Nadam se da ću do kraja mandata makar uspeti nekome da pripremim materijal i da to predstavnimo na Administrativnom odboru. Verujem da će svi biti zadovoljni - rekla je Gojkovićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mackica

    12. oktobar 2018 | 10:15

    Svakome pripada ono sto je osvojio na izborima i naknadnih korigovanja nema. Fer i posteno

  • Jela

    12. oktobar 2018 | 10:36

    Dobro da se neko setio da to stopira,više se ne zna ko je ciji odbornik.

  • Nina

    12. oktobar 2018 | 10:12

    Svako treba da bude gde pripada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA